Siyaset ‘Ortak devriyeler yakında başlayacak’

‘Ortak devriyeler yakında başlayacak’

22.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güvenli Bölge konusunda Trump’la, İdlib’deki durumla ilgili ise Putin’le görüşeceğini açıklayan Kalın, Fırat’ın doğusunda ortak devriyelerin yakında başlayacağını söyledi.

‘Ortak devriyeler yakında başlayacak’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. Kalın, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

OYALAMA KABUL EDİLMEZ: ABD ile Güvenli Bölge’nin tesisi konusunda bir mutabakata varıldı. Bunun sahadaki uygulaması son derece önemli. Münbiç yol haritasında yaşanan gecikmeleri, oyalama taktiklerini kabul etmemiz mümkün değil.

TEPKİMİZİ İLETTİK: İdlib konusunda değerlendirmeler oldu. Özellikle dokuzuncu gözlem noktamızın intikal yoluna yapılan saldırı ve o konvoyda hayatını kaybeden Suriyeliler ve sivillerle ilgili tepkimizi Rus tarafına ilettik. İdlib mutabakatı çerçevesinde orada 12 gözlem noktamızın bulunduğu noktalarda güvenliğin tam olarak sağlanması, buralarda askeri hareketliliğin, operasyonunun olmaması konusunda mutabık kalınmıştı. O bölgede silahlardan arındırılmış ve çatışmasızlık bölgesi ilan edilmiş sınırların korunması büyük önem arz ediyor. Rejimin ihlallerine derhal son vermesi çağrısını yinelemek istiyoruz.

Haberin Devamı

TRUMP VE PUTİN İLE GÖRÜŞME: Sayın Cumhurbaşkanımızın birkaç gün içinde Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak. Yarın ya da cuma günü bu telefon görüşmesini gerçekleştireceğiz. Suriye’deki güvenli bölge ve diğer konularla ilgili istişare edecekler. Eylülün son haftasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir görüşme olma ihtimali var. Onun üzerinde çalışacağız. Sayın Trump’ın Türkiye ziyaretiyle ilgili bir zamanla yapmaya çalışıyorlar, Beyaz Saray’ın bize söylediği bu. Şu an elimizde net bir tarih yok. Prensip olarak Sayın Trump, Osaka’daki görüşmede Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi.

ÜÇLÜ ZİRVE 16 EYLÜL’DE: (Güvenli bölge çalışmaları) Belli periyotlar içinde harekat merkezinin kurulması, ortak devriyelerin başlaması ve gerekli askeri planlamaların Suriye sahasında yapılmasıyla ilgili üç, dört aşamalı bir takvim söz konusu. Bu plan çerçevesinde önümüzdeki haftalar içinde somut uygulamaları hep birlikte göreceğiz. Suriye tarafında Fırat’ın doğusunda ortak devriyeler yakın bir zamanda başlayacak Türk ve Amerikan askerleriyle birlikte. Derinlik ve kapsamla ilgili olarak müzakereler hala devam etmekle birlikte bizim zihnimizdeki çerçeve son derece net. Daha önce Sayın Trump’ın da ifade ettiği 20 mil, yaklaşık 30-32 kilometrelik bir alan. Biz belki bunun daha da ileri gitmesini de görebiliriz. Coğrafyanın şartlarına göre burada birtakım daralmalar, genişlemeler söz konusu olabilir. Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde 16 Eylül’de Ankara’da Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesini gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

‘Ortak devriyeler yakında başlayacak’

‘Seçilmiş olmak masum kılmaz’

Kalın, üç büyükşehir belediyelerine kayyum atamalarına ilişkin “Terör örgütüne destek, yardım ve yatakçılık yapmak gibi suç kapsamına giren bir eylemin içinde olmayan hiçbir belediye başkanıyla ilgili bir tasarruf söz konusu değil. İstanbul ve Ankara böyle bir şey söz konusu olmadığına göre bu belediye başkanlarıyla ilgili böyle bir gündem yok. Bunlar hükümetin ya da İçişleri Bakanlığı’nın keyfi aldığı kararlar, tedbirler değildir. Seçilmiş olmak kimseyi masum kılmaz” dedi.

‘Yanan araziler imara açılamaz’

Orman yangınlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bir sunum yaptığını belirten Kalın, “Yangınların bir kısmının ihmalden yapıldığı anlaşılıyor. Bir kısmının kasıtlı yapıldığı ihtimali her zaman vardır. Yangında hasar gören arazilerin imara açılması anayasaya aykırıdır. Böyle bir şey asla söz konusu değildir” dedi.

Yazarlar