Siyaset ‘Suriye’de Arap ve Kürt kardeşlerimizi özgürleştireceğiz’

‘Suriye’de Arap ve Kürt kardeşlerimizi özgürleştireceğiz’

25.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye’deki parçalanmışlığa dikkat çeken Erdoğan, “Şu anda biz Suriye’de niye varız? Oradaki Arap ve Kürt kardeşlerimizin özgürlüğünü kendilerine iade için. Suriye’deki Arapların güvenliği ve huzurunu, Kürtlerin sorununu kendi meselemiz gibi görüyoruz” dedi

‘Suriye’de Arap ve Kürt kardeşlerimizi özgürleştireceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye Araplarını DEAŞ’ın eline bırakmadığımız gibi Suriye Kürtlerini de, Arap kardeşlerimizi de PKK ve PYD’nin zulmüne terk etmeyeceğiz. Arap ve Kürt kardeşlerimizin özgürlüğünü kendilerine iade için Suriye’deyiz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Engelli Vatandaşların ve Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerin Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni”nde konuşan Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

CENNET ÇOCUKLARI: Kamu ve özel sektöre ait merkezlerde 23 bin engelli bireye yatılı bakım hizmeti sunuluyor. Biz, engelli evlatlarımızı cennet çocukları olarak görüyoruz. Engellerin evlatlarımızın zihinlerinde veya uzuvlarında değil, onları eksik olarak gören kalplerde olduğuna inanıyoruz. Bu yıl itibarıyla 6 bin 423 çocuk, koruyucu aile yanında bakılıyor. 14 bin çocuğumuzu ise çocuk evleri, çocuk evleri sitesi, çocuk destek merkezi gibi kurumlarımıza alıyoruz. Her ne şekilde olursa olsun bu ülkede sahipsiz kalmış her çocuğun annesi de babası da devlettir.

Haberin Devamı

MİLYONLARA UMUT OLDU: Geçtiğimiz 16 yılda demokrasi ve ekonomide attığımız her adımın gerisinde ‘önce insan’ felsefesi vardır. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz reformlar sayesinde bugün ülkemiz dünyanın en gelişmiş sosyal güvenlik sistemine, sosyal hizmetlerine ve sosyal yardım şemsiyesine sahip devletlerinden olmuştur. Türkiye’nin 16 yıldaki başarı hikayesi, aynı zamanda bölgemizde ve dünyada yüzlerce milyon insan için de bir umut, ışık olmuştur. Zalimlerin pençesi altında inleyen mazlumlar, Türkiye’nin dik duruşuna, yükselişine, vakarına bakarak, bir silkiniş, bir diriliş heyecanına kapılmışlardır. Yokluk, yoksulluk, yoksunluk içinde kıvranan garipler, ülkemizin geldiği refah seviyesini kendilerine örnek almışlardır.

ARAPLARIN DA KÜRTLERİN DE SORUNU BİZİM MESELEMİZ: Maalesef bugün İslam dünyasına baktığımızda nerede bir acı, gözyaşı, zulüm varsa gerisinde hep toplumların kendi eksikleri, yanlışlıkları, dağınıklıkları var. Dünyayı inim inim inleten zalimler, güçlerini ellerindeki silahlardan, kasalarındaki paralardan değil, asıl karşılarındaki bu manzaradan alıyor. Türkiye, bölgesinde ve dünyada hep hakkın, haklının ve adaletin peşinde giderek başarıya ulaşıyor. Bugün Suriye’de yaşanan zulmün tek sebebi Suriye halkının kimi yerde Sünni, Şii diyerek kimi yerde Arap, Kürt, Türkmen diyerek paramparça edilmiş olmasıdır. Aynı durum Irak ve Yemen için de geçerlidir. Esaretin de, sefaletin de sebebini kendi içimizde aramadıkça bu manzarayı değiştiremeyiz. İşte bunun için Suriye’deki Arapların güvenliği ve huzurunu kendi meselemiz olarak görüyoruz. Kürtlerin sorununu kendi meselemiz olarak görüyoruz.

Haberin Devamı

TERK ETMEYECEĞİZ: Şu anda biz Suriye’de niye varız? Oradaki Arap kardeşlerimizin, Kürt kardeşlerimizin özgürlüğünü kendilerine iade için. Yoksa terör örgütlerinin değil, onun için oradayız. Türkmenler zaten öz kardeşlerimiz. Elbette onların güvenliği ve huzuru bizim meselemiz. Suriye Araplarını DEAŞ’ın eline bırakmadığımız gibi Suriye Kürtlerini de PKK ve PYD’nin zulmüne terk etmeyeceğiz. Aynı şekilde Arap kardeşlerimizi PKK-PYD’nin eline terk etmeyeceğiz.

SİNCAR DA GÜVENLİ HALE GELECEK: Bugüne kadar 300 bine yakın Suriyeli evlerine döndü. Peki nereye gitti bu insanlar? Sadece Türkiye’nin güvenli hale getirdiği bölgelere gitti. Sincar aynı şekilde o da güvenli hale gelecek, oraya da gerekenler yapılıyor. Demek ki Suriye’de mesele Arap, Kürt, Türkmen meselesi değildir; Suriye’de mesele özgürlük meselesidir, Suriye’nin toprak bütünlüğü meselesidir. Suriye’de bir tarafta rejimiyle, DAEŞ’iyle, PKK-PYD’siyle zalimler, diğer tarafta tesis ettiği huzur ve güven iklimiyle, adaleti, merhameti ve getirdiği hizmetlerle Türkiye vardır. Denklem işte bu kadar basittir. Bu fark tıpkı canlarını ve geleceklerini kurtarmak için yola çıkan mültecileri, Akdeniz’in karanlık sularına veya jiletli tel örgülerin önlerine mahkum edenlerle, onlara sınırlarını açan, ekmeğini bölüşen Türkiye farkı kadar açıktır, nettir.

Haberin Devamı

‘Suriye’de Arap ve Kürt kardeşlerimizi özgürleştireceğiz’

KARA KALEM PROTRE HEDİYESİ

İşitme engelli öğrencilerin işaret diliyle İstiklal Marşı’nı okuduğu törende, engellilerden oluşan Mehter Takımı gösteri sundu. Engellilerden Ressam Yusuf Akgün, Erdoğan’a kara kalem portresini armağan ederken Erdoğan, “Bir de utanmadan, sıkılmadan ‘engelli’ diyorlar. Neresi engelli be? Sağlamı yapabilir mi bunu?” ifadelerini kullandı. Yanına çağırdığı halterci gencin madalyalarını da işaret eden Erdoğan, “Biz bu kadar madalya alamadık ya. Bakın, onun kaldırdığını biz kaldıramayız, maşallah” diye konuştu. Programda iki müzik öğretmeni de, “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısını seslendirdi.

Haberin Devamı

5 bin 778 kişi atandı

Kura ile 2 bin 504’ü engelli, 3 bin 274’ü devlet korumasından yararlanan ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunu genç, devlet kurumlarına atandı. Bu yerleştirme ile ilk kez devlet korumasındaki gençler öğretmenlik, mühendislik, hemşirelik gibi unvanlara atandı. Erdoğan, konuşmasının sonunda engelli vatandaşlara, “Sizleri Cumhurbaşkanınız olarak Allah için seviyorum” diye seslendi.

‘Atama artık yılda üç kez’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise, konuşmasında, “Geçtiğimiz yıla kadar yılda bir kez yapılmakta olan gençlerimizin kamu kurumlarına yerleştirmelerini artık yılda üç kez yapacağız. Bugün 3 bin 274 devlet korumasındaki gencimizin daha atamasını gerçekleştirerek kamuda 29 bini aşkın gencimizi istihdam etmiş oluyoruz” dedi.

Aliyev’e doğum günü tebriği

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, İstanbul’dan Ankara’ya dönüşünün ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak doğum gününü kutladı. Aliyev’in, kendisine sağlık ve huzur dolu bir ömür dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği belirtildi. İki liderin, görüşme vesilesiyle, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her alanda son derece iyi olmasından dolayı memnuniyetlerini de dile getirdikleri kaydedildi.