Siyaset Medeniyetimizi yok etmek istiyorlar

Medeniyetimizi yok etmek istiyorlar

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savarona yatında ilk resmi kabulünü yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tophane-i Amire’deki “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisinin açılışını gerçekleştirdi

Medeniyetimizi yok  etmek istiyorlar

Yüzlerce yıllık Türk-İslam sanat eserlerinin görücüye çıkarıldığı “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisinin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD terör örgütünün Suriye ve Irak’ta yaptığı saldırıları sert sözlerle eleştirdi; “Bugün Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren terör örgütü DAİŞ, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor” dedi. Erdoğan, ayrıca dün ilk kez Savarona’da bir yabancı konuğu ağırladı.
Tophane-i Amire’deki “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” sergisinin dün gerçekleştirilen açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış öncesi ve sonrasında yüzlerce yıllık Türk-İslam sanat eserlerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hilye-i Şerif hat yazısı hediye edildi.

‘Yapılan vahşet’
Erdoğan, yaptığı konuşmada ise IŞİD’i sert sözlerle eleştirerek şunları söyledi: “Abbasi döneminin Bağdat’ında 36 kütüphane olduğu ifade edilir. Malum bu kütüphanelerin hepsi de Hülagü’nün başında olduğu Moğol orduları tarafından yakıldı, yıkıldı, yok edildi. Endülüs’te de bu nadide eserler İspanyol kardinalininin emriyle Gırnata meydanında ateşe verildi, yok edildi. Tam 1 milyon eserin yakıldığı rivayet edilir. Bugün için bile çok büyük rakam olan eserlerin kalplerden, zihinlerden süzülüp gelen göz nuru, el mahareti olduğunu düşündüğünüzde yaşanan vahşeti daha iyi anlayabiliriz. Bugün Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren terör örgütü DAİŞ aynı yöntemi izliyor. Medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Geçenlerde bir Iraklı dostum ‘Maalesef Musul’daki o canım kütüphanelerimizi yaktılar, yıktılar’ Aynı şekilde cami ve türbeler yakılıp, yıkılıyor, bombalanıyor’ dedi. Musul’da içinde 8 bin nadide eserin bulunduğu böyle bir kütüphane örgüt tarafından yakıldı. Daha önce Timbuktu’da benzer hadise yaşandı. Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm kültür katliamlarına, soykırım girişimine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak.”

Çamlıca’ya müze
Çamlıca’da yapımı devam eden caminin altında dev bir İslam eserleri müzesi kurulacağını da dile getiren Erdoğan; “İnşallah büyük Çamlıca camiinde, ‘adı bu olmayacak’ ama caminin altında dev bir İslam eserleri müzesini kuruyoruz. Ona göre projelendirme yapılıyor. İstanbul’da bu açığı bu vesileyle kapatmış olacağız. Dünyaya bakıyoruz öyle ülkeler var ki hatta 300 milyon kitabı olan kütüphaneler var. Öyle zannediyorum ki bizde en büyük Ankara’daki milli kütüphane, 1 buçuk milyon kitap var. Daha büyük yok. İnşallah cumhurbaşkanlığı külliyesinde bu da tabii büyük değil daha büyüğünü yapacağız. Orada 5 milyon çeşit kitabı olan kütüphane projesini bitirdik, inşasına başlayacağız. Bu vesileyle 24 saat insanına açık bu tür kütüphane inşa etmek suretiyle kitaba olan sevginin, ilginin başarılı olması, zemin hazırlama görevini devlet olarak yerine getirme gereğine inanıyoruz” diye konuştu. Erdoğan dün İstanbul’daki programında bir ilke imza atarak Savarona yatındaki ilk kabulünü gerçekleştirdi.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile Erdoğan arasında Savarona’da yapılacak görüşme, Berdimuhamedov’un annesinin rahatsızlığı nedeniyle ülkesine erken dönmesiyle iptal edilince, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç’le yapılacak görüşme erkene alındı. İzzetbegoviç’i Savarona yatında ağırlayan Erdoğan, konuğuyla birlikte yaklaşık yarım saat Boğaz’a açıldı.

Haberin Devamı

Sergi, 29 Mart’a kadar açık

Mehmet Çebi’nin kolleksiyonundaki Türk İslam sanatı eserlerinden oluşturulan “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” klasik sanatlar sergisi İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından, Doğuş Grubu’nun katkıları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İSMV’nin desteğiyle düzenlendi. 29 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek sergide yüzlerce yıllık Kur’an-ı Kerim’ler, Delail-i Hayrat, fermanlar, hat levhalar, yeni ve eski el yazmaları yeralıyor. Sergide 9. 16. ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacâr, Endülüs, Osmanlı menşeili el yazması Kuran-ı Kerim’ler ve 19. yüzyıl Osmanlı Fermanları, 19.yy Osmanlı Hilye-i Şerifeler de sergileniyor.

Tophane Tayfun’da çay simit molası

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tophane-i Amire’den çıktıktan sonra süpriz yaparak bir dönem futbol oynadığı Tophane Tayfun Spor Kulübü’ne uğradı. Erdoğan, yaklaşık yarım saat içeride kalırken, kulüp başkanı ve yöneticilerle birlikte çay içip, simit yedi. Tophane Tayfun Kulübü Başkanı Mustafa Yalçın ziyaretin detayları hakkında Milliyet’e şunları söyledi: “Kasımpaşa ile Tophane kardeş semtlerdir. Cumhurbaşkanımızı 1970’lerden beri tanırız. O bizim ağabeyimizdi. Kendisine çay ve simit ikram ettik. Cumhurbaşkanımız bizi onurlandırdı, çok mutluyuz. Cumhurbaşkanımız Galataport projesinin hayata geçmesiyle birlikte Tophane’nin daha da değerleneceğini, mülk fiyatlarının artacağını belirtti. Biz de kendilerine bölgede çok sayıda otel ve hostel açıldığını, bu durumun semtin dokusuna zarar verdiğini ilettik. Kulüp binasının yan tarafından bulunan halı sahamızın büyütülmesini talep ettik. Belediye başkanına talimat verdi. Cumhurbaşkanımıza eski günlerden bahsedince duygulandı. Eski arkadaşlarını görünce yüzünde tebessüm oluştu. Tayyip Bey, kulübümüzün durumunu da sordu. Biz de süper amatör ligde olduğumuzu söyledik.”

Savarona’da ilk kez

Savarona, 1938’de dönemin hükümeti tarafından satın alınarak sağlığı gün geçtikçe kötüleşen Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edildi. 1951’de Güneş Dil adıyla eğitim gemisine çevrildi. 3 Ekim 1979’da Heybeliada’da demirliyken makine dairesinde çıkan yangın sonucu büyük hasar aldı. Gölcük Tersanesi’nde 6 ay boyunca onarıldı ve tekrar eğitim gemisi olarak hizmet vermeye başladı. 1989 yılında hurdaya çıkartılan yat, 49 yıllığına iş adamı ve armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralandı. 2013 yılının sonraların da dönemin Başbakanı, Türkiye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralık bulunduğu iş adamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devri alındı ve Türkiye ve yabancı ülkelerde gerçekleştirecek toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere bakım ve restorasyonu yapıldı.