Siyaset Siyasi tarihin en tembel muhalefeti

Siyasi tarihin en tembel muhalefeti

09.01.2010 - 00:55 | Son Güncellenme:

Erdoğan, Bahçeli’ye ‘Niye 3.5 yılda kaçtın?’ diye sordu. Baykal’ı da ‘Yenilen pehlivan güreşe doymazmış’ sözleriyle eleştiren Erdoğan ‘Bu muhalefet Türk siyasi tarihinin en tembeli’ dedi

Siyasi tarihin en tembel muhalefeti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın “referandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesini öngören kanun teklifi” vermesinden bir gün sonra, anayasa değişikliklerini referanduma giderek yapabilecekleri mesajını verdi. Demokratik açılım çerçevesinde uzun vadede anayasa değişiklikleri yapılacağını belirten Erdoğan “Bazı adımlar atacağız. CHP, MHP buna katılmıyor. Katılmazsa katılmaz. Biz milletimizle beraber bunu çözeceğiz” dedi.
Erken seçim isteyen CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sert çıkan Erdoğan, “Bunlar, ‘ne yapalım da ülke karışsın’ diyor. Ama karıştıramayacaklar. İster Ergenekon’un, ister bilmem neyin avukatı olun, çetelerin, mafyanın avukatı olun, bu ülkeyi karıştıramayacaksınız. Seçim rüyası görmeyin” dedi. Açılıma anneleri ağlatmamak için başladıklarını belirten Erdoğan, okuduğu şiirlerle Ak Partili kadınları gözyaşlarına boğdu.
Erdoğan, Genel Merkez Kadın Kolları AR-GE Başkanlığı koordinatörlüğünde düzenlenen ve 21 ilden gelen 600 kadının katıldığı toplantıda şu mesajları verdi:
YENİLEN PEHLİVAN GÜREŞE DOYMAZ: Birkaç gündür Baykal bir yandan, Bahçeli bir yandan seçim kelimesini telaffuz etmeye başladı. Yahu el insaf, 9 ay önce ülkede seçim yapıldı ve haliniz ortada. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış. Siz güreşe doyacaksınız diye her yıl seçime gidemeyiz ki. Aslında Cemil Bey’in (Çiçek)... Teyyo Pehlivan, o hikâye var ya... Anayasa ‘seçimler 4 yılda bir yapılır’ diyor. Şimdi kaç yıl oldu? 2.5 yıl. Daha 1.5 yıl var. Seçim kelimesini telaffuz etmenin dahi bu ülkenin ekonomisi üzerindeki etkilerini düşünmüyorlar.
NİYE BIRAKIP KAÇTIN? Bütçe tartışmalarında gördük, bunlarda yüz de yok ya. Adam diyor ki, ‘Hızlı treni biz başlattık.’ İnsaf ya, temelini kendim attım. Neyi sen başlattın? CHP’ye diyemeyeceğim, çünkü hayatında tek iktidar yok. MHP, kenarından, köşesinden bizden önce iktidar ortağıydı. Hangi yüzle ‘erken seçim’ diyorsun. 5 yıllığına milletim sana iktidar yetkisi verdi, 3.5 yıl dayanabildin, bırakıp kaçıp gittin. Bu muhalefet Türk siyasi tarihinin en tembelidir.
BAYKAL DİYORSA İKİYLE ÇARPIN: İlan edilen neyse seçim o zamanda yapılacak. Bu liderlerin tek derdi kendi koltuklarını, makamlarını, ikballerini düşünmek. İşte Baykal, ‘Ak Parti’nin oy oranı şuralara düştü’ diyor. Biz bundan sonra kamuoyu araştırmacılarına para vermeyeceğiz. Çünkü Baykal yapıyor bu işi. Ama siz Baykal ne diyorsa onu en az 2 ile çarpacaksınız.
KURUMLAR ARASI UYUM VAR: Her kurum Türkiye’nin daha demokratik ülke olması için gayret gösteriyor.Tüm kurumlar içtenlikle katkı sağlıyor. Bundan rahatsızlık duymaya, kaos senaryosu çıkarmaya kimsenin hakkı yok. Muhalefete diyoruz ki gel konuşalım, kabul etmezler. ‘Kamera getirip yapalım’ der. Film mi çeviriyoruz?
AĞLATAN TÜRKÜ: Projemize 4 ay önce, ‘Analar ağlamasın’ diyerek yola çıktık. Biz meseleye annelerin özellikle el koymasını bekliyoruz. Hep tekrar ettiğim bir türkümüz var; “Eledim, eledim... Büyüttüm besledim asker eyledim. Gitti de gelmedi canan buna ne çare.”
NİYE KANDİL’İ VURUYORUZ? Bazı adımlar atacağız. Kısa vadede genelgeler, orta vadede yasalar, uzun vadede anayasa değişiklikleriyle atacağız. Bir sıkıntı var. Niçin uçaklarımız Kandil’i vuruyor?
KADINLARA TALİMATLAR: En iyi anneler bilir. Sürece el koymanızı istiyorum. İllerinize döndüğünüzde her anneye ulaşmanızı istiyorum. Kendilerini o ağıtları yakanların yerine koysunlar. Onlara kavgaları sona erdirmek istediğimizi anlatın.Tahriklere kulak asmasınlar, provokasyonlara gelmesinler. Tuzaklara düşmesinler.

Haberin Devamı

Bu fıkrayı hatırlattı
Teyyo’ya güreş tutturmak

Hasankale’de zaman zaman bir halk eğlencesine dönüşürmüş. İşte böyle bir eğlence için Teyyo Pehlivan’a uygun bir yerde, “Dadaş, yeni bir pehlivan türemiş, ‘Teyyo ne ki ben onu bir parmağımla yıkarım’ diyormuş. Biz de, ‘Teyyo’ya nasıl böyle dersin, haydi cuma namazından sora millet bahçesindeki çayırlığa gel’ dedik” demişler. Teyyo, “İyi söylemişsiniz” demiş. Gün gelmiş, çayırlığa çıkılmış, Hasankale’nin bütün Teyyo tiryakileri oraya gelmiş, bir şamata ve gürültü içinde güreş başmış. Başlaması ile birlikte genç, Teyyo’yu bohçalayarak altına almış. Herkes söz birliği halinde, “Olmadı, ısınmadan da yıkma yıkılma mı olur, ısınsınlar yeniden tutsunlar” demiş. Bu itiraz üzerine ikinci defa güreş tutulmuş, yine Teyyo Pehlivan’ın sırtı yere gelmiş. Ama seyircilere bu sonucu kabul ettirmek ne mümkün. “Canım çim ıslak, Teyyo’nun ayağı kaydı, bu sayılmaz, yeniden tutsunlar göreceksiniz” demişler. Böylece üçüncü tutuşma olmuş. Genç bu sefer göstere göstere Teyyo’yu altına almış, sırtını yere yapıştırdıktan sonra da göbeğinin üstüne çıkıp oturmuş. “Tamam mı pehlivan” demiş. Teyyo cevap vermiş: “İlk sefer de tamamdı ama bu kavatlar inanmıyorlar.”

Haberin Devamı

Bu ağıdı okudu
Erdoğan konuşması sırasında Karadenizli bir annenin şu ağıdını da okudu: “Ah gene geldi yaz başı. Sen gelmedin ah oğul. Yanar yanar ağlarım. Yedi veren gülleri açar mezar taşında. Dönemez sevdalısına dönemez 20 yaşında. Bir türkü tutturmuşum geride kalanlara. Kıymayın uşaklar kıymayın evlatlara. Sen gelmedin ah meyve vermez ağaçlar. Kanlı kanlı yaş döker öne eğilen başlar. Ey yayla çiçekleri siz de dolar solar mısınız. Sizler de benim gibi saçları yolar mısınız...”

Siyasi tarihin en tembel muhalefeti

Önce halay sonra gözyaşı
Şarkılar, türküler söyleyip halaylar çeken kadınlar, Başbakan Erdoğan dokunaklı türkü ve ağıtları okuyunca da gözyaşlarına boğuldu.
SERDAR ÖZSOY