Siyaset Sokakların öfkesi giderek kabarıyor

Sokakların öfkesi giderek kabarıyor

26.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş “Başbakan ‘Hiçbir şey olmamış gibi devam ediyoruz’ derse gerilimin artmasına neden olur” dedi

Sokakların öfkesi giderek kabarıyor

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı ve bunun çözüm sürecine yansımasını değerlendirdi. Ses kaydı ile ortaya yeni bir durum çıktığı gerekçesiyle BDP yönetimi Diyarbakır’da, HDP yönetimi ise İstanbul’da toplanacak ve izlenecek yol belirlenecek. Demirtaş, “Çıkacak kararlar doğrultusunda seçim kampanyasıyla eş zamanlı bütün bunları nasıl ele alacağımızı kararlaştıracağız. Türkiye siyaseti yeniden şekilleniyor. Kendimizi konumlandıracağız. Yeni muhalif odaklar oluşacak” dedi.
Demirtaş, Grup toplantısının ardından Meclis’teki makamında gazetecilere konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
* GEÇİCİ HÜKÜMET OLABİLİR: Bu iktidarla yürümek imkansız. Bir geçici geçiş hükümeti tartışmaları olabilir. Bir erken seçim tartışması olabilir. Fakat bunu parlamentonun netleştirmesi lazım. Hiçbir şey olmamış gibi yürünemez. Ya Başbakan istifa eder, erken seçim kararı alınır ve Meclis kapanır ya da bu şekilde hiçbir şey olmamış gibi gidiyoruz derse gerilimin artmasına neden olur. Başbakanın yeni bir pozisyon alması lazım. ‘Ben bu komploya karşı direnirim, bu montajdır’ diyerek kitleleri ajite etmeye çalışırsa, kendi etrafında topladığı kitle kadar büyük bir öfkeli bir kalabalık ve kitle görebilir. Başbakan’ın ülkeye bu zararı vermemesi lazım.
* HALK NEREDEYSE ORADAYIZ: Ayaklanma çıkan ülkelerin hiç birinde bir gün öncesine kadar bunların olabileceğini kimse kestiremiyordu. Dolayısıyla Türkiye için de böyle bir potansiyel var. Boğazlaşma olabileceğini düşünmek bile istemiyorum ama sokakların öfkesinin kabardığını çok iyi biliyoruz. İnsanlar açlıktan işsizlikten kırılırken, devlet üç kuruş alacağı için insanların evlerine haciz için giderken olup itenler insanların öfkesini artırıyor ve bu öfkeyi başbakan kullandığı üslupla, herkesi küçük gören anlayışıyla besliyor. Biz de halkın yanında oluruz. Halk neredeyse biz orada oluruz.
* ÖYLE BİR PARA YOKTUR DİYEBİLDİ Mİ?: Biz BDP olarak, seçimden sonra aynı Başbakan’sa, halka dönüp soracağız, biz bu adamla neyi konuşalım diye. Biz Başbakan’ın artık seçilemeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye toplumu aptal değil. Etrafında bir güç yığabilir ama bu kadar ciddi iddialarla seçime giren bir Başbakan güçlü çıkabiliyorsa muhalefetin kendisini sorgulaması lazım. Toplum bu konuda çok politize olmuş, çok hassas. Orta Anadolu’nun en ücra köyünden tutun da Hakkâri’ye kadar herkes konuşuyor. Topluma güvenen böyle mi yapar? Diyebildi mi bugün ‘öyle bir para yoktur’ diye. ‘Konuşmaların içeriği tamamen yanlıştır’ diyebildi mi? ‘Öyle bir para var bu paraların hepsini açıklayacağız’ diyebildi mi? Hatalar büyüdükçe, tepkiler artıyor.
* SAVAŞ HAZIRLIĞI OLABİLİR: (Roboski’de sınıra güvenlik yolu yapılması ve PKK ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışma) Israrcı olunca da çatışmalar yaşanıyor. Gerillalar roketle bir iş makinesini vurmuş, bunlar ateş açmış obüs ve havan kullanmış. Sürecin başından beri ilk kez çatışma yaşandı orada. Ateşkes bu şekilde fiilen bozulmuş oldu. Bizim talebimiz bu çatışmayı durdurmaları yönünde. Süreç riske giriyor, ateşkesin kendisi de riske giriyor. Durduracaklarına ilişkin bir mesaj almış değiliz. Askeri yığınak yapılıyor. Kışları da kalacak şekilde binalar yapıyorlar. Sanırım hükümet her an süreç biter ateşkes bozulabilir ve savaş hazırlıklarına aralıksız devam etmek gerekir diye düşünüyor olabilir.
* İMRALI GÖRÜŞMESİ: Yapılacak son görüşme biraz sürecin kaderini akıbetini netleştirecek gibi. Nevruzdan önce görşme olursa mesajı olacaktır.