Siyaset Son dakika... AK Parti'de büyük kongre! İşte dakika dakika tüm detaylar...

Son dakika... AK Parti'de büyük kongre! İşte dakika dakika tüm detaylar...

24.03.2021 - 09:26 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde önemli mesajlar verdi. İşte dakika dakika AK Parti büyük kongresi...

AK Parti, bugün yapılacak Olağan Büyük Kongresi’nde partiyi 2023 seçimlerine taşıyacak yönetim kadrosunu belirledi.. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye için güven ve istikrar” sloganıyla yapılacak kongrede, AK Parti’nin “2023 manifestosunu” açıkladı.. İşte dakika dakika AK Parti büyük kongresi...

Haberin Devamı

17.37: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yeniden başkanlığa seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, 'Karanlıkları aydınlığa kavuşturacak olan sevgi, merhamet ve ilimdir. Bu ruhla kurulan Ak Parti 2023’te, 2053’te ve 2071’de de aynı vizyonla yoluna devam edecek. Kongremizde yeniden başkanlığa seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yürekten tebrik ediyorum' ifadelerine yer verdi.

17.30: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, yeniden Genel Başkan seçilmesi dolayısıyla tebrik etti. Şentop, 7'nci Olağan Büyük Kongre'de AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçilmesi dolayısıyla Erdoğan'ı telefonla arayarak, tebriklerini iletti.

Haberin Devamı

17.20: Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla kutladı.BBP'den yapılan yazılı açıklamada, Destici'nin Erdoğan'ı telefonla arayarak, genel başkanlığının şahsına, ailesine, AK Parti camiasına, ülke ve millete hayırlı olmasını temenni ettiği belirtildi.

16.25: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

16.10: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi’nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanlık görevine yeniden seçilmesi, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun." dedi.

16.03: Recep Tayyip Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.

15.50: Teşekkür konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şahsımı bir kez daha genel başkanlık görevine layık gördüğünüz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Cumhur İttifakı bir masa başı ittifakı değil, bir gönül mutabakatıdır. Bir yerlere çekmeye çalışanlar boşuna uğraşıyorlar. 2023 zafer yılı olacak' dedi.

Haberin Devamı

15.40: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CNN TÜRK canlı yayında yaptığı açıklamada, "Türkiye pandemi döneminde yüzde 1.8 büyümeyi başarmış bir ülke. Özellikle büyümenin üretim tarafından geldiğini çok rahat görebiliyoruz. Eğer Türkiye'yi 10 büyük ekonomi arasına sokmak istiyorsak. Bize mutlaka üretim, yatırım, ihracata odaklanmamız lazım" dedi.

15.21: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından kongre ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "AK Parti'de kongreler her daim güvenle geleceğe emin adımlarla yürümenin adı olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 Türkiye'sini geleceğe ilmek ilmek işleyeceğimiz MKYK listemizle tüm kurullarımız ve kongremiz hayırlı uğurlu olsun" ifadelerine yer verdi.

15.15: Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu CNN TÜRK'te kongreyi değerlendirdi. Bakan Kasapoğlu, "Hem gençlerimiz hem kadınlarımız iyi hayırlı olsun diyorum. Gençlerimiz yarınların Türkiye'sinin umudu olacak. Gençlerimiz bizim göz bebeğimiz. Gençlerimizi görünce mutlu oluyoruz." dedi.

Haberin Devamı

2022 FIFA Dünya Kupası Elemelerinde G Grubunda bu akşam saat 20.00'de Türkiye-Hollanda arasında oynanacak maç için de Bakan Kasapoğlu, "İlk maç... Güzel bir başlangıç olsun diyoruz" açıklamasını yaptı.

14.03: Recep Tayyip Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de AK Parti Genel Başkanlığına yeniden aday gösterildi.

Son dakika... AK Partide büyük kongre İşte dakika dakika tüm detaylar...

13.40: 13.40: Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, MKYK listesiyle ilgili, "İki Genel Başkan vekili olacak demiştik. Bu iki isim Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş. Güneydoğu'dan Şeyh Sait'in torunlarından isimler var. Alevi Kanaat önderi var Metin Bey... Metin Tarhan. Ermeni vatandaşlarımızı temsilen bir kanaat önderi var. Bu listede ekranlarda AK Parti politikalarını savunan isimleri görüyoruz. Mücahit bilici gibi. Seda Sarıbaş var Türkiye güzeli... Bu liste denge ve vefa listesi aynı zamanda. Görevi devredenler dışlanmamış, değerlendirilmiş. Orhan Miroğlu yerini korumuş" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

13.30: Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'ni CNN TÜRK canlı yayınında Dicle Canova'ya değerlendirdi. Şahin, 'Eskiden Türkiye'de Bakanlar Kurulu açıklandığında hep kabinenin bölgesel dengesinden bahsedilirdi. Bu MKYK listesinde de böyle bölgesel denge dikkat edildiğini görüyorum. Özellikle Doğu, Güneydoğu'dan birçok önemli ismin kanaat önderi diyebileceğimiz isimlerin o listede olduğunu görüyoruz. Aslında toplumun tamamını kapsayacak isimlere de yer verilmiş orada" dedi.

12.59: Erdoğan, "PKK başta olmak üzere tüm terör örgütlerini hezimete uğratarak ülkemiz sınırları içinde eylem yapamaz hale getirdik." diye konuştu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Salgın sebebiyle durgunluğa girmiş olsa da Türkiye, geleceğin en büyük hava yolu ulaşım altyapısına sahip ülkesi olarak dünyada ilk sıralarda yer alacaktır." dedi.

12.44: Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Milli Eğitim bütçesinin 2002'de 7,5 milyar lira seviyesinden aldıklarını ve 2021 yılı itibarıyla 147 milyar liraya çıkardıklarını söyledi.

12.37: "Şimdi ahdimizi hep birlikte öyle bir tekrarlayalım ki duyanların kalbindeki pas silinsin, yüreğindeki tereddüt gitsin, gönlündeki aşk harlansın." ifadesini kullanan Erdoğan, salondakilerle birlikte "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dedi. "Türkiye için güven ve istikrar diyor muyuz, büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ediyor muyuz, medeniyet nöbetini tekrar devralmaya hazır mıyız?" sorularına salondakilerin hep bir ağızdan "Evet" yanıtı vermesi üzerine de Erdoğan, "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Rabb'im hepinizden razı olsun" karşılığını verdi.

12.00: Bugün anlamlı bir buluşma gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Özellikle de kar yağışının tüm mikropları temizlediği bir anlamlı buluşmada en kalbi duygularla selamlıyorum" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün, insanlığın yakın tarihin en önemli sağlık kriziyle boğuştuğuna, küresel siyasi ve ekonomik sistemin köklerinden sarsıldığına, yeni arayışların filiz vermeye başladığı bir dönemden geçildiğine işaret etti.

11.26: Kongre alanında vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bugün yapacağımız 50 kişilik bir Merkez Yönetim Kurulu değil şimdi 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu'yla yola devam edeceğiz. Ayrıca yedek diye bir ifade var. O da 35 kişi. Onlar da yedek olarak kalmayacak. Onlar da beraber çalışacaklar. Asıl üyeler gibi. Kongremizi inşallah başlatarak sizleri buradan gayet buradan sakin bir şekilde illerimize uğurlayalım. Allah yar, yardımcımız olsun. İnşallah yakında bu koronavirüs belasından kurtulduktan sonra Diyarbakır'a da gideceğiz. O gözü yaşlı analarımızı bizzat yerinde ziyaret edeceğiz." dedi.

Son dakika... AK Partide büyük kongre İşte dakika dakika tüm detaylar...

10.40:  Erdoğan, kongrenin yapıldığı spor salonu önünde toplanan partililere hitap ettikten sonra kongre salonuna eşi Emine Erdoğan ile girdi.

Erdoğan, ilk olarak Başkanlığını Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un, Başkan Yardımcılığını Genel Sekreter Fatih Şahin'in, üyeliklerini AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kırşehir İl Başkanı Seher Ünsal, Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç ve Edirne İl Başkanı Belgin İba'nın yaptığı Kongre Divanı'nı selamladı.

Daha sonra sahneden partilileri ve delegeleri selamlayan Erdoğan çifti, kendileri için ayrılan bölüme geçti.

Erdoğan'ın salona gelişi esnasında merhum sanatçı Kayahan'ın "Seninle her şeye varım ben" şarkısı tribünlerdeki partililer tarafından seslendirildi.

Salona, "Güven ve istikrar içerisinde 2023, 2053 ve 2071'e yürüyoruz", "Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik", "Türkiye için inandığın yolda yürü", "AK Parti bir millet aşkı hikayesidir", "2023, Cumhur İttifakı'nın yeni bir zafer yılı olacaktır", "AK Parti bir iddia değil ispattır", "Cumhur İttifakı bir masa başı ittifakı değil, gönül mutabakatıdır" yazılı pankartlar asıldı.

Konuşmalar, salon dışında kurulan büyük ekrandan da takip edilebilecek.

10.37: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kongre alanına geldi. 

Son dakika... AK Partide büyük kongre İşte dakika dakika tüm detaylar...

AK PARTİ 7. OLAĞAN BÜYÜK KONGRESİ'NDE DİVAN BAŞKANLIĞINA ALİ İHSAN YAVUZ SEÇİLDİ

10.30: Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde, AK Parti Tüzüğü'nün ilgili maddeleri uyarınca, kongreyi yönetmek ve divan başkanlığını yürütmek üzere divan başkanı ve üyelikleri için seçim yapıldı. Kandemir, tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca açık oylamayla divan ve divan kurulunun tek bir liste halinde oylanmasının kabul edildiğini belirtti. Kongrede, divan başkanı ve divan üyelikleri seçiminin liste yöntemine göre, birlikte ve aynı anda yapılması arz ve teklif edildi. Teklifin kabul edilmesinin ardından, divan başkanı ve üyeleri belirlendi. Divan Başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz seçildi.

10.15: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını bildirdi.

10.05: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya konuştu. Ünal, "Biz daha yeni başlıyoruz. Cumhuriyete 100. yılla beraber yeni bir aşkla yeni bir heyecanla yeniden yürüyüşe çıkıyoruz. 2023'e bugün yeni bir yolculuk başlatıyoruz. 2023 yine Cumhur İttifakı'nın zafer yılı olacaktır." dedi.

10.00: Kongre, 'lider' filminin izletilmesi ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir'in açılış konuşması ile başladı.

10.00: Salona giremeyen partililerin de kongreyi takip edebilmeleri için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar yer aldı.

09.45: Kongreye katılacaklar için güvenlik noktaları oluşturuldu. Partililer, güvenlik noktalarında detaylı üst aramasından geçirildikten sonra alana alınmaya başlandı.

09.20: Kongre dolayısıyla partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren salonun önünde toplandı. Salon çevresi, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

ÜÇÜ OLAĞANÜSTÜ DOKUZ KONGRE

14 Ağustos 2001’de kurulan AK Parti’nin, 19 yıllık tek parti iktidarında yaptığı dokuz kongre, Türkiye için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bazı dönemlerin de köşe taşlarını oluşturdu. AK Parti, Erdoğan liderliğinde ilk kez 3 Kasım 2002’de girdiği genel seçimde aldığı yüzde 34,28 oy oranıyla 363 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geldi. AK Parti, geçen süreçte altısı olağan, üçü olağanüstü toplam dokuz kongre yaptı.

Partiden, büyük kongre için 11 siyasi partiye davetiye gönderildi. Salgın nedeniyle kongreye, yurt dışından konuk çağırılmazken, kısıtlı sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, engelli ile gazi ve şehit yakınları davet edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 1.5 saat sürmesi beklenen konuşmasında Cumhur İttifakı'nın 2023’e giderken ortaya koyacağı dayanışmaya ilişkin de mesajlar vereceği belirtiliyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı.

Çevik kuvvet, güvenlik şube, terör, trafik ve özel harekat ekipleri başta olmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğünün tüm birimlerinden çok sayıda polis, kongre nedeniyle görev yapıyor.

KONGRA PROGRAMI

Kongrenin açılış konuşmasını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir yapacak.

Divan Başkanının konuşmasının ardından tanıtım filmi izlenecek.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitabı sonrasında sırasıyla AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin faaliyet raporunu takdim edecek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz gelir-gider ve kesin hesabı aktaracak.

Bütçenin ibra edilmesinin ardından kongrede yapılacak tüzük değişikliği görüşülecek.

Seçimlerin sonrasında ise Erdoğan'ın teşekkür konuşması yapması bekleniyor.

"KABİNEDE DÜZENLEME YAPILACAK"

AK Parti kongresine eş zamanlı olarak siyasetten bürokrasiye herkesin gözü kabine değişikliğinde de olacak. NTV’ye konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, kongre ve sonrasına ilişkin, “19 yılda yaptıklarımız bir hazırlıktı ve biz yeni başlıyoruz” ifadesini kullandı. “Kabine değişikliği bekliyor muyuz” sorusuna Ünal, “2023’e dönük sadece partide değil, diğer alanlarda da Sayın Cumhurbaşkanımız, ekibiyle beraber yeni bir düzenleme yapacaktır, yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz” karşılığını verdi.

Son dakika... AK Partide büyük kongre İşte dakika dakika tüm detaylar...

HDP, GELECEK VE DEVA’YA DAVET YOK

AK Parti, kongresi için 11 partiye davetiye gönderirken, HDP, DEVA ve Gelecek Partisi’ni davet etmedi. Kongreye CHP, MHP, İYİ Parti, BBP, SP, DP, DSP, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Anavatan Partisi, Hür Dava Partisi davet edildi.