Siyaset 'Miçotakis’e kapıyı kapattık o iş bitti'

'Miçotakis’e kapıyı kapattık o iş bitti'

29.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le görüşmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Hayır bitti o iş, o kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çeki düzen verecekler” dedi.

Miçotakis’e kapıyı kapattık o iş bitti

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile NATO Zirvesi marjında görüşeceğini açıklayarak “Bu ara Amerika ile en önemli görüşmemiz F16 meselesidir. F16 meselesi de şu anda hala masada, ortada yeni bir oyalama taktiği gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan zirvede Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le de görüşmeyeceğini söyledi.

NATO Zirvesi’ne katılmak üzere İspanya’nın başkenti Madrid’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

KİLOMETRE TAŞI: NATO zirvesi Ukrayna’da savaşın devam ettiği kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Madrid’de NATO’nun, Avrupa Atlantik coğrafyasının güvenliği bakımından oynadığı asli rol teyit edilmiştir.

Zirve aynı zamanda ittifakın kendini değişen güvenlik ortamına adapte etmesi bakımından önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Bu alanda NATO’ya önümüzdeki vadede yön verecek yeni stratejik konsept kabul ediliyor. Zirve oturumlarında Ukrayna savaşının ittifaka yansımalarını, NATO’nun caydırıcılık ve savunma gayretleri, terörizmle mücadele başta olmak üzere güneyden neşet eden tehdit ve meydan okumaları ele alacağız.

Haberin Devamı

Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesi için iki tarafla da temas halindeyiz... Zirvede müttefiklerin Ukrayna’ya desteği sürerken NATO’nun çözüm yolunda bir vizyon ortaya koyması gerektiğini de vurgulayacağım...

Zirveden beklentimiz ittifak dayanışmasının koşulsuz biçimde ortaya konulmasıdır. Müttefiklerimizden terörizmin tüm tür ve tezahürleriyle mücadelede ayrım yapmamalarını, bir müttefike yönelik tehdidin aslında NATO’nun geneline yönelik tehdit anlamına geldiğini görmelerini bekliyoruz.

AKSİ DÜŞÜNÜLEMEZ: İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının ardından yaşanan süreç zirve bağlamında öne çıkan konulardan biri olacaktır.

Başından beri Türkiye’nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK’nın, PYD, YPG başta olmak üzere her türlü uzantısının bu ülkelerde rahatça hareket etmelerine mani olunmasına dair beklentimizi vurguluyoruz. İkili görüşmelerimde de konu gündemde olacak.

Madrid’e gittiğimizde İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı ile Genel Sekreterin de katılacağı dörtlü zirve gerçekleştireceğiz.

NATO üyeliği çeşitli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundadır. Bunun aksi düşünülemez.

Haberin Devamı

BIDEN İLE GÖRÜŞTÜM: (Türkiye’nin dörtlü zirveden beklentisi) Biz NATO’nun 70 yıllık üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO’ya katılmış bir ülke değil. Dolayısıyla bu (dün) sabah Sayın Biden (ABD Başkanı) ile de bir görüşme yaptım. Akşam veya yarın (bugün) tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Biz de ‘olabilir’ dedik. Sayın İbrahim Kalın Bey’i gerekse Sedat (Önal) beyi Brüksel’e gönderdik. Onlar zaten ön görüşmeleri yaptılar. Gidince yapılan bu görüşmeleri de kendilerinden alacağız. Bu arada biz dörtlü görüşmeyi Stoltenberg’in riyasetinde tekrar yapacağız. Ve Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı birlikte bu dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz.

LAF ÜRETİYORLAR: Biz tabii kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz. Artık orta sahada top çevirmekten bıktık. Şu an itibariyle de bunlar hep laf üretiyorlar, konuşuyorlar. Aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda bakıyorsunuz bu terörist başlarından bir tanesi çıkmış, orada söyleşi yapıyor ve bu söyleşide de bize veriyor veriştiriyor. Öbür tarafta İsveç yöneticileri ‘Biz şu anda bunları terörist olarak kabul etmiyoruz’ diyorlar. Öbür taraftan Stockholm’ün caddelerinde yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yaparken İsveç polisinin kontrolü, denetimi bunların üzerinde. Aynı şey Almanya’da, Hollanda’da, Yunanistan’da. Yoğun şekilde bunlar devam ediyor. Bir tarafta bakıyorsunuz 5 artı 4, 9 tane Amerikan üssü Yunanistan’da kuruluyor. Peki bunu niye kurdunuz? Rusya’ya karşı. Ne yaptınız Rusya’ya karşı kurdunuz da? İşiniz gücünüz S400, S400 aşağı S400 yukarı. Bunları da Sayın Biden ile yapacağımız görüşmede ona da yine dile getireceğiz. Ama unutmayalım ki, biz Danimarka’da Norveç’te yaşadık hep bunları yaşadık, her türlü terörist saldırıya uğradık ve bunlardan en ufak bir tavır görmedik. Bunları anlatacağız.

Haberin Devamı

MÜMKÜN DEĞİL: (Miçotakis’tan görüşme talebi gelirse...) İkili bir görüşmeyi benim Miçotakis ile yapmam mümkün değil. Bizim Yunanistan ile olması gereken yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımız vardı. Ne dedim? Biz bunu kaldırdık. Artık Yunanistan ile bizim yüksek düzeyli stratejik konsey diye bir toplantı yapmamız mümkün değil. Bunu bitirmiş bir lider kalkıp da Miçotakis’in oradaki talebine ‘evet’ diyebilir mi? Hayır bitti o iş, o kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çeki düzen verecekler, çeki düzen vermeleri halinde, hangi düzeyde bu tür görüşmeler yapılır yapılmaz onu ondan sonra planlar, yol haritamızı çizeriz.

Haberin Devamı

ŞAHSİYETLİ DURUŞ BEKLİYORUZ: Bize karşı 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ terör örgütünün en önemli sığınağı neresi oldu? Yunanistan. Yunanistan’ın o dönem başbakanıyla konuştuk. ‘Süratle gerekli müdahaleyi yapacağız’ demesine rağmen, bu teröristleri bunlar el bebek gül bebek beslediler, sonra da Avrupa’nın değişik ülkelerine uğurladılar. Türkiye’ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz. Şahsiyetli bir duruşu göstermeyenlere karşı tavrımız bellidir.

‘F16’da oyalama taktiği yapıyorlar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yapacağı yüz yüze görüşmede hangi başlıkların masada olacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu ara Amerika ile en önemli görüşmemiz F16 meselesidir. F16 meselesi de şu anda hala masada, ortada yeni bir oyalama taktiği gidiyor. Burada en önemli güç Türkiye, Türkiye gibi bir gücü NATO kaybetmeyi göze alabilir mi? Kolay değil, NATO içinde Türkiye ilk beşin içinde yer alan ülke ve bu gücünü NATO içinde bugüne kadar istikrarlı bir şekilde kullanmıştır, hiç taviz vermeden. Şimdi bundan sonraki süreçte de bu tavizsiz yürüyüşümüzü aynı şekilde devam ettirme kararlılığındayız. NATO Liderler Zirvesi’nde bugüne kadar, Türkiye’ye yapılanlara karşı özellikle bu 5. madde gündeme getirilmek suretiyle, peki siz bütün bu terörle mücadelede binlerce tır araç gereç silah Türkiye’deki özellikle güneyde teröristlere bunlar verildiği halde acaba NATO burada ne yaptı? En ufak bir müdahale bunlara karşı yaptı mı?”

Amerika’nın tırlar dolusu silahı teröristlere gönderdiğini görüşmede Biden’a anlatacağını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Biz nasıl NATO’da paydaş veya yandaş ülkeyiz veya omuz omuza vermiş iki ülkeyiz ki bütün silahlar PKK’ya, YPG’ye gönderiliyor ve bu silahlar kimlere karşı kullanılıyor? Yunanistan’dakileri Rusya’ya karşı dediniz. Peki bizim güneyimizdeki terör örgütlerinin inlerine gelen bu silahlar, onlar kime karşı kullanılıyor? Türkiye’ye karşı. NATO’da paydaşımız Fransa, Lafarge’ın Suriye’nin kuzeyinde çimento üretimi yapan fabrikasının, yine aynı şekilde Suriye’nin kuzeyindeki fabrikalarında Lafarge’ın yatırımlarıyla mağaralar yapıyor. Yerin altında evler kuruldu. Bunları defaatle söylemimize rağmen en ufak müdahale oldu mu? Artık biz bunları çok iyi tanıyoruz. Bunları da tabii peyder pey gündeme getirmenin gayreti içinde olacağız.

Uçakta “Republic of Türkiye” yazısı

Miçotakis’e kapıyı kapattık o iş bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid’e eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da yer aldığı heyetle gitti. Erdoğan’ın bulunduğu uçaktaki “Republic of Turkey” yazısının “Republic of Türkiye” olarak değiştirilmesi dikkat çekti.