Siyaset ‘Osmanlı’da bir tarihte üç hilalli bayrak vardı’

‘Osmanlı’da bir tarihte üç hilalli bayrak vardı’

25.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum’daki “Milli İradeye Saygı Mitingi”nde yaptığı konuşmada daha önceki mitinglerde yaptığı evlere Türk bayrağı asılması çağrısını tekrarlarken, “Üç hilali açarız derseniz o da Osmanlı’nındır, onunla da gurur duyarız” dedi.

‘Osmanlı’da bir tarihte üç hilalli bayrak vardı’

Erdoğan’ın açıklamasının ardından eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Twitter hesabında, “18. yüzyıl başından bu yana Osmanlı-Türk bayrağı ay yıldızlı al bayraktır. Türkiye Cumhuriyeti bayrağı değişmedi; Osmanlı bayrağı aynen kaldı. 16.-17. yüzyıllarda tek ve üç hilalli çeşitli bayraklar kullanıldı; tek bayrak 19. yüzyılda kesinleşti. Bayrağımız, ayyıldızlı al bayraktır. Osmanlı’nın Avrupa’da milli devletler çağına geçilmesinden bu yana belirlediği bayrağımız tektir; değişmedi, değişmeyecek!” dedi. Üç hilal tartışmasını Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk.
Ortaylı, Osmanlı tarihinde üç hilalli bayrağın da olduğunu dile getirdi. Ortaylı, “Bir tarihlerde Osmanlı’da böyle bir bayrak vardı” derken, farkın hilalin kruvasanı anımsatan bir biçimde tasarlanmış olması olduğunu belirtti.