Siyaset Samsun’da bütün siyasi partiler artı 1’e oynuyor

Samsun’da bütün siyasi partiler artı 1’e oynuyor

29.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin 6, CHP’nin 2, MHP’nin ise 1 vekile sahip olduğu Samsun’da tüm partiler gönüllerinde daha fazlası yatsa da belli ki ‘artı 1 vekil’in peşinde. Genel kanı ise mevcut durumun değişmeyeceği yönünde...

Samsun’da bütün siyasi partiler artı 1’e oynuyor

Samsun’da hava ılıman, deniz sütliman. Seçimin eli kulağında ama sokakta bir durgunluk var. Siyaset erbabı elde kalem kâğıt hesap yapıyor.
Samsun Meclis’e dokuz milletvekili gönderecek. Şu anda Ak Parti 6, CHP 2, MHP ise 1 vekile sahip. Tüm siyasi partiler, gönüllerinde daha fazlası yatsa da belli ki ‘artı 1 vekil’e oynuyor.
Samsunluların nabzını tutmak için sabah erkenden Saathane Meydanı’nın yolunu tutuyorum. Meydana adını veren 128 yıllık Ünye taşı saat 2. Abdülhamit’in hatırası. Sıra sıra kahveler hınca hınç dolu. Siyasi gerginlik yok, şakalaşma çok. Her girdiğimiz kahvede halkın seçimle ilgili yorumu 3 aşağı 5 yukarı, “İşsizlik diz boyu, emekli geçinemiyor, tepki var, kararsız çok...” ekseninde. Oyunu Ak Parti’ye verecek olan söylüyor, vermeyecek olan söylemiyor, dolaylı yoldan belli ediyor.
Bir emekli muhalefetin ekonomik vaatlerini beğendiğini söyleyince, arkadaşı frene basıyor: “Bundan kötüsü olmasın. Ambarda var mı ki, verecekler?”
Genç Samsunlularla Atatürk’ün atını şaha kaldırdığı Heinrich Krippel imzalı meşhur heykelin altında konuşuyoruz.
6-2-1 tekrar sahada

Samsun’da bütün siyasi partiler artı 1’e oynuyor

Gençleri seçimden çok Süper Lig’e çıkma yolunda playoff’a kalan Samsunspor heyecanlandırıyor. Kimisi işsiz kahvesinde pineklemek zorunda kalmaktan endişe ederken, kimisinin gündemi Hayal Kahvesi’nde Yaşar’ın ardından kimin sahne alacağı. Muhafazakâr yapısı ağır basan Samsun, 2011 genel seçiminde yüzde 61.8 ile ‘Ak Parti’ dedi. Hemen her Samsunlunun minnetle bahsettiği Yusuf Ziya Yılmaz geçen yıl Ak Parti’den yüzde 54.9 oyla yine belediye başkanı seçildi. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe yolunda Samsunluların yüzde 65.8 oyunu aldı.
Bu seçimde yüzde 60 civarı oy bekleyen Ak Parti, 6 - 2 - 1’lik vekil diziliminin tekrarlanacağı kanısında. Hatta oylarda 3 puanlık bir ivmenin 7’nci vekili getireceğini hesaplıyor.
Ak Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, sokaktaki durgunluğu seçimin zamanına bağlıyor: “Yaz mahsulü ekiliyor, kışlığa gübre atılıyor.” Halkın tepkisini ise ‘bütünşehir’ yasasının getirdiği aksaklıklara yoruyor. Beldeleri merkeze bağlayan bu yasa, belediye bütçelerini tırpanlamış, hizmetler sekteye uğramış. Göksel, “Bununla ilgili küskünlükleri düzeltiyoruz” diyor.
Kuzuların sessizliği’
CHP İl Başkanı Dinçer Soylu ise daha önceki seçimlerde olmayan bir sessizlik olduğu görüşünde: “Kuzuların sessizliği, kurda dönecek” esprisini yapıyor. Samsun’da seçmenin yüzde 40’ının yaşadığı kırsal kesimden gelen oyların önemi büyük.
CHP Türkiye genelinde ne oranda oy alırsa, Samsun’da sandıktan 4 puan eksiğinin çıktığını anlatan Soylu, “Bu kez ağırlığı kırsala verdik. Emekliye 2 maaş ikramiye büyük ilgi çekti. ‘Merkez Türkiye’ projesini ise daha çok okumuş kesim anladı. Üç vekil çıkarmamız kesin. 4’üncü için çalışıyoruz” diyor.
Partilerin rengarenk araçları Samsun sokaklarında seçim şarkılarını “duymayan kalmasın” diye uğraşıyor. Ak Parti “Söyle var mısın?” diye Atatürk Bulvarı’ndan geçiyor. MHP’nin “Devlet Baba”sı Saathane Meydanı’ndan duyuluyor. CHP “Yaşanacak bir Türkiye” şarkısıyla Cumhuriyet Caddesi’ni arşınlıyor.
Koalisyon korkusu
MHP İl Başkanı Ömer Süslü da, “İktidar, kırsaldaki gücünü kaybediyor. Salonda siyasete başladılar. Partimize ilgi büyük. Dağıta dağıta elimizde parti bayrağı kalmadı. Bu iktidar altı vekil alabiliyorsa, biz dokuz isteriz, ama dört hayal değil” yorumunu yapıyor.
HDP’nin ise Samsun’da eli hiç güçlü değil. Lideri Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 1.3 oy alması da bunun bir yansıması.
Görünen o ki Samsun’da iktidar partisi bir miktar oy kaybetse bile, altı vekilin altına düşmesi zor. Şehrin siyasi nabzını tutanlar, bir ihtimal, CHP’nin ya da MHP’nin bir vekil daha çıkarabileceğini düşünüyor. Yani 5-3-1 ya da 5-2-2 de olabilir. Ancak genel kanı, 2007 ve 2011 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de 6-2-1’lik vekil sıralamasının süreceği yönünde.

Haberin Devamı

Samsun’da bütün siyasi partiler artı 1’e oynuyor

Kadın adaydan Smart tanıtım
Ak Parti’nin Samsun’daki birinci sıra adayı 38 yaşındaki Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç. Ak Parti’nin 4. sıradaki kadın adayı Çiğdem Karaaslan ise 2 kişilik Smart marka mini aracıyla Samsun sokaklarında yaptığı tanıtımla dikkat çekiyor. MHP’nin ilk sıradaki kozu ekonomi bürokrasisi kökenli
Erhan Usta. CHP’nin ilk 2 sıra adayı ise Havzalı işadamı Kemal Zeybek ile eski Tekkeköy Belediye Başkanı
Hayati Tekin.

İşadamları önünü görmek için bekliyor

Şehrin eteklerinde Samsun’un önde gelen işadamlarından biriyle buluşuyoruz. Seçime kadar önlerini göremedikleri için yatırımı durdurduklarından bahsediyor. Diğer işadamları da kendisi gibi düşünüyormuş. Eski koalisyon hükümetleri döneminden endişe dolu anılar aktaran işadamının en büyük korkusu ise Çözüm Süreci’nin sekteye uğraması.
Siyasetin hassas terazisi, Samsun’daki siyaset erbabını da adeta birer ‘John Nash’e çevirmiş. Bu ay trafik kazasında ölen dâhi matematikçinin meşhur Oyun Teorisi’ni ete kemiğe dönüştürüyorlar: Kimi partili Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitinglerin metrekare başına düşen insan kalabalığını kıyaslıyor, kimisi rakip partinin aday seçiminde bir işaret görüyor, bir diğeri halkın adaylara karşı teveccühündeki artış azalış trendine anlam yüklüyor.