Siyaset Noktasına kadar arkasındayım!

Noktasına kadar arkasındayım!

28.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Işık Koşaner, “İfade edilenlerin tamamı, devletin ilgili kurullarında üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde de kendileriyle paylaştığım, hukuki olarak gereğinin yapılması için emir verdiğim konulardır” diye konuştu

Noktasına kadar arkasındayım

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, bir süredir tartışılan ve bir internet sitesine düşen ses kayıtlarına ilişkin sessizliğini bozarak, yazılı bir açıklama yaptı. Koşaner, görev süresi içerisinde TSK’ya yönelik yoğun saldırıların olduğu dönemde çeşitli birlikleri ziyaret ederek, bir kısmı ses kayıtlarında da yer alan konuşmaları yaptığını ifade etti. Bu konuşmaların, vicdan sahibi bazı yazarların da belirttiği gibi bir “itiraf” değil, tamamen bir “özeleştiri” ve TSK’nın geleceği açısından önemli gördüğü bazı konularda personelin dikkatini çekme, son derece hassas bir dönemde hata yapmamaları konusunda kendilerini uyarma ve motive etmeye yönelik olduğu belirten Koşaner, şöyle dedi:
SAKLAMADIĞIN KONULAR: İfade edilen hususlar zaten kurum içinde tartıştığımız, özeleştirisini yaptığımız, hatalardan dersler çıkarmaya yönelik bir çabanın sonuçlarıdır. İfade edilen konuların tamamı, devletin ilgili kurullarında üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde de kendileriyle paylaştığım, hukuki olarak gereğinin yapılması için emir verdiğim konulardır. Kimseden kaçırdığımız, sakladığımız ve gizlediğimiz konular değildir.
ÖZELEŞTİRİ ERDEMDİR: İfadelerde zaman zaman marjinalleşen üslup ise bazı noktaların dramatize edilerek, dinleyicilerin dikkatlerini çekilmesine yönelik bir gayretin ürünüdür. Bir kısım medya tarafından abartılan, istismar bölümler de bu bölümlerdir. Unutulmamalıdır ki samimiyet içeren, kibirden uzak ve gerektiğinde canı acıtan özeleştiri de bir erdemdir. Ancak bir insanın hatta bir kurumun kendi içinde yaptığı bu özeleştiriyi izinsiz olarak kaydedip, yayınlamak ise ahlaksızlık ve hukuksuzluktur.
ARKASINDAYIM: Dün olduğu gibi bugün de bu açıklamaların noktasına ve virgülüne kadar arkasındayım. Ancak üzüntüm, konuşmalarımın çarpıtılarak kamuoyuna sunulması ve aldığım karar nedeniyle şahsımın gayrı ahlaki ve hukuki bir tartışmanın içine çekilmeye çalışılmasıdır. Ancak buna alet olmayacağım. İddia edilenin aksine ifadelerde hukuka aykırı, hukuk dışı, tek bir cümle yoktur. Eleştirel anlamda maksadı aşan ifadeler benzetmeler olabilir, nitekim gazetecilerle ilgili ifadeler bu çerçevede değerlendirilebilir. Ancak bu kinayeli ifadelerin maksadı da TSK’ya karşı devam eden bu süreçte medyanın rolüyle ilgili dinleyicilerin dikkatlerini çekmekti. Bu ifadeler kesinlikle hakaret amaçlı söylenmemiştir.
RENCİDE EDİLİYOR: Bu haber ve yorumların bir kısmının şahsı üzerinden direkt olarak tüm varlığını borçlu olduğu ve her şeyden çok sevdiği TSK’yı hedef alması, halen devam etmekte olan bir takım davalarla ilişkilendirilmeye çalışılarak yargıyı etkileme amacını taşıması ve kutsal vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerin ruhlarının ve onların değerli yakınlarının vicdanlarını rencide edecek nitelikte olması nedeniyle açıklama yapmak zorunda kaldım.
USULLERİ BELLİ: İfadelerde terörle mücadele konusunda yer alan, ’Bizim hiç kimsenin talimatına falan da ihtiyacımız yok’ cümlesinin maksadı, çarpıtılan haberlerde yer aldığı gibi ’Sivil otoriteye bir başkaldırı’ değil; aksine o dönemde, ’TSK bölücü terör örgütüne karşı neden operasyon yapıyor?’ şeklinde bir kampanya yürütenlere karşı, birlik komutanlarını uyarmak, yasal haklarını kendilerine hatırlatmaktır. Yoksa teröristle mücadelenin hangi yasa ve usullere göre yapıldığı bellidir.
KANITLANMAMIŞ PLAN: İfadelerde, halen devam etmekte olan bir dava ile ilgili olarak yer alan sözler de çarpıtılarak kamuoyuna sunulmuştur. Ses kayıtlarında, açık ve net olarak ’seminerle ilgili evrakın hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık’ şeklinde yer alan ifade, bazı basın organlarında ’Balyoz ile ilgili tüm evrakı biz imha ettiğimiz için her şeyi iddianameden öğrendik’ şeklinde verilmiştir. Varlığı dahi henüz kanıtlanmamış olan bir planın imhasından söz etmek mantık dışıdır. Ses kayıtlarında, ’Balyoz belgelerinin çaldırılması’ ifadesi kesinlikle yer almamaktadır. İfade edilen, o tarihlerde icra edilen plan seminerine yönelik ses kaydı ve bir kısım bilgi ve belgelere ilişkindir. Unutulmamalıdır ki plan semineri ile halen devam eden dava ile ilgili konular birbirinden farklıdır.
İNTİHAR ETTİ: Son olarak en büyük üzüntüm, her zaman büyük kıymet verdiğim, acılarını daima yüreğimde hissettiğim şehitlerimizin ve onların değerli ve kederli ailelerinin bu vesileyle istismar edilmesidir. Ailelerimiz şundan emin olmalıdır ki TSK’da meydana gelen her ölümlü olay mutlaka askeri savcılık tarafından soruşturulur ve gerekirse sorumlular hakkında dava açılır. Ancak burada üzücü olan ise intihar ettiği yargı kararıyla da tespit edilmiş bir askerimizin bu ifadelerle ilişkilendirilmeye çalışılmasıdır.

Haberin Devamı

Ses kayıtlarında ne var?
- Kontrolsüz mayın döşedik. Huduttakinin bile işareti yok. Bunlar çok tehlikeli şeyler, bunları kim döşemiş biz. Maalesef döşeyen yine biziz değil mi?
- İHA’dan görüntü almak gibi büyük bir nimet var. Olayın olduğu yere süratle bir İHA’yı getirip ekrandan adım adım görebiliyoruz. İHA’dan görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip, sevk idare etmeli. İşte bu Hantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu komutan Birinci Komando Tugay Komutanı idi, kendisi arazideydi. Ama ekrana bakan komutanlık civardaki komutanlığımız ona müdahale yetkisi yoktu.
- Lider pozisyonunda olanlar piyasada yok. En acısı da silahını da bırakıp gidenler. Roj TV silahın numarasını da beraber gösteriyor. Ama utanmıyor adam. Bunlarla iş yapamayız. Yoksa canı sıkılan çeker gider. Ondan sonra mevzimize de girilir, bir sürü de şehit veririz. Arkadaşımızı, bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu, haberiniz var mı, var değil mi? Olayı takip ediyorsunuz.
- İşte Hantepe’de İHA’nın görüntüsünde bile belli. Koştular içine girdiler değil mi? Seyreden var mı? Vardır herhalde. Adam da geldi el bombasını üzerlerine atıyor, şey atar gibi. Tam bir kepazelik halimiz. Neden işte lider yok ortalıkta.
- Balyoz’la ilgili, bizde her şey imha edilmişti. Seminerle ilgili evrakların hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık. Balyoz’da, bize üzen, neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız. Ne konuşuyorsak var adamların ellerinde, namerdin eline malzeme verdik. 1. Ordu’da her şeyimizi çaldırmışız. Rezalet bu. Balyoz’un, günahı, vebali 1.Ordu’ya ait. Karargah’tan böyle planlar nasıl dışarı çıkar izahı yok. Hata yaptık. İşimizi ciddiye almadık. Maalesef içimizde helal süt emmemiş hainler çıktı.
- Bir laf var benim çok hoşuma gidiyor. “Hiçbir basın mensubu bize düşman olmaz. Ama dost da olmaz.” Basın mensubunun görevi haber olabilecek bir şeyi yakalarsa çok affedersiniz “Anasını bile satar”, onu oraya haber diye koyar. Gazetecilerle temasta uzak durunuz.