Siyaset Politika turu

Politika turu

09.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Politika turu

Politika turu

NUSAYBİN - Midyat - İdil üçgenindeki Bagok bölgesinde sürdürülen operasyonlarda 34 PKK'lı öldürüldü.
Özel harekat birlikleri, dağ komandoları ve köy korucularından oluşan güvenlik güçleri Mardin kırsalında arama - tarama operasyonu gerçekleştirirken, Bagok bölgesinde yeniden toparlanmaya çalışan PKK'lılarla çatışma çıktı. Tank ve BTR zırhlı araçların da kullanıldığı çatışmalarda, belirlenen hedefler uzun menzilli atışlarla bir bir yok edilirken, Kobra tipi helikopterlerden de belirlenen noktalara roket ve makinalı tüfek atışları yapıldı.
Çökertilen gruptan ayrılarak kaçmayı başaran PKK'lılardan dokuzu güvenlik güçlerinin ısrarlı takibi sonucu İdil'in Cehennem Deresi'nde kıstırıldı. Yaklaşık bir saat süren çatışma sonunda dokuz PKK'lı da öldürüldü.
Çatışmaların sona ermesinden sonra arazi taraması yapan güvenlik güçleri, çok sayıda silah ve yiyecek maddesi ele geçirdi. Adana'dan geldiği belirlenen ve Nusaybin kırsalından PKK'ya katılacağı öğrenilen biri kadın üç terörist ise sağ yakalandı.

KANAL 6'da geçen cuma gecesi yayınlanan "Ceviz Kabuğu" programının ardından gözaltına alınan ÖDP kurucusu Mihri Belli, dün sevk edildiği Ankara DGM tarafından serbest bırakıldı.
Dağarcık Halk Bilimleri Araştırma ve Eğitim Merkezi'nce 13 Mart 1993'te düzenlenen paneldeki konuşmasında, "halkı sınıf, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle TCK'nın 312 / 2. maddesine göre, Ankara DGM Başsavcılığı'nca hakkında soruşturma başlatılan Belli, Ankara DGM savcılarından Nuh Mete Yüksel'e ifade verdi. Belli, hakkında dava açılması durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak'ın eniştesi olan ve Susurluk kazasının ardından yaptığı açıklamalarla tanınan Kejan Aşireti lideri ANAP'lı Ahmet Kıran, parti yöneticilerinin kendisine "Konuşma!" telkininde bulunduklarını söyledi.
Kıran, devlet bakanı ve genel başkan yardımcısı düzeyindeki ANAP'lılardan beklemediği uyarılar aldığını belirterek şöyle konuştu:
"Bana, 'Susurluk'la ilgilenme, vazgeç bu işten', 'Bu işten birşey çıkmaz' diyorlar. Ama bu, benim kişisel sorunum değil, Türkiye'nin sorunu."
Susurluk'la ilgili açıklamalarının ardından korucularının elindeki silahların alındığını hatırlatan Kıran şöyle devam etti:
"İki gün önce toplanan komisyon, resmi korunma talebimi reddetti. Hırsızı, eroin ve silah kaçakçısı itibar görüyor, bizim koruma talebimiz reddediliyorsa söyleyeceklerimiz de bir şeyi değiştirmez."

ONBAŞI rütbesiyle askerlik yaptığı sırada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Batı Çalışma Grubu'nun gizli belgelerini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sızdırdığı gerekçesiyle yargılanan Kadir Sarmusak, "Suçlu da olsam suçsuz da olsam, ceza yiyeceğim" dedi.
Sarmusak, Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yarın yapılacak karar duruşması öncesinde şunları söyledi:
"Beni mecburiyetten cezalandıracaklar. Cezalandırılmadığım taktirde, Orgeneral Çevik Bir de dahil olmak üzere birçok kişinin yargı önüne gelmesi gerekir ki, buna güçleri yetmez. Suçlu da olsam suçsuz da olsam, ceza yiyeceğim. Bir yıldan az olmayacak, ama fazla abartılı bir ceza da beklemiyorum. Yattığımla kafa kafaya gelecek bir şey ayarlayacaklar."
Tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilen duruşmada, hapis cezası almayacağı konusunda umutlandığını vurgulayan Sarmusak, "Ama serbest olunca insan biraz daha rahat etrafı dinleyebiliyor. Sağolsunlar, Genelkurmay'daki güvenilir arkadaşlardan aldığımız bilgiye göre mutlaka ceza alacağım" diye konuştu.

MHP Erzurum Milletvekili İsmail Köse ve Aksaray Milletvekili Sadi Somuncuoğlu, TBMM Başkanlığı'na yasa önerisi vererek seçimlerdeki yüzde 10'luk ülke barajının kaldırılmasını istedi.
Türkiye'de uygulanmakta olan barajlı D'hont sisteminin demokratik bir sonuç getirmediği belirtilen önerinin gerekçesi şöyle:
"Siyasi istikrar arayışı nedeniyle yüzde 10'luk ülke barajı uygulayan ülkemizde, bundan da başka önlemlere yer vererek, seçmin gücünü tam yansıtmayan milletvekili dağılımı sonucunu veren sistemlerinin varlığı seçim hukuku kazanımlarıyla asla bağdaşmaz. İşte bu nedenle, milletvekillerimizin parlamentomuza girişlerinde seçmen gücünü yansıtmada, olumsuz sonuçlara neden D'hont tarzı yerine seçim hukukunun tarihi gelişimine ve ülkemiz koşullarına uygun başka bir seçim tarzının benimsenmesi zorunluluk haline gelmiştir."
Köse va Somuncuoğlu'nun önerisinde Seçimi Yasası'nın 34. maddesinin şöyle değiştirilmesi isteniyor:
"Seçime katılmış siyasi partilerin ve bağımsız adayların adları alt alta ve aldıkları geçerli oy sayıları da hizalarına yazılır. Siyasi partilerin oy sayıları önce bire, sonra üçe, sonra beşe, şeklini izleyen tek sayılara ve o çevrenin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylarla bağımsız adayların aldıkları oylar ayırım yapılmaksızın en büyükten, en küçüğe doğru sıralanır. Seçim çevresinden çıkacak milletvekili sayısı kadar bu payların sahibi olan partilere ve bağımsız adaylara rakamların büyüklük sıralarına göre milletvekili tahsis olunur."

ANAP Hatay Milletvekili Ali Uyar, Alevi ve Bektaşi kültürünü araştırma enstitüsü kurulmasını öngören yasa önerisini TBMM Başkanlığı'na verdi.
Alevi kültürünün araştırılması, derlenmesi, yayınlanması, eğitim yapılması ve çeşitli etkinlikler yürütülmesi amacıyla enstitü kurulmasını isteyen Uyar önerisinde şunları kaydetti:
"Cemleri, sazları, sözleri, nefesleri, nükteleri, fıkraları, deyişleri, ezgileri ve türkülerinde hep eşitliği, hep kardeşliği, daima insan sevgisini işleyen Alevi kültürüyle, sürekli insan hakları ihlallerini gündeme getiren Batılı dostlarımızın bizden çok şey öğreneceklerini, onlar da biz de göreceğiz."