Siyaset MUcadele asıl Simdi baSlıyor

MUcadele asıl Simdi baSlıyor

09.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandum sonuçlarının gayrımeşru olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Resmi rakamlara göre en az yüzde 49 olan bloku nasıl dağıtırız?’ Bunun arayışı içindeler. Kimse unutmasın mücadele asıl şimdi başlıyor” dedi

MUcadele asıl Simdi baSlıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda konuştu. Kılıçdaroğlu, bir kapalı toplantıda ifade ettiği, “partinin karışması için, dışarıdan, saraydan talimat geldi” sözlerinin anımsatılması üzerine şunları kaydetti:
‘Meşru değil’
“Bir halk oylaması gerçekleştirildi. Vatandaş görevini yaptı, sandığa gitti. Ama bu halk oylaması meşru değil, gayrimeşru bir sürecin içine evrildi. Meşruiyet tartışmasını başlatan organ, sürecin gayrimeşru olmasını sağlayan organ, Yüksek Seçim Kurulu’nda kümelenen bir grup yargıç. Bunlar tam kanunsuzluk halini yaratıp, süreci gayrimeşru hale getirdiler. Şimdi, iktidar çevreleri, AKP’nin derin devleti dahil AKP devleti, bu olayın tartışılmasını istemiyor. Toplumun en az yüzde 50’si hayır dedi. Olayın meşru olmadığını artık bütün dünya biliyor, sadece biz değil. Bu tartışmaları gündemden düşürüp başka bir tartışmayı başlatmak istiyorlar.”
‘Oyun oynanıyor’
Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Bir oyun oynanıyor. Gayrimeşru bir alan unutturulmak isteniyor. Bunu unutturmayacağız. Elbette tartışmalar oluyor ama o tartışmaların tamamı dünde kaldı. Artık önümüzde yeni bir yol haritası var. Tekrar demokratik parlamenter sistemi Türkiye’ye bütün ağırlığıyla getirmek gibi işlevimiz var. Bu işlevi yerine getirmek için herkesin çaba harcaması lazım. Saadet Partisi’nden Vatan Partisi’ne kadar hayır oyu kullanan bütün siyasi partilerin, meslek kuruluşların, sade yurttaşların, AKP’ye oy verip ‘hayır’ oyu veren yurttaşların bu birlikteliği korumaya özen göstermesi gerekiyor. Bu konuda bütün vatandaşlarıma söz veriyorum. Demokratik parlamenter sistemin bütün kurumlarıyla Türkiye’ye gelmesi için mücadeleyi başlatacağız ve kimse unutmasın mücadele asıl şimdi başlıyor.”

‘Kurultay partisi kim?’
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefledikleri şu: ‘Resmi rakamlara göre en az yüzde 49 olan bloku nasıl dağıtırız?’ Bunun arayışı içindeler. Bunun ana omurgasını CHP oluşturuyor. ‘O zaman gelin CHP’yi tartışalım’. Dikkat buyurunuz. CHP’ye birden bire kurultaylar partisi denmeye başlandı. Allah aşkına bir bakın kurultaylar partisi son yıllarda CHP mi, AKP mi? Kaç tane kurultay geçirdiler?”

‘Yüzde 49’u büyütmeliyiz’
Kılıçdaroğlu, dün akşam partisinin belediye başkanlarına “Yüzde 49’u büyütmeliyiz” dedi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre toplantıda parti içi tartışmalara değinen Kılıçdaroğlu, “Artık partinin kamuoyu önünde tartışılmasına asla izin vermeyeceğim. Herkes partinin programı ve tüzüğüne uygun davranmak durumundadır. Resmi sonuçlara göre yüzde 49 ama en az yüzde 50 hayır oyu verildi. Bizim görevimiz, bu yüzde 49’u büyütmektir. Bu görev ortadayken, partinin tartıştırılması doğru değil. Parti kamuoyuna verilen mesajları doğru bulmuyorum.
Sizler de sorumluluk alanlarınızda, beldelerinizde ‘hayır’ oylarının büyütülmesi için, daha önce temas kuramadığımız kitlelerle temas kurmakla uğraşın, bu amaca uygun davranın” dediği
belirtildi.
16 Nisan halk oylamasının meşru olmadığını ve bu konudaki tartışmayı hukuki boyutta sürdürdüklerini ancak Türkiye kamuoyuna da bu sorunu anlatmak durumunda olduklarını belirten Kılıçdaroğlu’nun, “Biz, kişi partisi değil, kadro partisiyiz. Herkes ona göre ortak bir dil kullanmalı.
Referandum öncesi kullandığımız dili sürdürmek durumundayız” dediği belirtildi.

İnce’den sert twit
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra, Yalova vekili Muharrem İnce, twitter’dan “Saray düzenine muhalefet edersen dış mihrakların, basiretsiz CHP yönetimine muhalefet edersen sarayın adamısın. Bana sarayın talimatıyla hareket ediyorsun diyen kişinin alnını karışlarım, basiretsizliğinizi iftirayla kapatamazsınız” dedi.

‘Üç bölgeyi mercek altına alın’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir süredir parti içi gündemle meşgul olan partisine yeni bir yol haritası kazandırabilmek amacıyla partisinin Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeleriyle bir araya geldi.
Mayıs başından bu yana parti içi gündemle meşgul olmaktan rahatsız olduğu bilinen Kılıçdaroğlu, 6 Mayıs Cumartesi günü partisinin genel merkezinde BYKP Başkanı Onur Bilge Kula ile BYKP üyeleri Lale Karabıyık, Gaye Usluer, Özkan Yıldız, Zeki Kılıçaslan, Alper Keten, Ali Rıza Erbay, Ahmet Caner Yenidünya ve Ayşe Eser Danışoğlu ile bir araya geldi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “’Hayır’ bileşenlerinin daha iyi anlaşılması ve konsolidasyonu açısından neler yapmalıyız?” sorusunu yönelttiği BYKP üyelerine, bu konunun bilimsel olarak araştırılmasını, bu noktada arama konferansları ve sosyolojik araştırmalar yapılması talimatını verdi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin geleneksel olarak düşük oy aldığı ve “evet” oylarının yüksek çıktığı Orta Anadolu ve Karadeniz ile “evet” oylarının beklenenden yüksek çıktığı Güneydoğu Anadolu bölgelerinin mercek altına alınması talimatını verdiği öğrenildi.

Sekretarya görevi
Kılıçdaroğlu, halk oylamasının ardından ortaya çıkan toplumsal konjonktüre uygun bir parti programına sahip olunması noktasında da BYKP üyelerine talimat verirken, bu platformun sekretarya işlevi göreceğini bildirdi. Kılıçdaroğlu Türkiye’nin halen çözülemeyen kritik sorun alanları konusundan CHP politikalarının yeni konjonktüre uygun biçimde yeniden oluşturulması noktasında da platforma yetki verdi.