Siyaset MHP’nin adayı İhsanoğlu

MHP’nin adayı İhsanoğlu

25.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP ve HDP’nin ardından MHP de TBMM Başkanlığı’na aday göstereceği ismi belirledi.

MHP’nin adayı İhsanoğlu

MHP’nin TBMM Başkanı adayı CHP ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “çatı aday” gösterilen MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu’nun 4. tura kalmaması halinde MHP’nin başkanlık seçiminde alacağı pozisyon merak ediliyor. CHP’nin adayı Deniz Baykal’a soğuk olan MHP’nin son oylamada Genel Kurul salonuna girmeyebileceği dile getiriliyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği adayı seçtirmeme gayretinde olan Bahçeli’nin MHP’yi Genel Kurul’da hazır tutarak Ak Parti adayının aleyhinde tutum sergileyebileceği de öne sürülüyor. MHP’nin 4. turda salona girmemesi ve adaylardan birine destek vermemesi durumunda, Ak Parti adayının seçimi kazanmasına yüksek olasılık olarak bakılıyor.

Haberin Devamı

Meclis’te yemin töreninin ardından gözler salı yapılacak olan Meclis Başkanlığı seçimine çevrildi. Meclis aritmetiği nedeniyle her partiden adayın kazanma şansı bulunan seçimler için MHP’den İhsanoğlu adaylık dilekçesi verdi. Parti kaynakları, başka bir başvurunun beklenmediğini, başvuruların bireysel yapıldığı ve grup kararı alınamadığını ancak adaylarının İhsanoğlu olduğunu belirtti.

‘Takdir sizindir...’

İhsanoğlu’nun yanı sıra İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun da adı Meclis Başkan adaylığı için öne çıkmıştı. Ancak İhsanoğlu’nun tercih edilmesinde, “uluslararası bilinirliği ve saygınlığının yanı sıra, devlet adamlığı ve bürokrasiyi bilmesi”nin etkili olduğu öğrenildi. İhsanoğlu’nun Bahçeli ile yaptığı görüşmede yapılan teklif için “takdir sizindir” diyerek nihai kararı Genel Başkan’a bıraktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Baykal’a soğuk

MHP, 1. turdan itibaren İhsanoğlu’nu destekleyecek. İlk üç turda kendi adayının arkasında olacak MHP’nin 4. turda alacağı pozisyon ise merak ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “çatı aday” olması nedeniyle CHP’den de oy alabileceği hesaplanan İhsanoğlu’nun Ak Parti’den de oy alması hedefleniyor. İhsanoğlu’nun 4. Tura kalamaması halinde MHP koalisyon görüşmelerindeki süreci de dikkate alarak hareket edecek.

MHP’nin, son ikiye kalamaması durumunda CHP’nin adayı Deniz Baykal’ı desteklemesi beklenmiyor. Erdoğan ile Baykal’ın seçim sonrası yaptığı görüşme için Bahçeli, “Yeni bir karanlık 116 gün mü geliyor?” yorumu yapmıştı.

Bahçeli, partinin Başkanlık Divanı toplantısında Erdoğan’a Başbakan olma yolunun Baykal tarafından açıldığını iddia ederek, yeni bir sürecin başladığını ima etmişti.

O isim araştırılıyor

Bu arada Milliyet’in gündeme taşıdığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü iddia edilen MHP’li ismin kim olduğu konusunda parti yönetimi kapsamlı araştırma yürütüyor. Erdoğan ile geçmişte görüştüğü bilinen Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in adı ortaya atıldı ancak görüşen kişinin Türkeş olmadığı bildirildi. Türkeş, Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV) Başkanı olarak ve Çankaya Köşkü’nde Erdoğan’la bir görüşme yapmıştı.

Haberin Devamı

Bahçeli’nin o ismin bulunması konusunda kurmaylarına kesin talimat verdiği bildirildi. Görüşmeyi yapan kişinin Başkanlık Divanı üyesi olmadığı ihtimalinin güçlü olduğu, ancak tüm ihtimallerin düşünülerek araştırmanın bu doğrultuda yürütüldüğü kaydedildi.

Akşener’in yerine Aydın
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, twitter’da “şansını kaybetti” dediği MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in oturduğu TBMM Başkanvekilliği koltuğunu, MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın’a verdi. Akşener’in eşyalarını toplayarak makam odasını boşalttığı öğrenilirken, TBMM Başkanı belirlenmesinin ardından yapılacak Başkanlık Divanı seçimleriyle Aydın koltuğuna oturacak. Bahçeli, Milliyet’e yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: “O twitter’daki isimler şansını kaybedenlerdir. (Meral Akşener’in ismi geçiyor sorusu üzerine) Öyle şey olmaz. MHP’de baştan sona hep Meral Akşener, Meral Akşener vardır demek edepsizliktir, partiye hakarettir. Şimdi 53’tük 80 olduk. Kim bilir içlerinde ne cevherler var.”

Yazarlar