Siyaset Meclis Kulisi

Meclis Kulisi

20.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis Kulisi

Meclis Kulisi

TBMM Başkanlık seçiminin ilk turunda DYP'de koltuk krizi yaşandı. Hükümet'ten ayrıldıktan sonra Tansu Çiller'e tahsis ettiği uçağın faturasını bir süre önce DYP Genel Merkezi'ne gönderen ve büyük tepki alan Sönmez Holding Başkanı DYP Bursa Milletvekili Ali Osman Sönmez'e Genelkurul salonunda DYP'li hiç bir milletvekili yer vermek istemedi. Ali Osman Sönmez oylama başlamadan önce Çiller'in yanına giderek elini sıktı. Daha sonra oturacak bir yer aramaya başladı. Meclis'in en yaşlı milletvekillerinden biri olan Sönmez oturacak yer bulabilmek için DYP sıraları arasında dolaşırken durumu Çiller farketti. Arkasına dönüp Sönmez'in ayakta kalmasını izleyen Çiller, hemen Kemal Aykurt'u yanına çağırdı ve Sönmez'e yer bulmasını istedi. Aykurt Genel Başkanı Tansu Çiller'in bu isteğini sıralar arasında dolaşarak DYP milletvekillerine iletmeye ve Sönmez'e yer bulmaya çalıştı. Ancak genel başkanlarının isteğine rağmen hiç bir DYP'li milletvekili ayağa kalkıp koltuğunu Sönmez'e bırakmadı. Aykurt çaresizlik içinde sözünün geçebileceğine inandığı Tekirdağ Milletvekili Nihan İlgün'ün yanına giderek Genel Başkanı Çiller'in ricasını iletti. Ancak Nihan İlgün'de koltuğunu Sönmez'e vermeyeceğini yaptığı bir el hareketi ile gösterdi. Bu sırada salonun en arkasında ayakta kalan Sönmez, üzgün bir şekilde tam salonu terk etmeye hazırlandığı sırada, önünde bir süre durduğu beş kişilik sıranın ortasında oturan DYP Adıyaman milletvekili Mahmut Nedim Bilgiç ağır, ağır yerinden kalkarak Ali Osman Sönmez'e yer verdi ve bir koltuk krizi böylece önlendi.

12 Eylül mağduru politikacılardan eski CHP Aydın Milletvekili Selami Gürgüç'ü Meclis'te görenler "Ne o politikaya dönüş antremanları mı yapıyorsun?" diye takılıyorlar. Politikacı arkadaşlarının biraz bıyık altından sordukları bu sorulara Selami Gürgüç'ün tepkisi sert oluyor: "Hiç bulaşmak niyetinde değilim". 12 Eylül'den sonra tekstil işine giren ve Ege Giyim Sanayicileri Grubu'nu oluşturan ve bünyesindeki 20 ünlü firmanın başkanlığını yapan Gürgüç, tekstil ihracatını 800 bin dolardan geçtiğimiz yıl rakamları ile 800 milyon dolara taşımış başarılı bir iş adamı. Ama politika deyince tüyleri diken diken oluyor. Gürgüç yürürlükteki siyasi ve idari yapılanmanın Türkiye'nin hiç bir sorununu çözemeyeceğini söylüyor. Eski politikacı, "idari ve siyasi yapılanma yeniden gözden geçirilmeli" derken kendi gruplarından örnek vererek "Bizim başarımız, bünyemizde devletten daha iyi demokratik kuralların işlemesidir" diyor.

TBMM Başkanlığı seçimleri için yapılan dört tur oylamanın son turunda CHP'nin adayı Hikmet Çetin 373 oy alıp Başkanlığı kazanırken, ilk turun galibi ise ANAP'lı İlhan Aküzüm oldu.
İlk tur oylama işlemlerinin sürdüğü sırada Meclis Genel Kurulu'nda bir grup milletvekili Hikmet Çetin'in kaç oy alacağını tahmin ederek, ortaya bir milyon lira koyunca toplanan paranın en yakın tahimini yapan milletvekiline verilmesi kararlaştırıldı.
Milletvekillerinin tahminlerini izleyenler arasında yer alan DTP'li Gencay Gürün'ün "Bu oyun nasıl oynanıyor" diye sorması üzerine ANAP'lı Yusuf Namoğlu'nun Gürün'e, "Hikmet Çetin'in kaç oy alacağını tahmin edeceksiniz" demesinin ardından Gürün, "90 oy alır" diyerek bir milyon lirayı Çetin'in 74 oy alacağını öngören Namoğlu'na verdi.
İlk tur oyların tasnif işlemi bitip de Çetin'in 76 oy aldığı açıklandığında ise Çetin'in 75 oy alacağı öngörüsüyle tahmine katılan Aküzüm toplanan 21 milyon lirayı alarak ilk turu kazanan isim oldu.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in elinden purosu neredeyse hiç düşmez. Taner'i sık sık gören insanlar için neredeyse, "puro Güneş Taner'i, Taner puroyu çağrıştırır.
Tekelden sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık ise, içki, sigara, puro kullanmaz. Bu nedenle Aşık tekelden sorumlu bakan olunda, "Tekel'e içki ve sigara içmeyen bakan" olarak lanse edildi. Ancak Meclis Başkanlığı seçiminin olduğu gün Meclis kulusinde Aşık'ın elinde henüz jelatini açılmamış da olsa puroyu görenler çok şaşırdılar. Aşık'a, "Sayın Bakan hayrola sizde mi puroya başladınız" diye soranlar oldu. Aşık'ın yanıtı ne mi oldu?
"Hayır. Güneş Taner yurtdışına gitti. Ona ben vekalet ediyorum."