Siyaset Resmi ideoloji artık olmayacak

Resmi ideoloji artık olmayacak

24.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, Tunceli’de ‘İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza’nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti’ diyerek resmi ideolojinin değişeceği sözünü verdi

Resmi ideoloji  artık olmayacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli’de yaptığı konuşmada “hediyem var” diyerek hükümetin atacağı 3 adımı açıkladı: Tunceli Üniversitesi’nin adı ?Munzur? olarak değiştirilecek, eski kışla ?Dersim müzesi? olacak, ziyaret yerleri restore edilecek ve eşit vatandaşlık bilinci geliştirilecek. Tunceli’nin isminin Dersim olarak değiştirileceğini açıklaması beklenen Başbakan, beklentilerin aksine kentin isminin değiştirilmesi mesajı vermedi.
Tunceli Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’un Zazaca ?hoş geldiniz? sözleriyle karşıladığı Başbakan Davutoğlu, Zazaca ?hoş bulduk? sözleriyle karşılık verdi. Yaptığı konuşmada, ?Tunceli? yerine daha çok ?Dersim? ifadesini kullanan Başbakan özetle şunları söyledi:
* YENİ HELALLEŞME: Yeni Türkiye kavramıyla yola çıkarken aslında yeni bir sözleşmeyi de halleşmeyi de öngörerek yola çıktık. Acılar sadece tek bir kesimde yaşanmadı. Hepimize bir şeyler fısıldandı. Rahmetli anam da derdi, ‘Aman oğlum dikkat et, aman kendini gösterme, kendini belli etme.’ Aynen Aleviliği saklamak gibi. Şimdi saklanma vakti değil, herkesin onurla gururla öne çıkıp açıkça dile getirme vakti.
* İSİM MESAJI: Dersim isminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Zannedilmesin ki bu isim değişmeler sadece Dersim’de yaşandı. 90 yıldır, tek bir tip vatandaş inşa etme anlayışı vardı. Bunu yaparken zannetmeyin ki sadece Dersimliler mağdur oldu. Doğduğum köy, ‘Pirlerkondu’ diye anılıyordu. Sünni İslam’ı temsil ediyordu ama orada ‘pir’ geçtiği için bizim köyümüz şimdi ilçemizin adı değiştirildi ve Taşkent yapıldı. Yerleşim yerlerinin isimleri ile ilgili olarak da genel bir değerlendirme dışında tek tek bakarak kimden böyle bir talep gelmişse bunları tek tek ele alıp halkımızın talepleri yönünde de gerekli adımları atmaya gayret edeceğiz.
* ZALİM ZİHNİYET: Kimse 75 yaşında bir yaşlının idama giderken, yaşı küçültülüp oğlunun yaşını büyütülüp 18’den 21 yaşına, o yaşlı zatın yaşı da 54 yaşına küçültülüp ikisi idam edilecekken orada bulanan bir zalim birinin dönüp o yalvaran ve ‘Bari benden önce oğlumu idam etmeyin, bu acıyı bana yaşatmayın, önce beni idam edin’ diyen babanın bu çağrısına, bu feryadına sesiz kalıp, önce onun gözü önünde oğlunu öldüren zihniyet kimi temsil ediyorsa etsin o zihniyet zalimce bir zihniyettir. O zihniyeti savunanlar, devleti savunmuş olmazlar, o zihniyet üzerinde devlet beka bulamaz.
* SADECE AİDİYET OLACAK: İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza’nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz: Bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek şeyi olacak, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden.
* ÜÇ ADIM: Bazı müjdeler vermek isterim. Kentteki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Bunun için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdik. Alevi ziyaret yerleri ve ocakları restore edilecek. 11 milyonluk bütçe onaylandı. Üniversitenin adı Munzur Üniversitesi olacak. Hayırlı olsun diyelim. Demokratik devlet içinde eşit vatandaşlık bilincinin geliştirilmesi herkesin üzerinde durması gereken konulardan. Başbakan olarak taahhüt ediyorum. Alevi kardeşlerimize hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz.
* TALEPLERİ BİLİYORUZ: Herhangi bir şekilde, herhangi bir bürokratik kademede Alevi vatandaşlarımıza veya başka vatandaşlarımıza dönük bir ayrımcılık varsa bunun bizzat takipçisi olacağım. Cemevleriyle ilgili talepleri biliyoruz. Bunları Alevi kanaat önderleriyle en kısa zaman görüşeceğiz ve geçmiş Alevi çalıştaylarında varılan sonuçları da, Alevi toplumunun bütün ihtiyaçlarını, değişik kesimlerin farklı görüşlerini telif ederek, en doğru kararı alma konusunda da istişarelerimizi sürdüreceğiz.

Dersim için özür diledi
Başbakan Davutoğlu, AK Parti Tunceli Merkez İlçe Kongresi’nde yaptığı konuşmada da, “O yıllardaki devlet anlayışı dolayısıyla bütün vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Hiçbir şey o dönemde yapıldığı gibi insanları çıban yerine koyarak yapılmaz. O dönemde Tunceli’yi ‘adam etmek’ uğruna geldiler, baskılar düzenlediler? dedi. Davutoğlu ayrıca, "Dersim biziz biz Dersimiz. Eğer Dersim’in gönlünde bir yara varsa onu sarmak önce bize düşer" diye konuştu.