Siyaset 'Sivas katliamı zaman aşımından kurtarılmalıdır'

'Sivas katliamı zaman aşımından kurtarılmalıdır'

05.12.2011 - 14:26 | Son Güncellenme:

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, suçluların hak ettikleri cezayı görmesi için Sivas Davasında zaman aşımı uygulanmaması gerektiğini söyledi.

Sivas katliamı zaman aşımından kurtarılmalıdır


Ağbaba, Toplumsal Bellek Platformu temsilcileri ile birlikte Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yarın Sivas Davasının duruşmasının yapılacağını, ancak yakın tarihin en kara günlerinden biri olan söz konusu olaya ilişkin davanın son duruşmasında, savcının zaman aşımı talep ettiğini belirtti.

2005 yılında yürürlüğe giren yasa ile insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımının kaldırıldığını, ancak bunun Sivas Davasını kapsamadığını ifade eden Ağbaba, "Bu yasa yeniden düzenlenmeli ve Sivas katliamı zaman aşımından kurtarılmalıdır. Devlet, faillerin yakalanması için özel hassasiyet göstererek firari sanıkları bulup mahkeme karşısına çıkarmalıdır. Suçlular, hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır. Katliamın aydınlatılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Madımak Oteli’nin binası insanlık müzesine dönüştürülmelidir" diye konuştu.

Sivas Davası sanıklarında Vahit Kaynar’ın yakalandığı ülkelerden bir türlü getirilmediğini öne süren Ağbaba, bu durumdan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun sorumlu olduğunu ileri sürdü. Ağbaba, konunun takipçisi olacağını, Almanya ve Polonya Adalet Bakanlıklarına birer mektup yazarak yaşanılan gelişmelerin bilgi ve belgelerini isteyeceğini dile getirdi.

Sivas Davası sanıklarından kaç kişinin ceza aldığı, kaçının cezasının infaz edildiği ve kaç kişinin halen arandığının bilinmediğini belirten Ağbaba, yetkililerin bu soruları yanıtlaması gerektiğini söyledi.

Toplumsal Bellek Platformu adına konuşan Abit Dursun da yarın yapılacak duruşmada, zaman aşımı nedeniyle bazı sanıkların serbest kalacak olmasından kaygılandıklarını ifade etti. Dursun, amaçlarının mahkemeleri baskı oltanda bırakmak olmadığını, yalnızca, "bir insanlık suçu olan" Sivas Davasının zaman aşımı kalkanından kurtarılmasını istediklerini anlattı.

Platformun, TBMM’den talebini içeren metni okuyan Zeynep Altıok da "Bizler, siyasi saikle işlenmiş cinayetlerde zaman aşımı olmaması gerektiği inancındayız" dedi.

Yarın yapılacak duruşmada davanın zaman aşımına uğrama ihtimali bulunduğunu anlatan Altıok, "Oysa Madımak durmadan yanarken insanlık suçları zaman aşımına uğrayabilir mi? Tek bir amacımız var: İnsanların birbirini yakmadığı bir geleceği yaratmak" diye konuştu.