Siyaset Ruhban Okulu’na karşı İlahiyat talebi

Ruhban Okulu’na karşı İlahiyat talebi

08.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan ziyaretinde Başbakan Davutoğlu ile görüşen Batı Trakya Türklerinin temsilcileri, ‘mütekabiliyet’e uyulmasını istedi ve Yunanistan’ın camilere Türkçe bilmeyen imam atama girişimine karşı yardım talep etti

Ruhban Okulu’na karşı İlahiyat talebi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2 günlük Yunanistan ziyaretinde Batı Trakya’da yaşayan Türkler, Yunanistan hükümetinin “240 imam” yasasına karşı Davutoğlu’ndan yardım istendi. Batı Trakya Türklerinin temsilcileri, Davutoğlu’ndan İstanbul’da Ruhban Okulu’na karşı Yunanistan’da İlahiyat Fakültesi açılmasını talep etti.
Davutoğlu, Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin temsilcileri ile yaklaşık 1,5 saat süren toplantı yaptı. Toplantıda Yunanistan’da yaşayan 150 bine yakın Batı Trakya Türkü’nün yaşadıkları sıkıntılar ele alındı. Davutoğlu’nun 2015 yılı bahar aylarında bölgeye giderek restore edilen bir camiyi açması da bekleniyor.

Türkçe bilmeyen imam
Görüşmede, Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’ın, kendi seçtikleri müftüleri tanımayarak müftü atadığını, camilere de imam atamak istediğini, seçilmiş müftülere karşı yasa çıkarmaya hazırlandığını anlattıkları öğrenildi. Türk temsilcileri, seçilmiş imamlara karşı Türkçe bilmeyen atanmış imamlar getirilmesinin ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı. Yeni düzenlemelere göre müftüyü halk değil Yunanistan hükümetinin atadığı imamlar seçecek. Bu durumda Türkçe hutbe, dua yerine Yunanca hutbe, dua ve duyurular yapılacak. Okullara Türkiye’den gelen öğretmenlerin sayısının Yunanistan hükümetince azaltılması da toplantıda ele alındı. Türkler bu adımları “asimilasyon” olarak görürken Davutoğlu’ndan sorunun çözümü için destek istedi. Davutoğlu’nun da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile konuyu konuşacağını söylediği belirtildi.

Mütekabiliyet istediler
Görüşmede Türk temsilcilerinin, “Türkiye’de Rum vakıflarının malları iade edilirken burada Türk vakıflarının malları elden gidiyor, mütekabiliyet yok” dedikleri ifade edildi. Temsilciler, Davutoğlu’ndan Batı Trakya Türklerinin Türkiye’deki üniversitelere girişinde kolaylık sağlanması ve Batı Trakya’ya da bir İlahiyat Fakültesi isteyerek, “Ruhban Okulu açılması için İlahiyat Fakültesi şartı konulmalı” önerisi getirdikleri bildirildi. Davutoğlu’nun, fakülte talebini, “Güzel bir talep. Haklı bir talep” sözleriyle değerlendirdiği ifade edildi.

‘Kangrene dönüştü’
Milliyet’e konuşan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, bölgedeki sorunların artık kangren olduğunu ifade ederek, “Atina ve Lozan antlaşmalarını dikkate almıyor. Türkiye’deki Rum azınlığın hakkını korumaya gelince mütekabiliyet ön plana koyuyor ama buradaki azınlık söz konusu olunca, ‘Onlar bizim vatandaşımız’ diyor. İmamları devlet kontrolünde tutmak istiyorlar. Atanmış 240 imam ile müftülük seçimini bu imamlar üzerinden yapmak istiyorlar. Kukla müftü ve kukla imamlar ortaya çıkacak. Daha sonra da Türkiye’ye dönüp, ‘bak biz seçim yaptık işte’ diyecekler. Hâlbuki kendi adamları ile seçim yapacaklar” dedi.