Siyaset ‘Oyu yüzde 98 bile olsa hakkı değil’

‘Oyu yüzde 98 bile olsa hakkı değil’

01.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’yle ilgili sözlerine CHP’den tepki geldi. Grup Başkanvekili Altay, ‘Herkesin Anayasa’ya uyma sorumluluğu vardır’ dedi

‘Oyu yüzde  98 bile olsa  hakkı değil’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sayın Cumhurbaşkanı, yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın. Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, aldığı oy yüzde 52 değil yüzde 98 bile olsa hakkı değildir” dedi.

Altay, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa Mahkemesinin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği karara ilişkin değerlendirmesini eleştirdi.

“Yüzde kaçla seçilirse seçilsin hangi makamda oturursa otursun, Türkiye’de yaşayan herkesin Anayasa’ya uymak gibi sorumululuğu vardır” diyen Altay, bulunduğu makamdan, devlet gücünden feyz alarak anayasada kendisine biçilen rolün ve yetkinin dışına çıkmaya kimsenin hakkının olmadığını bildirdi. Altay, şöyle konuştu:

‘Hakkı yoktur’

“Hiç kimsenin, ‘yargı kararlarını kabul etmem, uymam, saygı duymam’ demek gibi bir hakkı ve haddi de yoktur. Cumhurbaşkanı, anayasadan almadığı hiçbir yetkiyi kullanamaz, anayasanın 138. maddesini açıkça çiğneyerek yargıya talimat veremez. Biz ona diktatör diyoruz, bu siyasi eleştiridir. İktidar partisi sözcüleri de bunun siyasi eleştiri olduğunu kabul etti. Bundan sonra kendisine saygı duyulmasını ve görmesini bekleme hakkını da dün yaptığı açıklamayla kaybetmiştir. ‘Yargı kararlarına uymam’ deme fütursuzluğunu gösterdiği için, bundan sonra Cumhurbaşkanı’na saygısızlık meşru bir hale gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın. TBMM açık olduğu müddetçe demokrasi çalışacak, CHP demokrasiyi sahiplenmeye devam edecektir.

‘Yargı kararlarına uymam’ sözü, yeminine sadık olmadığının da itirafıdır. Türkiye, anayasayı gözden çıkarmış bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyadır. Anayasaya bağlı kalacağına yemin etti ama şimdi bunu inkar ediyor. ‘Hukuk sistemine biz güvenmezsek, başkalarının güvenmesini bekleyemeyiz’ diyen Cumhurbaşkanı’nın anayasayı tanımadığı bir ülkede, herkes kendi hukukunu tayin etme yoluna gidebilir, kimse de Cumhurbaşkanını tanımaz. Saygı görmek istiyorsa ettiği yemine sadık kalacak, tarafsızlığını koruyacak, yenisi yapılıncaya kadar bu anayasaya göre hareket edecek.”
Altay, olabildiğince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ürettiği gerilime alet olmamaya özen göstereceklerini söyledi. “Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, aldığı oy yüzde 52 değil yüzde 98 bile olsa hakkı ve haddi değildir” diyen Altay, “Türkiye, Erdoğan’a babasından miras kalmış çiftlik değildir. Çiftlik bile bu kadar lakayt yönetilmez. Kontrolden çıkmış bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız” iddiasında bulundu.

Türkiye’nin, Ortadoğu’nun en itibarsız ülkesi haline geldiğini ve bunun sorumlusunun da Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu iddia eden Altay, Erdoğan’dan Türkiye’ye döndüğü zaman, söylediği sözünün kastını aştığını belirterek, özür dilemesini beklediklerini söyledi.

‘Cevabımız belli’

Altay, “TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın mektubuna cevap verilip verilmeyeceğinin” sorulması üzerine, “Bizim şimdi vereceğimiz cevap aslında, Meclis Başkanı’nın bize ilk yazdığı davet mektubuna verdiğimiz cevapta var. Bize ayrıca mektup yazmasının da anlamı yok. Çünkü masayı dağıtan Meclis Başkanı’dır” diye konuştu. “Hayır mı diyeceksiniz” sorusuna Altay, “Bizim cevabımız belli. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle anayasa yapmak mümkün mü? Parlamenter sistemi reddeden bir anlayışla anayasa için masaya oturmamız kendimizle çelişmemiz olur. AKP döneminde çıkan öyle yasalar var ki darbe yasalarına rahmet okutur, tıpkı Erdoğan’ın Hitler’e rahmet okuttuğu gibi. AKP’nin iradesi kendi iradesi değil, sarayın iradesi. Bizim de sarayla aynı masada oturmamız mümkün değil” karşılığını verdi. Altay, Kahraman’ın mektubuna yazılı yanıt verileceğini söyledi.