Siyaset Pompalıda ANAP - RP ittifakı

Pompalıda ANAP - RP ittifakı

21.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda ele alınan pompalı tüfeklerin av tüfeği kapsamından çıkarılması önergesi, RP-ANAP-DYP oylarıyla reddedildi

Pompalıda ANAP - RP ittifakı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın "RP tabanı silahlanıyor" iddiasıyla gündeme gelen ve MGK'nın kontrol altına alınmasını, gerekirse satışının yasaklanmasını istediği pompalı tüfeklerin av tüfeği kapsamından çıkarılması, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda RP, ANAP ve DYP'nin ittifakıyla reddedildi.
Kara Avcılığı yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, İçişleri ve Orman
bakanlıklarınca ayrı ayrı verilen pompalı tüfeklerin av silahı kapsamından çıkarılması önergeleri ANAP, RP ve DYP'lilerin oylarıyla geri çevrildi. ANAP ve RP milletvekillerinin av türlerine göre kullanılacak silahların belirlenmesini merkez av komisyonuna bırakan önergeleri DYP'li üyelerin de desteğiyle kabul edilerek mevcut düzenleme korundu. ANAP ve RP'lilerin, sınırlamanın asayiş gerekçesiyle istenmesi halinde bu düzenlemeyi İçişleri Bakanlığı'nın yapması gerektiğini belirtirken, silah üreticilerinin lobi çalışmalarının sonuç verdiği görüldü.
ANAP'tan Sami Küçükbaşkan ve Necati Güllülü, DYP'den ise Evren Bulut'la Yusuf Bacanlı'nın katılmadığı toplantıda ANAP'lı Mete Bilgün, Abdullah Akarsu ve RP'li Lütfü Yalman tarafından verilen önergede DYP'li Başkan Zeki Ertugay'la Cemil Erhan ve ANAP'lı Halil Cin çekimser kaldı. Önergeye DSP'li Yusuf Öztop, Mustafa İlimen, Necati Albay ve CHP'li Ahmet Küçük `ret' oyu verdi. Pompalı tüfeklerin sınırlandırılmamasına ilişkin önergeyi kabul eden milletvekilleri ise şöyle:
Nurettin Aktaş, Muhammet Polat, Lütfi Yalman, Hüseyin Yıldız, Zülfikar İzol, Mustafa Bayram (RP), Abdullah Akarsu, Mete Bilgün (ANAP).
RP'li üyeler, pompalı tüfeklerin av tüfeği kapsamından çıkarılmaması gerektiğini belirtirken, bu konudaki önergelerin gerekçesinde yeterli açıklama bulunmamasını eleştirdi. ANAP'lı Mete Bilgün de Bern Anlaşması'na taraf olan ülkelerin otomatik silahlar üreterek Türkiye'ye sattıklarını hatırlattı. Sınırlamanın silah üreticilerini "batıracağını" belirten ANAP Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu, "Pompalı silahlar tehlikeli insanların eline geçiyorsa devlet tedbir alsın. Bir sanayii batırarak yapacağımız yasadan ah alırız" dedi.
Komisyona dışarıdan katılan ANAP Tokat Milletvekili Metin Gürdere, yüksek gücü olan silahlara sınırlandırma getirme yerinin Tarım Komisyonu olmadığını, hükümetin böyle bir düşüncesi varsa İçişleri Bakanlığı'nca bunu Meclis'e getirmesi gerektiğini belirtti.
CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük ise pompalı tüfeklerle av hayvanlarının katledilmesi ve avın yok olması halinde zaten sanayiin de ortadan kalkacağını söyledi. DSP Konya Milletvekili Turan Bilge, silah üreticilerinin lobi çalışmasına dikkat çekerek, komisyondaki konuşmaların dışarı sızdırıldığını ve çeşitli yerlere fakslar geçilerek kimin nasıl oy kullandığının açıklandığını ileri sürdü.
DSP'li Necati Albay ile Bilge'nin konunun alt komisyona havale edilmesi yönündeki istemi, Ertugay tarafından oylamaya geçildiği gerekçesiyle kabul edilmedi.
MGK kararları arasındaki pompalı tüfeklerle ilgili 14. madde şöyle:
"Çeşitli nedenlerle verilen, kısa ve uzun namlulu silahlara ait ruhsat işlemleri polis ve jandarma bölgeleri esas alınarak yeniden düzenlenmeli, bu konuda kısıtlamalar getirilmeli, özellikle pompalı tüfeklere olan talep dikkatle değerlendirilmelidir."