Siyaset Resme ‘rezalet’ diyebilirsiniz

Resme ‘rezalet’ diyebilirsiniz

20.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), ressam Emine Öztürk’ün resimlerini “Bu tam bir rezalet... Bu resimleri ilkokul çocukları yapmaz” sözleriyle eleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın tazminat ödemesine gerek olmadığına hükmetti

Resme ‘rezalet’ diyebilirsiniz

Atilla Koç’un Kültür ve Turizm Bakanlığı dömeminde, “Atatürk’ün Doğumunun 125. Yılında Türkiye Resimleniyor” isimli proje kapsamında hazırlanan kitapta ressam Emine Öztürk’ün, “Abuziddin Ankara Kalesi’nde” ve “Abuziddin Ulus Atatürk Heykeli’nde” isimli çalışmaları yer aldı. Koç’un ardından bakan olan Günay, kitabı inceledikten sonra, “Bu tam bir rezalet. Abuziddin kim? . Bu resimleri ilkokul çocukları yapmaz” dedi. Ressam Öztürk, basında yer alan sözler üzerine Günay aleyhine manevi tazminat davası açtı.
Günay, Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçesinde, sözlerinin eleştirisel kasıt taşıdığını, kişiye karşı bir kastının bulunmadığını, politikacı ve sanatçıların eleştiriye açık olmaları gerektiğini belirterek, davanın reddini talep etti. Mahkeme bu talebi uygun buldu ve davayı reddetti. Ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi önce kararı onamasına karşın, ressamın itirazı üzerine bozunca, konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gitti.