Siyaset Sendikalardan hükümete hodri meydan

Sendikalardan hükümete hodri meydan

13.09.2008 - 19:00 | Son Güncellenme:

İZMİR'de DİSK ve Türk-İş tarfından düzenlenen ‘Emek ve Demokrasi Mitingi’ne yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Alsancak Gündoğdu Meydanı'nı dolduran sendika üyeleri, hep bir ağızdan ‘AKP emeğimizden elini çek’ diye bağırdı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, konuşmasında hükümete yüklendi.

Sendikalardan hükümete hodri meydan

Mitinge ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, CHP İzmir Milletvekilleri Bülent Baratalı, Mehmet Ali Susam, Abdülrezzak Ertan, CHP İl Başkanı Kemal Karataş, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Balçova Belediye Başkanı  Mehmet Ali Çalkaya, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, sanatçılar Suavi, Yavuz Bingöl ve Onur Akın da katıldı. Üç sanatçı birlikte ‘Bekle bizi İstanbul’ şarkısını söyledi.
Ellerinde parti, sendika bayrakları ve 12 Eylül'de idam edilenlerin fotoğraflarını taşıyıp alanı dolduran kalabalık, çalan davul ve zurna eşliğinde halay çekip oynadı. İlk konuşmayı TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yaptı. Soğancı, konuşmasında, “Türkiye bugün de darbecilerin, çetelerin ve kirli ilişkilerin kıskacındadır. Darbe yalnızca, 12 Eylülcülerin, onların çocuklarının yönetimi elinde bulundurduğu dönemde değil, siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşamda yarattığı dönüşümle 12 Eylül Anayasası ve kurumlarıyla günümüzü de belirlemektedir. 12 Eylül, Susurluk'ta, Şemdinli'de, Ergenekon'da kirli yüzünü göstermektedir. Evet, ‘12 Eylül yetmez, 12 Eylül darbecileri yargılansın’ sözü doğrudur, ama yeterli değildir” dedi.

İŞTE İZMİR, İŞTE MEYDAN
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de sözlerine hükümetin kirli çamaşırlarının ortaya çıkmaya başlamasıyla paniklediğini söyleyerek başladı. Çelebi şunları söyledi:
“İşte İzmir, işte meydan. Buradan diyoruz ki hodri meydan. Sizin çeteleriniz, tetikçileriniz, baskınız, işkenceniz varsa, bizim de mangal gibi yüreğimiz var. Sizin iktidar gücünüz, paranız, pulunuz, yandaş şirketleriniz, yandaş medyanız varsa, bizim de inanaç dolu göğüsümüz var. Bu inanç, demokrasi inancıdır, özgürlük inancıdır, barış inancıdır, kardeşlik inancıdır. Bu inancı ne 12 Mart, ne 12 Eylül, ne baskılar, ne işkenceler ne de gelip geçen iktidarlar yok edebildi. Onlar yok edebildi mi ki, AKP yok edebilsin? Bu inancı ‘iktidar bende, her istediğimi yaparım’ diyen Tayyip Erdoğan ve onun zihniyeti de asla ve asla yok edemiyecektir. O güzel türküde de söylendiği gibi ‘azalmayız vurmak ile, tükenmeyiz kırmak ile’ bunu herkes böyle bilsin. Bugün ülkede bir hükümet var. AKP hükümeti. Kendilerine ve yandaşlarına sorarsanız ‘çok demokratlar.’ Kendilerine ve yandaşlarına sorarsanız ‘eskisi gibi değiller, değişmişler.’ Oysa biz onların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Her gün çarşaf çarşaf ortaya dökülen yolsuzluk dosyalarını görüyoruz. Onlar sadece ve sadece kendilerine demokrattır, kendi dışındakilere ise dikta kurmaya çalışanlardır. Atatürk diyorki, ‘efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz.’ Evet, ilan ediyoruz: Türkiye, insanların kutsal din duygularını sömüren, inanç adına para toplayıp, sonra bu paraları eşe dosta dağıtan yağmacıların ülkesi olamaz, olmayacaktır. Bugün yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bugün Türkiye'de emek ve demokrasi mücadelesinde yeni bir sürecin ilk günüdür. Bugün sivil ya da resmi her türlü dikta özlemine karşı, emekten, demokrasiden, barıştan, özgürlükten yana olan milyonlarca emekçinin, yurttaşın seslerini duyurmaya başlama günüdür.”
Çelebi'nin konuşmasının ardından sanatçılar Suvai, Onur Akın ve Yavuz Bingöl birlikte şarkılar söyledi. Sanatçıların söylediği şarkılarla miting alanında bulunan kalabalık coştu. Miting olaysız olarak dağıldı.