Siyaset PKK’ya karşı örtülü operasyon planları

PKK’ya karşı örtülü operasyon planları

11.08.2008 - 00:27 | Son Güncellenme:

Susurluk Raporu’nun gizli bölümünde, “Türkiye’deki yangınlara misilleme olarak Yunanistan’da yangınlar çıkarılması, bazı yabancı ülkelerdeki PKK’lıların ve işyerlerinin bombalanması kararlaştırıldı” bilgisi yer aldı

PKK’ya karşı örtülü operasyon planları

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından 1998 yılında tamamlanan ve “devlet sırrı” kapsamında olduğu gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmayan Susurluk Raporu’nun 12 sayfalık bölümünde, Türkiye’nin PKK’ya yönelik yaptığı örtülü operasyonlar hakkında bilgiler yer aldı.
Raporda, Yunanistan’daki Lamia kampının saldırıya uğradığı, bazı yabancı ülkelerde PKK’lılarca çalıştırılan iş yerlerine bombalı saldırılar yapıldığı, PKK’ya patlayıcı, silah ve lojistik destek veren bazı kişilere suikast düzenlendiği, iki yıl devam eden bu çalışmalardan sonra PKK’nın dağ ve şehir kadrolarında büyük gerileme olduğu belirtiliyor.
Dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan 120 sayfalık raporun “devlet sırrı” olarak kabul edilen 103 ve 104. sayfasında, 1993 yılı sonlarında terörle mücadelenin ön plana çıkarıldığı anlatılıyor. 

‘Lamia kampına saldırı’
Devletin üst kademelerinden verilen talimatlar doğrultusunda, PKK terör örgütünün yurtdışı ve yurtiçindeki kampları, finans kaynakları, patlayıcı temin yerleri, yöneticilerinin barındıkları yer ve ülkeler hakkında Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı, MİT ve Emniyet’in koordineli bir keşif ve istihbarat toplama çalışması yaptığı belirtiliyor.
Tespitlerin ardından MİT, Genelkurmay, Jandarma ve Emniyet görevlilerinin katıldığı bir çalışma grubu kurulduğu, bu çalışmalarda değerlendirilen bilgilerden hangilerinin uygulandığının bilinmediği kaydedildi.
Susurluk Raporu’nda “Ancak, zaman içinde önemli hedeflerden biri olan Yunanistan’daki Lamia kampı saldırıya uğramıştır. Halen aynı bölgede olmakla birlikte yeri üç defa değiştirilmiştir” deniliyor.
Susurluk Raporu’nun gizli bölümü şöyle devam ediyor: “Yunanistan’da eğitilerek ormanlarımızı yakmak üzere Ege ve Akdeniz bölgelerine gönderilen militanların yakalanmasından sonra Yunanistan’da da büyük orman yangınlarının çıktığı müşahade edilmiştir. Turizm bölgelerimizdeki (terörist) eylemlerden sonra Yunanistan’ın Girit ve Rodos adalarının turistik yerlerinde de patlamalar meydana gelmiştir.
Bu dönemde Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’da PKK’lılarca çalıştırılan iş yerlerinin bir kısmı bombalı saldırılara maruz kalmıştır. Rusya ve diğer Doğu Bloku ülkelerinde, bazı PKK liderlerine suikast teşebbüsleri olmuştur.” 

‘Derneklere bomba’
Susurluk Raporu’nun açıklanmayan bölümünde şu bilgiler de yer alıyor:
“Yurt içinde de örgütün legal uzantısı olan dernek, parti ve gazetelerde patlamalar olmuş, PKK’nın patlaycı madde, silah ve diğer lojistik desteğinin çok önemli kısmını sağlayan bazı kişiler suikastlere uğramıştır. İki yıl kadar devam eden bu çalışmalar ve yürütülen operasyonlar sonrası hem dağ hem şehir kadrolarında büyük gerileme ortaya çıkmıştır.
Her ülkenin kendi menfaatleri için illegal faaliyetlerde bulunması tabidir. Bu metodlar geçmişte uygulanmıştır. Halen de uygulanmaktadır. Gelecekte de uygulanacaktır. Ancak, bunun tek elden koordineli bir şekilde ve yanlışlıklara yol açmayacak tarzda yürütülmesi esas olmalıdır.”

Haberin Devamı

PKK’ya karşı örtülü operasyon planları

Milliyet yazmıştı
PKK’ya yönelik örtülü operasyonlar, geçtiğimiz ocak ayında Can Dündar ile Rıdvan Akar’ın Milliyet’te yayımlanan “Ecevit’in Gizli Arşivi” isimli yazı dizisinde de başlıklar halinde yer almıştı.