Siyaset 'Sermayeyi sınırlama talimatım yok'

'Sermayeyi sınırlama talimatım yok'

05.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün Muş’ta mal varlıklarını başka ülkelere kaçırmaya çalışanlar olduğunu, bunun vatana ihanet olarak değerlendirileceğini söyleyen Erdoğan, “Yatırım için,. ticaret için yurt dışına kaynak götürene asla sözümüz yok, olamaz” dedi

Sermayeyi  sınırlama talimatım yok

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Muş’taki Ak Parti İl Kongresi’nde kullandığı “Bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma girişiminde bulunduğunu duyuyorum” ifadesine açıklık getirdi. Erdoğan, “Türkiye serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir. 1989 yılından beri isteyen herkesin yurt dışına parasını çıkarma hakkı vardır, şüphesiz de devam etmektedir. Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılması yönünde bir talimatım söz konusu değildir. FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleriyle ilgili olarak paraları yurt dışına kaçıranlar zaten haindir. Benim söylediğim iş adamlarımızın yerli ve milli duruş sergilemesi gerektiğidir” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Ak Parti Genel Merkezi’nde, partisinin Sosyal Politikalar Başkanlığı’nca düzenlenen “Engelleri Aşanlar 2017” programında konuştu. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE SAHİBİZ: Dün (önceki gün) Muş’ta bazı sinyaller aldığımı ve mal varlıklarını başka ülkelere kaçırmaya çalışanların bulunduğunu söyledim. Kazançlarını yurt dışına kaçırmak isteyenlere iyi gözle bakmayacağımızı belirtmiştik. Bunun üzerine farklı değerlendirmeler yapıldığını gördüm. Bu ülkenin en yüksek mercii olarak şu hususu kesin olarak ifade etmek istiyorum; Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir. 1989 yılında beri isteyen herkesin yurt dışına parasını çıkarma hakkı vardır, şüphesiz ki aynı şekilde devam etmektedir.

Haberin Devamı

AKSİ YÖNDE ADIMA KARŞI ÇIKARIZ: Yurt dışına yatırım yapan bir ülkeyiz. Geçen 15 yılda yurt dışında Türkiye’ye 180 milyar dolara yakın yatırım gelirken Türk iş adamlarının yurt dışındaki yatırımlarının tutarı da 40 milyar doları geçti. Sadece bu yılın ilk 9 ayında yurt dışına giden yatırım rakamı 2 milyar dolara, ülkeye gelen yatırım rakamı da 7,5 milyar dolara ulaştı. Gittiğimiz yerlerde iş adamlarımızın yatırımlarını gördüğümüzde gurur duyuyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki yerli ve yabancı tüm firmalar, küresel finans sistemine entegre bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Aksi yönde atılacak adımlara önce biz karşı çıkarız.

YERLİ VE MİLLİ OLMALI: Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili bir talebim veya talimatım söz konusu değil. FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleri ile iltisaklı oldukları için paralarıyla beraber bu ülkedeki kaynakları yurt dışına kaçıranlar zaten haindir. Bunu söylüyorum. Onlarla ilgili nefes tüketmeye de gerek duymuyorum. Benim söylediğim, ülkemizin diğer saldırıların yanı sıra ekonomik olarak da baskı altına alınmaya çalışıldığı şu dönemde iş adamlarımızın yerli ve milli duruş sergilemeleri gerektiğidir. İş adamlarımız, şayet bu dönemde Türkiye ekonomisine sahip çıkmayacaklarsa soruyorum ne zaman çıkacaklar?

Haberin Devamı

SİTEMİMİ DİLE GETİRDİM: İhracatın rekor üzerine rekor kırdığı, Merkez Bankası rezervinin 119 milyar doları bulduğu, üçüncü çeyrek büyüme rakamının çift haneye doğru gittiği dönemde ülkesine güvenmeyen iş adamı yerli ve milli değildir. İşte bu duygularla Muş’ta yatırım için değil ülkesine güvenmediği için varlıklarının bir bölümünü yurt dışına çıkartma gayreti içinde olduğunu duyduğum bir kısım iş adamlarına sitemimi dile getirdim. Yatırım için yurt dışına kaynak götürene, ihracat arayışı içinde olana, ticaret yapana asla sözümüz yoktur, olamaz. Her zaman ifade ettiğim gibi bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan herkesin başımızın üstünde yeri vardır.

Sermayeyi  sınırlama talimatım yok

‘Karizma katıyor’

Türkiye Paralimpik Atıcılık Milli Takımı sporcusu Ayşegül Pehlivanlar, protokolde Erdoğan ile yan yana oturdu. Erdoğan, program kapsamında, doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan’ın yağlı boya resimlerinden oluşan sergiyi gezdi. Armağan’dan hayat hikayesine ve yaptığı yağlı boya tablolara ilişkin bilgi alan Erdoğan, Armağan’a neden siyah gözlük taktığını sordu. Armağan’dan “Güzel gösteriyor, görünüş için, bana bir faydası yok” yanıtını alan Erdoğan’ın, “Karizma katıyor yani” sözleri gülüşmelere neden oldu.

Haberin Devamı

Sermayeyi  sınırlama talimatım yok

‘Planlamada çok eksikler var’

Şehirlerin, binalarından yollarına, parklarından toplu taşıma araçlarına kadar engellilerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak planlaması gerek. Bu konuda hala çok eksikler olduğunu görüyorum. Engelli bireylerimizin, haklarını kullanabilmeleri için çok önemli olan sağlık raporlarının alınmasında hala bazı sıkıntılar olduğunu duyuyorum. Bu tür sahtekarları da yakalayıp ortaya çıkarıp ifşa etmek gerekir. Bu meselenin de bir an önce bir sisteme ve standarda bağlanmasında fayda görüyorum.

‘235 milyar lira kaynak kullanıldı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan engellilere yönelik çalışmalara da değindiği konuşmasında şunları kaydetti: İktidarlarımız döneminde engellilerimize, çocuklarımıza, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, gariplerimize, şehit yakınlarımıza, gazilerimize, tüm ihtiyaç sahiplerimize hizmet için 235 milyar liralık bir kaynak kullandık... Sadece kamuda çalışan engelli sayısını 10 kattan fazla artırarak, 52 bin 400 seviyesine çıkarttık. Fakat burada benim şimdi özel sektöre bir çağrım var. Özel sektörümüzden de benzer bir yaklaşım bekliyoruz. Engelliyi almayı kendisi için zül addeden sermaye çevresi var. Bak devlet istihdam ediyor. Sen de istihdam et. Bir şey kaybetmezsin. Türkiye otomobilinde beş babayiğit bulduk. Şimdi bu işte de ben babayiğitler arıyorum. Ona göre. Her şey kanunla, cezayla, zorlamayla olmaz. Bazı şeyleri gönüllü olarak yapmak gerekir. Engelli bireylere çalışma hayatında daha çok yer vermek de işte bu şekilde olmalıdır.

Haberin Devamı

İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞLAR: (Ankara’da gazilere yönelik olayları hatırlatarak) Bunlarda vicdan var mı? Bunlarda insanlıktan nasibini almak var mı? Yok. Bunlardan hiçbir şey olmaz. İslam’ı kendi medeniyetinin kaynaklarından değil de dünyanın başka köşelerindeki yanlış uygulamalardan öğrenenler, dönüp dolaşıp ya DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram gibi eli kanlı örgütlerin ağına düşer ya da mezhepçilik fitnesine odun taşır. Biz, meselelerin çözümünü kendi medeniyetimizde, kendi tarihimizde arayacağız.

DEĞERLERİ ÖĞRETEMEYEN SİSTEM BAŞARISIZDIR: Ben değerler eğitiminin çok önemli olduğunu özellikle söylüyorum. Çocuklarımıza medeniyetimizin, tarihimizin, kültürümüzün değerlerini öğretmeyen bir eğitim öğretim sistemi benim gözümde başarısızdır, başarısız olarak da kalacaktır.

Destici ile uyum yasalarını konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi’nde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüştü. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Destici, görüşmeye Başbakan Yıldırım’ın da dahil olduğunu söyledi. 16 Nisan referandumuyla Türkiye’nin yeni bir sisteme geçtiğini, sistemin işleyebilmesi için de uyum yasalarının çıkarılması gerektiğini belirten Destici, Erdoğan ve Yıldırım ile seçim kanununa ilişkin önerilerini de paylaştıklarını anlattı. Destici, seçim ittifakı yapan partilerin kendi amblemleri ile gözükmesini, ortak bir milletvekili aday listesi hazırlanmasını, seçimden sonra hazırlanan koalisyonun seçimden önce olmasını, seçim barajının tamamen sıfırlanması tavsiyelerinde bulunduğunu belirtti. Destici, “Siyasi partiler yasasındaki antidemokratik uygulamalar kaldırılsın, hatta mümkünse yasa tamamen lağvedilerek yeni bir siyasi partiler yasası yapılsın. Partiler kapatılmasın. Sayın Cumhurbaşkanının bu konudaki kararlılığını gördüm” dedi.