Siyaset "Seçim İttifakı" Teklifi Anayasa Komisyonu'nda

"Seçim İttifakı" Teklifi Anayasa Komisyonu'nda

05.03.2018 - 16:54 | Son Güncellenme:

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklif, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülüyor

Seçim İttifakı Teklifi Anayasa Komisyonunda

TBMM Anayasa Komisyonu AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Komisyon, alt komisyonda aynen kabul edilen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alıyor. Şentop, toplantının açılışında Komisyon Başkanvekili AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz'ün bir erkek çocuğunun dünyaya geldiğini belirterek, Öz'ü kutladı. Diğer komisyon üyeleri de Öz'e tebriklerini sundu.

Haberin Devamı

Daha sonra Alt komisyona başkanlık eden Öz, söz alarak yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de ittifak teklifi olarak görüşülen ve dört kanunda değişiklikler içiren teklifin, birçok açıdan anayasaya aykırılıklar içerdiğini savundu. Seçimler açısından temsilde adaletin önemine işaret eden Erkek, "Milletin iradesi Meclise yansımadığı zaman, Meclisin oluşumunda ciddi hatalar varsa orada milli irade egemenlik sakatlanmış olur." dedi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi açısından da teklifteki düzenlemeleri değerlendiren Erkek, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerektiğini bildirdi. Erkek, "Yüzde 10 seçim barajı durduğu müddetçe, siz seçimlerde ittifak yapabilirsiniz ama temsilde adaleti yok edersiniz. Seçimlerde ittifak yapılabilir ama biz ilkeler, adalet temelinde ittifak yapmak istiyorsak barajı kaldırmamız gerekir. Barajı kaldırırsak bu ittifaklar çok daha doğru olur. Temsilde adalet sağlanır." ifadesini kullandı. Teklifin anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Erkek, düzenlemenin maddelerinin görüşmelerine geçilmeden reddedilmesini talep etti.

Haberin Devamı

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da teklifin AK Parti ve MHP tarafından diğer partilerle herhangi bir müzakere yapılmadan hazırlandığını savundu. Komisyon Başkanı Şentop, Anayasa Komisyonun daha önceki toplantısında teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını, kurulan alt komisyonda da düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.