Siyaset Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam

Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam

27.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş taraftar grubunun yargılandığı “Çarşı davası” ile birleşen, aralarında iş insanı Osman Kavala, Can Dündar ile CIA eski danışmanı Henry Barkey’in de bulunduğu “Gezi davası”nın görülmesine dün devam edildi.

Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam

Elif Altın - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya geçen celse “Duruşmalara katılmam ve savunma yapmam anlamsız” diyen tutuklu sanık Kavala katılmadı. Almanya, Fransa, Belçika Danimarka, İsveç, İsviçre, Çekya, İtalya konsolosluk yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ise izleyici olarak katıldı.

Haberin Devamı

‘Şahsa özel suçlama’

Kavala’nın avukatı Tolga Deniz Aytöre, “Kavala hakkında AİHM Aralık 2019’da bir hak ihlali kararı verdi. Şubat 2020’de de beraat kararı çıktı. Bu karar verilince apar topar bir suç uyduruldu. Şahsa özel bir casusluk suçlaması getirilmiş. Bu delillerle bizim tutukluluğumuza devam vermeniz olası değil” dedi. Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar ise “Dört yıldır bir insan dört duvar arasında, gökyüzünü göremiyor. Müvekkilim ve biz siyasi baskı altındayız. Bu sadece bizimle ilgili değil, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının da ihlalidir” dedi.  Ara kararını açıklayan mahkeme, oy çokluğu ile Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Üye hakim ise Kavala’nın tahliye edilmesi yönünde muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde, “Sanığın savunmasının delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma durumu olmaması, tutukluluğun bir tedbir oluşu, sanığın ölçülü olmayan tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak sanığın adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim” dedi. Duruşma, 17 Ocak 2022’ye ertelendi.