Siyaset Meclis'te 'milli içki' tartışması

Meclis'te 'milli içki' tartışması

28.04.2013 - 20:47 | Son Güncellenme:

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “milli içki” tartışmalarını Meclis gündemine taşıdı. Köprülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Rakıda vergi oranlarını artırarak ithal içkide vergi oranlarının düşürülmesini doğru bir politika olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu.

Mecliste milli içki tartışması

CHP’li Köprülü, Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Türkiye’nin milli içkisi olarak adlandırılan ve tüm dünyada marka haline gelen rakı, Başbakan Erdoğan’ın ‘milli içki değildir’ açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Kamuoyunda şaşkınlık yaratan, sosyal medyada ti’ye alınan bu açıklamalar AKP hükümetinin milli olan hiçbir şeye tahammülü olmadığını bir kez daha göstermiştir” dedi.

Haberin Devamı

“UYUŞTURUCU VE SİGARA KULLANIM YAŞI İLKOKULA İNDİ"
Köprülü, şu sorulara yanıt istedi:

“Dünyada bir marka haline gelen, ve Türkiye’nin milli içkisi olarak tanınan rakının ülke ekonomisine, turizm gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağladığı ortada iken; yapmış olduğunuz açıklamalarla bu durumu olumsuz etkilediğiniz ve ülke ekonomisine bir anlamda darbe yaptığınızı düşünüyor musunuz? Türkiye'de yıllık rakı üretiminin 45 milyon litre ve ticaret hacminin de 2 milyar liranın üzerinde olduğu söylenirken, yaklaşık 1 milyon insanın da rakı üretimi ve satışından ekmek kazandığı belirtilirken, rakıda vergi oranlarını artırarak ithal içkide vergi oranlarının düşürülmesini doğru bir politika olarak kabul ediyor musunuz?
İthal içkilerde vergileri düşürerek yabancı ülkelerin ekonomilerine katkı sağlarken, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir üretim maddesi olan rakının vergi oranlarında bir iyileştirme yaparak üreticilerin taleplerini yerine getirmeyi düşünüyor musunuz? Çocuklar ve gençleri koruma amacında olduğunuzu iddia ederek yaptığınız bu açıklamaların ve politikaların öncesinde çocukları ve gençleri korumaya yönelik daha ivedi sorunların olduğunun farkında mısınız? Mesela “çocuklara süt projesi” diye başlattığınız, fiyasko ile sonuçlanan ve daha ilk günden hastanelik ettiğiniz zehirlenen öğrencilerin sağlıklarını korumak adına bu tür durumların tekrarlanmaması için daha hassas bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
Uyuşturucu ve sigara kullanım yaşının sizin hükümetiniz döneminde ilkokul yaşına indiği yapılan araştırmalarca ortaya çıkmışken bunu önlemeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? GDO’lu yiyeceklerle gelişim çağındaki çocukların ve tüm vatandaşlarımızın sağlıklarını tehlikeye atarken, sosyal medyada dalga konusu olacak açıklamalar yapmak yerine, bu sağlık skandallarını çözmeyi düşünüyor musunuz?”