Siyaset Partilerde aday geçidi

Partilerde aday geçidi

23.03.2011 - 02:35 | Son Güncellenme:

CHP’de adaylığa başvuranların sayısı 2 bini aşarken müzisyen İlham Gencer MHP’den adaylık için hareketlendi. Ak Parti’de Türköne temayül listesinde Ankara’da zorlandı

Partilerde aday geçidi

CHP’de 19 Mart’ta başlayan milletvekiliği adaylığı başvurularında dün toplam başvuru sayısının 2 bini aştığı öğrenildi. Dün adaylık için başvuranların arasında avukatı aracılığıyla dosyasını teslim eden Balbay ve koruması aracılığıyla başvurusunu yapan Baykal dışında, eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eski bakanlardan Mehmet Moğultay, eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Türker Tok, sanatçı Yavuz Bingöl’ün kardeşi Efsun Bingöl, TÜPRAŞ özelleştirmesi sırasında açtığı iptal davasıyla kamuyu milyarlarca TL zarardan kurtaran eski PETROL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Bayram Yıldırım da yer aldı.
Eski RTÜK üyesi Şaban Sevinç, DPT uzmanı Rahmi Aşkın Türeli, Çağdaş Hukukçular Derneği kurucularından avukat Cevat Balta, eski CHP İl Başkanı Levent Gök, eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da pazartesi günü adaylık için CHP’ye başvurmuştu. Milliyet’in edindiği bilgiye göre oyuncu Yılmaz Güney’in ablası Güzide Sayıl ve türkücü Muharrem Temiz ile gazeteci Ali Öztunç da milletvekili adaylığı için dün CHP’ye başvurdu. Başvuru için adaylık dosyasını alanlar arasında ise eski ANAP’lı bakan Yüksel Yalova, türkücü Yavuz Top, CHP’nin Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç ve eski DSP miletvekili ve DİSK Başkanı Rıdvan Budak da yer alıyor.

Bahçeli’nin özel kalemi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 17 yıldır özel kalem müdürlüğünü yürüten Ömer Karakaş, görevinden istifa ederek Aydın’dan aday adayı oldu. Bahçeli’nin “daha çok kadın adaya yer verecekleri” açıklamasına rağmen MHP’ye aday adaylığı için başvuruda bulunan kadınların oranı yüzde 10’da kaldı. Yaklaşık 250 kadın aday adaylığı için başvurdu. Eski Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlu, Bahçeli’nin başdanışmanı Zühal Cafoğlu, Türk Hukuk Enstitüsü yöneticilerinden Zühal Ekici, eski Gaziantep İl Başkanı Mehmet Yıldırım’ın kızı avuka Aybüken Yıldırım, MYK üyeleri Ruhsar Demirel, Saime Palancıoğlu, Pınar Ergenekon, parti içinde adaylık için şanslı gösterilen kadın adaylar arasında bulunuyor. MHP’ye başvuruda bulunan dikkati çekici isimler arasında ise eski eşi Ayten Alpman’la anılan ve Alpman’la özdeşleşen “Memleketim” şarkısına “Yahudilerin müziği” diyerek sert muhalefet yapan besteci, piyanist İlham Gencer de yer aldı.

Türköne’ye vize verilmedi
Ak Parti’den milletvekili aday adaylığını koyan Zaman gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne, Ankara 2. bölgedeki temayül yoklamasında hüsrana uğradı. Vatan gazetesinin haberine göre, İstanbul Milletvekili eşi Özlem Türköne’nin 12 Haziran seçimleri için adaylık başvurusunda bulunmamasının ardından aday olup olmayacağı merak konusu olan Türköne, temayül listesinin 33. sırasında yer alabildi. Ancak Zaman gazetesindeki yazılarına son veren Türköne’nin aday gösterilmesi bekleniyor.

Rektöre ‘temayyül’ yok
AK Parti’nin yükseliş trendinde olması bazı eski yasakçıların da bu partide geçmişlerini unutturarak siyaset yapma girişiminde bulunmalarına sebep oluyor. Ancak teşkilatlar bu tip “uyanıkları” tespit ediyor.
2005’te rektörü olduğu üniversiteye açılış için gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto eden ve bu amaçla törene katılmayan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) eski Rektörü Prof. Yaşar Akbıyık, milletvekili aday adayı olduğu Çorum’daki temayül yoklamasında sonuncu oldu. Akbıyık’ın aday adayı olması Çorum ve ilçe teşkilatlarını şaşkına çevirmişti.