Siyaset Seçilemeyen aday bürokrat oluyor

Seçilemeyen aday bürokrat oluyor

04.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Seçilemeyen aday bürokrat oluyor

Seçilemeyen aday bürokrat oluyor


Hakan Şanlıtürk


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin yapacağı sınavla memur alımlarında "torpil"in önünü kesmeye çalışan 57. hükümetin ortakları, bürokrasiye, partilerinden seçilemeyen kendilerine yakın isimleri getirmeye başladı.
55. hükümette Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde bulunan Yaşar Yazıcıoğlu, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi. ANAP Gaziantep eski Milletvekili Ünal Yaşar Tekel Yönetim Kurulu'na, ANAP eski milletvekili Kadir Ramazan Coşkun Enerji Bakanlığı müşavirliğine atandı.
ANAP lideri Yılmaz'ın, eski milletvekili ve bürokratları özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yönetim kurullarına ve ANAP'lı bakanlara bağlı birimlere yerleştirmek için yaklaşık 500 kişilik bir liste hazırladığı öğrenildi.
ANAP, Tarım Bakanlığı eski Müsteşarı Fikri Şahin'i Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı'na, Veli Şahin'i Turban Genel Müdürlüğü'ne, eski milletvekili İbrahim Çebi'yi Turban Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirdi. Nurettin Yardımcı da Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın gazabına uğrayarak emekliliğini isteyen Vakıflar Genel Müdürü Mustafa Keten'in yerine atandı.
SSK Genel Müdürlüğü'ne, Balıkesir eski milletvekili Hüsnü Sıvalıoğlu'nun getirileceği belirtilirken, Vakıflar Genel Müdür Yardımcıları'nın da değiştirileceği ifade edildi.
Memur alımlarının ÖSYM sınavıyla alınmasına tepki gösteren hükümetin MHP kanadı da kadrolaşma konusunda hızlı gidiyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr Haluk Tokuçoğlu ile başlayan değişiklikler, İstanbul'daki üç hastanenin başhekimiyle devam etti. Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü'ne Kamil Serdaroğlu getirildi. MHP, Başbakanlık Müsteşarlığı'na Ankara Büşükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Erdem'i getirmek istiyor. TOKİ Başkanlığı'na ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Vekif Alp'in, Türk Telekom veya Devlet Demiryolları Genel Müdürlügğü'ne ise Keçiören Belediye Başkan adayı Muharrem Beşir'in getirilmesi bekleniyor.
Resmi Gazete bugün yayınlanan atama kararnameleriyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) eski Genel Müdür Sıtkı Sancar bakanlık müşavirliğine çekildi. Bayandırlık Bakanlığı mühendislerinden Gani Mehmet Ekim, Enerji Bakanlığı müşavirliğine getirildi.
Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Eyüp Çeltik, Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Kılıç ve Altındağ Anadolu Sekreterlik Meslek Lisesi Müdürü Arif Fırtına görevlerinden alınırken; Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürü Ali Sungurtekin Talim Terbiye Kurulu üyeliğine atandı.

Kalkınma'da operasyon

ANAP'ın yanı sıra koalisyonun büyük ortağı DSP'de de bürokrasi operasyonu sürüyor. DSP'li Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu'na son genel kurulda kendisine yakın dört ismi getirdi. Yılmaz, hemşerileri Ramazan Kara ve Haluk Yalçın ile eski uzman Taner Dalbudak ve basın müşaviri Ahmet Abakay'ı yönetim kuruluna yerleştirdi. Bakan, Denetleme Kurulu'na da Özel Kalem Müdiresi'nin eşi Reşat Gemalmaz ile birlikte Kenan Şahin, Dç. Dr. Enver Ülger'i getirdi.