Siyaset Musul kurtulana kadar desteği sürdüreceğiz!

Musul kurtulana kadar desteği sürdüreceğiz!

20.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak makamlarının talepleri doğrultusunda Peşmerge ve Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlandığını vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir” dedi

Musul kurtulana kadar desteği sürdüreceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 2015 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Swiss Otel’de düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Davutoğlu “Ekim 2016’ya kadar AB ülkelerin vizesiz seyahat etme imkanı oluşacak. Vatandaşlarımıza hayırlı, mübarek olsun. Bu bizim için sembolik değeri çok yüksek bir adım. İşadamlarımızın, saygın iş adamlarımızın, aydınlarımızın, öğretim üyelerimizin, AB üyesi ülkelerin konsoloslukları önünde nasıl beklediklerini biliriz ve bundan hep ızdırap duyardık. Bazı işadamlarımızın mallarını Avrupa fuarlarına gittiğini ama kendilerini ulaşamadığını hep bir hikaye olarak değil, bir gerçek olarak yaşardık. Şimdi inşallah önümüzde atılması gereken adımları atacağız, Ekim 2016’da AB’ye vizesiz giriş başlayacak” dedi.

Putin’in sözlerine sert tepki
Davutoğlu Rusya ile yaşanan kriz konusuna da ise şunları söyledi:
“Biz Suriye topraklarında herhangi bir müdahalede bulunmadık. Biz herhangi bir ülkeyi hedef alan bir adım atmadık, saldırgan bir tutum da göstermedik. Biz savunma görevimizi yaptık ve uluslararası hukuka bu bizim en tabi hakkımızdır. Birçok kez söyledim; sayın Putin’in 2 gün önce tekrar gerçekten bir devlet adamına yakışmayacak üslupla Türkiye’ye saldırması çerçevesinde de ifade ediyorum. 1 ay önce Türkiye’ye yöneltilmeyen suçlar şimdi niye yöneltilir. Sayın Putin 1 ay önce bizim bir Müslüman ülke olduğumuzu bilmiyor muydu? Sayın Putin 1 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızla G20 Zirvesi’nde buluştuğunda Türkiye’mizin dış politikasını bilmiyor muydu? Eğer Türkiye DEAŞ ile iş birliği yaptıysa niye o zaman açıp konuşmadı. Söz konusu değil. Türkiye hiçbir terör örgütüyle iş birliği yapmadı, yapmaz, yapmayacak.”

‘Kırım işgalini tanımayacağız’
Komşu ülkelerle ilişkileri ve işbirliğini sürdüreceklerini vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti:
“Öte yandan Ukrayna da gelinen noktayı da yakından takip ediyoruz. Bir yandan Ukrayna’nın siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği kararlılıkla sürdüreceğiz.
Diğer yandan da ekonomik ve ticaret başta olmak üzere her alanda iş birliğimizi güçlendireceğiz. Önümüzdeki dönemde birçok komşu ülke gibi Ukrayna’ya da bir siyasi ziyaret gerçekleştireceğiz. Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı da Türkiye’de ağırlayacağız. Bu gayretlerimizde, soydaşlarımız olan Kırım Tatarları’nın esenlik ve refahı, Ukrayna ile işbirliğimizin en önemli odak noktalarından birini teşkil ediyor. Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımadık, tanımayacağız. Kırım Tatarları’nın tarihte uğradığı sürgün ve baskıları kabul etmedik, etmeyeceğiz.”

‘Her tedbiri alırız’
“Bölgemizin içinde geçtiği bu sıkıntılı dönemde tüm komşularımızın birliği ve toprak bütünlüğünün desteklenmesi sadece dış politikamızın ilkesel bir hedefi değil, aynı zamanda kendi ulusal güvenliğimizin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Irak Merkezi Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin DEAŞ saldırıları karşısında etkin mücadele gösterememesi, Musul gibi ülkenin 2’nci büyük kentinin düşmesi, bu tehdite karşı mücadelede yerel güçlerin yanı sıra uluslararası destek ve işbirliğinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Biz bu çerçevede; Irak makamlarının talepleri doğrultusunda Irak tarafında gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donatım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir. Bu amaçla gönderdiğimiz eğitim birliğinin güvenliği için asker ve mühimmatta yeniden tanzimde dahil olmak üzere her tedbiri almak durumundayız. Nitekim DEAŞ’ın eğitim kampımızın olduğu bölgeye gerçekleştirdiği saldırılar bu konudaki haklılığımızı bütün dünyaya göstermiştir.”