Siyaset Sürpriz tüzük değişikliği

Sürpriz tüzük değişikliği

04.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sürpriz tüzük değişikliği

Sürpriz tüzük değişikliği

       BİRİNCİ Olağan Kongresi'ni yapmasına rağmen 'taşların henüz yerli yerine oturmadığı' DTP'de, milletvekili sayısının azlığı nedeniyle yaşanan sıkıntılar tüzük değişikliğiyle çözümlendi. Genel İdare Kurulu'na (GİK) aday olmayan ve taban tarafından "sabıkalı" görülen milletvekillerinin grup yönetimine getirilmemesi için bir madde kaşla göz arasında değiştirildi.
       Genel başkan yardımcılarının bile haberi olmadan yapılan değişiklikle GİK üyelerinin yeniden grupta yer almasına olanak sağlandı. Böylece GİK'e girmeyen Kubilay Uygun, Hasan Peker ve Gencay Gürün'nün grup yönetimine getirilmesi önlendi.
       Hafta sonu yapılan kongrede tüzük değişikliklerinin okunmadan kabul edilmesine itiraz edildi, ancak itiraz edenin istediği, 'olağanüstü kongrenin yapılması üçte iki oya bağlıdır' maddesinin 'ivedilikle' geri çekilmesi üzerine değişiklikler okunmadı. Böylece tüzükte bulunan partinin başını ağrıtacak bir madde birçok yetkilinin haberi olmadan değiştirildi.
       Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk milletvekili olmadığı için Grup Başkanlığı görevini Van Milletvekili Mahmut Yılbaş yürütüyordu. DTP tüzüğünün 64. maddesinde yer alan 'GİK üyeleri grup yönetiminde görev alamaz' ibaresine ters düşen bu durum, tüzüğün geçici 6. maddesindeki, "bu madde 1. olağan kongreye kadar geçerlidir" ifadesi ile yasallaştırılmıştı. Ancak DTP'nin hafta sonu yaptığı kongrede gerçekleştirdiği tüzük değişikliği ile geçici bu maddenin de, "64. madde ikinci olağan kongreye kadar geçerlidir" şeklinde değiştirildiği bildirildi. Parti yönetiminden eski Genel Sekreter Muhtar Mahramlı dışında hiç kimsenin haberi olmadan yapılan bu değişiklikle, DTP TBMM Grubu'nda değişiklik yapmayabilecek. Böylece, DTP'nin birinci kurultayda aday oldukları GİK'e seçilen Grup Başkanı Mahmut Yılbaş ve Grup Başkanvekili Muzaffer Arıkan görevlerinden ayrılmak zorunda kalmayacak.
       DTP'nin 22 milletvekilinden 18 kişi aday oldukları GİK'te yer aldılar. Sürpriz tüzük değişikliği olmasaydı, aday olmayan Gencay Gürün, Müjdat Koç, Hasan Peker ve Kubilay Uygun gibi parti tabanının tepkili olduğu milletvekillerinden biri grup başkanı, diğerleri de grup başkanvekili olacaktı. Bu isimlerden Metin Işık istifa ettikten sonra grup başkanvekilliğine getirilen Müjdat Koç dışındaki milletvekillerinin kongreye bile gelmemesi dikkat çekti.