Siyaset Suriye’de yeni dönem başlasın

Suriye’de yeni dönem başlasın

30.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le yaptığı görüşmede, “Terör tüm insanlığın düşmanıdır. Teröre karşı ortak tavır belirlenmeli” mesajı verildi

Suriye’de yeni dönem başlasın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. Görüşmenin ana gündem maddelerini ekonomik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Suriye ve IŞİD başta olmak üzere terörle mücadele oluşturdu. Üç anlaşmanın imzalandığı görüşmede, “Terör tüm insanlığın düşmanıdır. Teröre karşı ortak tavır belirlenmeli” mesajı verildi. Çin yönetimi de Türkiye’nin IŞİD ve PKK ile mücadelesine destek verdi. Suriye yönetimine destek verdiği bilinen Çin yönetimine, Erdoğan bölgenin istikrarı için Suriye’de yeni bir dönem başlaması gerektiği mesajını iletti. Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye sığındığını belirten Erdoğan, “Savaş bitmeli, insanlar ölmemeli. Bunun için herkese sorumluluk düşüyor” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklarla karşılama

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 5 günlük Uzakdoğu gezisinin ilk ayağı olan Çin’de ilk olarak Çin Halk Kahramanları Anıtı’nı ziyaret ederek, çelenk bıraktı. Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Jinping tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan-Jinping görüşmesinde Erdoğan, Suriye yönetimine destek veren Çin yönetimine, bölgenin istikrarı için Suriye’de yeni bir dönem başlaması gerektiği yönünde mesajlar verdi. Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye sığındığını belirten Erdoğan, “Şavaş bitmeli, insanlar ölmemeli. Bunun için herkese sorumluluk düşüyor” dedi.

Uygurlar konuşuldu

Görüşmede Uygur Türklerine yönelik baskılar da gündeme geldi. Erdoğan’ın Müslümanların ibadet özgürlüğünün kısıtlanmaması mesajı verdiği öğrenildi. Erdoğan, Çin politikasını desteklediklerini, Çin’in toprak bütünlüğüne yönelik terör eylemlerine olumsuz baktıklarını söyledi. Türkiye’nin Doğu Türkistan İslam Hareketi’ni terör örgütü olarak kabul ettiği de iletildi. Çin yönetimi de Türkiye’deki Çinlilere yönelik yapılan saldırılar konusunda Erdoğan’ın sağduyu mesajlarını olumlu bulduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Suriye, Irak ve BM’nin konuşulduğu görüşmede BM’nin reforme edilmesi de gündeme geldi. Çin’in de Türkiye’nin, “BM reforme edilmeli” düşüncesine destek verdiği belirtildi.

Görüşmede füze savunma sistemi ile ilgili yeni bir karar çıkmadı, teknik müzakerelerin devam edeceği belirtildi. İkili ticari ilişkilerin artırılması kararı alındı ve yeni hedef 100 milyar dolar oldu. İki lider de, “Bunun için daha fazla çalışalım” mesajı iletti. İpek Yolu ekonomik projesinin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürmesi üzerinde duruldu. Erdoğan ile Jinping, bugünkü ekonomik foruma birlikte katılarak işadamlarına ortak çağrı yapacak.

Yazarlar