Siyaset Sabrımız kalmadı

Sabrımız kalmadı

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye’de güvenli bölge konusunda getirdiği önerilerin tatmin edici olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimi edindik. Güvenli bölgede mutabakat sağlanmazsa gereğini yaparız. Artık sabrımız kalmadı” dedi .

Sabrımız kalmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin, “ABD’nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Bir an önce ABD ile Güvenli Bölge’yle ilgili mutabakata varmamız lazım. Güvenli Bölge’de mutabakat sağlanmazsa gereğini yaparız. Bizim artık sabrımız kalmadı. Ortak devriye nasıl olur, o bölgelerde üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuyu görüşüyor” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, dün Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib kentinde rejimin saldırıları ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey
Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin şunları söyledi: “Suriye’de siyasi sürece odaklanmak gerek. Rejim saldırıları doğrudan sivilleri hedefliyor, burada radikallerin bulunduğu yönündeki iddialar doğru değil. Doğru olsa bile sivillerin bulunduğu yerlere yapılan saldırılar insani
değil. Lavrov, Rusya Savunma Bakanı ile görüşeceğini ve mesajları ileteceğini söyledi.”

Oyalama izlenimi

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve heyetin Türkiye ziyaretine ilişkin de bilgi veren Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın harekâtla ilgili bir talimatı vardı. Trump’ın ricası üzerine biz bu harekâtı durdurduk. ABD’nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Burada adeta Menbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik. Bir oyalama olmamalı. Bir an önce Güvenli Bölge’yle ilgili mutabakata varmamız lazım. Bizim sabrımız kalmadı. Aksi takdirde biz Türkiye olarak gereğini kendimiz yapacağız. Bu konuda da kararlıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘YPG çıkarılmalı’

Güvenli Bölge’nin derinliği, bu bölgeyi kimlerin kontrol edeceği ve bölgeden terör örgütü YPG/PKK’lıların tamamen çıkarılması konularının Türkiye için çok hassas olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu konularda henüz daha bir mutabakat sağlamış değiliz. Ortak devriye nasıl olur, o bölgelerde üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuyu görüşüyor. Önümüzdeki süreçte ABD’nin bizi tatmin eden önerileriyle ya da bizim yaptığımız önerilere gelerek bir mutabakata varmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

‘Menbiç modeli’

Çavuşoğlu, Menbiç Yol Haritası’nın amacının, terör örgütü YPG/PKK’nın tamamen Menbiç’ten çekilmesi ve buraları kimin yöneteceği, kimlerin burada yer alacağı konusunda Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışarak bölgenin istikrara kavuşturulması olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Menbiç modelinin Güvenli Bölge’ye de taşınabileceğini kaydetti.