Siyaset OHAL, af ve bedelli için gözler Cumhur İttifakı’nda

OHAL, af ve bedelli için gözler Cumhur İttifakı’nda

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

OHAL, af ve bedelli için gözler Cumhur İttifakı’nda

24 Haziran seçimlerinde, Cumhur İttifakı’nı oluşturan Ak Parti ve MHP Meclis’te çoğunluğu elde etmesine karşın, arzu ettiği sayısal güce ulaşamadı. Kesin olmayan sonuçlara göre 600 üyeli parlamentoda Ak Parti 295, MHP ise 49 olmak üzere 344 sandalyeye sahip oldu. Yeni Meclis’in oluşumunun ardından gözler, seçim döneminde sıkça tartışılan OHAL uygulaması, kader kurbanlarına af ve bedelli askerlik düzenlemesi konusunda Cumhur İttifakı ortaklarına çevrildi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, seçim sürecinde ısrarla kader kurbanlarına af talebinde bulunmuş, Ak Parti ise bu yönde bir düzenlemeye sıcak bakmadığını, “gündemimizde yok” diyerek ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

İYİ Part ile af teması

Anayasa değişikliğine göre milletvekili sayısı 550’den 600’a çıkarılan Meclis’in 360 ve üzeri oyla genel ve özel af kararı alma imkânı bulunuyor. Ak Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı buna yetmiyor. Kulislerde, MHP’nin bu konudaki ısrarını sürdürmesi durumunda, 43 milletvekilliği kazanan İYİ Parti ile bu konuda bir temas kurulabileceği konuşulurken, denetimli serbestlik ve şartlı salıverme koşullarında değişiklik yoluyla dolaylı bir af düzenlemesinin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

İttifakta OHAL ayrılığı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve yedi kez uzatılan Olağanüstü Hal’in süresi de 19 Temmuz’da sona eriyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, propaganda döneminde OHAL’in kaldırılacağı mesajını vermişti. Bahçeli ise OHAL’in kaldırılmasını uygun bulmadığını söylemişti. İttifak ortaklarının bu konudaki tavrı da merakla bekleniyor. Meclis’ten yeni bir uzatma kararı çıkarılmaması durumunda, OHAL kendiliğinden sona ermiş olacak. Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da seçim döneminde çalışma başlatıldığını açıklamıştı. Bu konunun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenebileceği iddiaları dillendirilirken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ dün yaptığı açıklama ile bu konunun KHK ile düzenlenemeyeceğini ve Meclis’in gündemine geleceğini söyledi.