Siyaset Ön seçimler 29 Mart’ta

Ön seçimler 29 Mart’ta

20.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran genel seçimlerine 2,5 ay gibi bir süre kalmasına karşın, CHP’de aday belirleme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Ön seçimler 29 Mart’ta

7-8 Mart günleri beş kentte eğilim yoklaması ile adaylarını belirleyen ana muhalefet, beş kentte de hafta sonu yapılacak eğilim yoklamalarıyla adaylarını netleştirecek. CHP’de adayların büyük çoğunluğu, 29 Mart’ta 45 kentte yapılacak hakim denetimindeki ön seçimle belirlenecek. Kontenjan adaylarının ise 5 Nisan’da yapılması öngörülen PM toplantısında belirlenmesi, 7’sinde YSK’ya sunulması öngörülüyor.
İstanbul’da büyük yarış
Üç ayrı seçim bölgesinde 29 Mart günü İstanbul’da yapılacak ön seçimlerde büyük bir yarış yaşanacak. İstanbul 1. bölgede ön seçim yarışının PM üyeleri Ali Özcan, Ümran Köksüz ve Onursal Adıgüzel, milletvekilleri Celal Dinçer, Nur Serter, Kadir Gökmen Öğüt, Mahmut Tanal, Osman Korutürk, gazeteci Barış Yarkadaş, Gamze Akkuş İlgezdi, eski il başkanı Oğuz Kaan Salıcı, eski Çalışma Bakanı Mustafa Kul, eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk arasında geçmesi bekleniyor. Bu seçim çevresinde manken Tuğba Özay, eski Türkiye güzeli Özlem Kaymaz, Okan Üniversitesi öğretim üyesi Nuh Tolga Yarman da aday adayları arasında yer alıyor.
İstanbul 2. bölgede ise milletvekili Aykut Erdoğdu, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek ve milletvekili Melda Onur ile MYK üyesi Ercan Karakaş yarışacak. İstanbul 3. bölgede ise Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in ön seçimden açık ara birinci çıkması bekleniyor. Süleyman Çelebi, Efkan Bolaç ve Rıdvan Budak bu bölgeden seçime giren diğer isimler.
Ankara’da Sav
Ankara 1. bölgede eski Genel Sekreter Önder Sav’ın karşısına Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, eski Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan, eski DSP milletvekili Gökhan Çapoğlu, eski Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eski MYK üyesi Hakkı Suha Okay, eski Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz, eski Devlet Bakanı İbrahim Tez, eski milletvekili Mehmet Tomanbay, eski Ankara Baro Başkanı Sema Aksoy, emekli Hâkim Yarbay Tülay Delibaş ve eski Ankara İl Başkanı Necati Yılmaz çıkacak. Ankara 2. bölgede ise, eski milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu, eski Başbakanlık Başmüşaviri Özgün Ökmen, eski Iğdır Milletvekili Yücel Artantaş ve eski Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ön seçime girecek.
Azınlık temsilcileri
Romanları temsilen Özcan Purçu’nun İzmir 2. bölge 5. sıradan milletvekili adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ermeni cemaatinden Arev Cebeci ve Talin Ergüneş Gazer’den aday adaylığı başvurusu yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş ve PM üyesi Cemal Canpolat’ın da aday gösterilmesi bekleniyor.