Siyaset MHP İstanbul'da 10 aday yarışacak

MHP İstanbul'da 10 aday yarışacak

20.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MHP İstanbul'da 10 aday yarışacak

MHP İstanbulda 10 aday yarışacak


ASLI ÖKTENER, AYŞE ALTIOK İSTANBUL


       MHP İstanbul İl Teşkilatı'nın bugün yapılacak olan kongresi için sekiz kişi adaylığını açıklarken bu sayının 10'u geçmesi bekleniyor.
       Zeytinburnu Abdi İpekçi Spor Salonu'nda saat 11.00'de başlayacak kongrede, 613 delege, hem il başkanını hem de Büyük Kongre'ye gönderilecek 105 kişiyi belirleyecek.
       İl Başkanı Mehmet Yetiş'in aday olmayacağı, önceden adaylığını açıklayan Fuat Çakıroğlu'nun ise çekildiği öğrenilirken, Hasan Albay, Halit Kanak, Mustafa Bekaroğlu, Akar Demirkol, Hasan Hüseyin Ceylan, Hüseyin Şimşek ve Mustafa Şatıroğlu ve Nadir Altındal aday olduklarını açıkladı.
       Aday sayısın çok olmasının genel merkezde gerginlik yaşanmasına neden olduğu, bu nedenle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kongreye gelmeyeceği belirtildi.
       Kongre öncesinde adaylığını açıklayan ilk kişi Şatıroğlu oldu. 1992 - 1994 arasında il başkanlığı yapan ve 1994 yerel seçimlerinde Büyükçekmece belediye başkan adayı olan Şatıroğlu, Kurultay Gazetesi'nin de kurucusu. Şatıroğlu genel merkezin bir adayı işaret etmesinin söz konusu olmayacağını, yarışın demokratik ve düzeyli bir ortamda geçeceğini vurguladı. Şatıroğlu'un en önemli avantajı ise 1970'lerde "Doğunun Başbuğu" olarak ünlenen Yılmaz Durak'ın kendisini desteklemesi.

       "Çaylan da aday olacaktı"
       Kongre öncesinde kulislerde Abdi İpekçi cinayeti nedeniyle mahkum olan ve soyadını "Ceylan" olarak değiştiren Yavuz Çaylan'ın da başkanlığına aday olacağı söylentileri dolaştı. Çaylan'ın Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin'e yakın bir isim olduğu ileri sürüldü. İstanbul İl Merkezi'nden yapılan açıklamada Çaylan'ın adaylık yarışına katılmayacağı, aday olan Hasan Hüseyin Ceylan'ı destekleyeceği belirtildi.

       "12 aday var"
       Nadir Altındal, 1980 sonrası İstanbul'da ülkü ocaklarında görev yaptı. Daha sonra Avrupa Türk Federasyonu'nda başkan yardımcılığı görevine getirilen Altındal, şu anda İstanbul İl Merkezi'nde teşkilat başkanlığı yapıyor.
       Altındal'ın başkanlığa en yakın isim olduğu söyleniyor. Adalığını önceki gece delegelere verdiği yemekle açıklayan Altındal, aday olacağını söyleyen 12 kişinin olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:
       "Fazla adayla kurultaya girmek beni etkilemez. Genel merkezin adayıyım. Hepimiz genel merkezin adayıyız. Kazanmaktan başka bir şey düşünmüyorum. İstanbul'da MHP'yi dışa açacağız. Kongrede hiçbir sorun çıkmayacak. Herhangi bir olay olmayacak. Arkadaşlarımız bu konuda sorumlular. Yarışa giden sonucuna katlanacaktır. Heyecanlı bir kongre bekliyoruz."

Adaylar uyarıldı

       İmajımızı bozmayın
       ANKARA ANKA
       MHP'nin bugün yapılacak İstanbul İl Kongresi öncesinde başkan adayları ve taraftarları İstanbul milletvekillerince düzenlenen toplantılarla, gerginlik yaratmaktan ve hukuk dışı davranışlardan kaçınmaları konusunda uyarıldı.
       MHP İstanbul milletvekilleri toplantılarda, "Sakın ola ki, hukuk dışında, demokratik kurallar dışında kimsenin bir tavrı olmasın. Her şey demokratik kurallar içinde olacak. Her şey disiplin içinde olacak. İşi antidemokratik hareketlere dökmeyeceksiniz. Bilhassa kim kazanırsa kazansın, MHP imajı, disiplini dışında hareket olmayacak" dedi.
       Milletvekilleri, buna uygun hareket etmeyenlere partinin disiplin kuralları içinde ceza verileceğini de vurguladılar.