Siyaset Sivas’ta yeniden ‘birlik’ vurgusu

Sivas’ta yeniden ‘birlik’ vurgusu

05.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivas Kongresi’nin 92’nci yıldönümü kutlamaları etkinlikleri çerçevesinde kongrenin temsili canlandırması yapıldı.

Sivas’ta yeniden  ‘birlik’ vurgusu

Törene katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Doğusuyla batısıyla bir olduğumuzda Cumhuriyet’in temellerini attık. Doğusuyla batısıyla bir olduğumuzda bu Cumhuriyeti ilelebet yaşatacağız” dedi.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet’in temellerini burada attık” dediği 4 Eylül 1919’de gerçekleştirilen Sivas Kongresi’nin 92’nci yıldönümü kutlamaları için dün tören düzenlendi.
Manda ve himaye fikrinin reddedildiği, vatanın bölünmez bütün olarak kabul edildiği ve ulusal meclisin toplanması kararlarının alındığı Sivas Kongresi’nin yıldönümü etkinliklerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp, AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile askeri ve mülki erkan katıldı.
Kutlamalar ilk olarak kent meydanındaki Atatürk Anıtı önüne çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra tarihi kongrenin yapıldığı salona geçildi. Tarihi salona fazla kişi girince Vali Ali Kolat devreye girerek, “Salonun taşıma kapasitesi belli. Lütfen herkes dışarı çıksın” uyarısında bulundu. Geçen yılki etkinliklerde salondaki oturma düzeni konusunda Vali Ali Kolat’a tepki gösteren CHP Milletvekili Malik Ecder Özdemir’in ön sırada oturduğu görüldü.
Bakan ve beraberindeki heyetin salondaki yerlerinin almasının ardından Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından kongrenin temsili gerçekleştirildi. Temsilde milli mücadeleye ilişkin konular, İstanbul hükümeti ile ilişkiler ve özellikle manda ve himaye konusu ön plana çıkarıldı.
Bakan Yılmaz ve katılımcılar temsili ilgiyle izledi. Temsil sonunda canlandırmaya katılan sanatçıları tebrik eden Bakan Yılmaz, manda ve himaye konusuna vurgu yaparak, “Manda görmek isteyen Susurluk’a gitsin” diye konuştu.