Siyaset ‘Tam bir çürüme hali’

‘Tam bir çürüme hali’

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’den 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesini ‘siyasi çürüme’ olarak nitelendiren Bahçeli “İlkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak oyunları” dedi.

‘Tam bir çürüme hali’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, CHP’li 15 milletvekilinin, İYİ Parti’ye katılmasını sert sözlerle eleştirdi. Bahçeli, 23 Nisan 1920’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi ve hukuki alt yapısının hazırlandığı bir dönemin de miladı olduğunu ifade etti. Bahçeli, özetle şunları kaydetti: “Bu haliyle İlk Meclis, o dönemde de kademe kademe tahkim, tesis ve temin edilen Cumhur İttifakı’nın kıvancı, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iradesi, kuruluş şaheseridir. İlk Meclis vatan kurtarmış, devlet kurmuştur. Erken seçim kararının alınmasıyla birlikte son günlerine yaklaşan 26. Dönem TBMM de ilk Meclis’in emanet ve şerefine korkusuzca sahip çıkarak, 15 Temmuz 2016’da hain FETÖ işgalini durdurmuş, bu haliyle ikinci defa vatan kurtarıcılığı unvanına layık olmuştur. TBMM, 15 Temmuz’da bir kez daha Gazilik unvanını teyit etmiştir.

Haberin Devamı

‘Sandıkta görecekler’

Ancak Gazi Meclis’in hür iradesini, 98 yıllık izzetini, ikbal arayışlarıyla, dahası hülle ve hile yoluyla karalamaya, karartmaya çalışan siyasi düşükler milletimizin demokratik kazanımlarına kastetmenin cezai karşılığını da kuşkusuz sandıkta göreceklerdir. Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama, tam bir siyasi çürüme halidir. 23 Nisan 1920’de demokrasi ve millet egemenliği tarihsel sahnesine tam olarak çıkmıştır. Demokrasi ve millet egemenliği ancak bu değerlere hürmet ve riayet etmesini bilen milletin ahlaklı temsilcileri vasıtasıyla anlam ve kalıcılığını ebediyen bulacaktır. Unutmayalım ki, hakimiyet havzalarımızdan birer birer çekildiğimiz vahim ve ıstırap dolu tablo içinde, Türk milletinin o dönemdeki en son, en etkili hamlesinin adı Büyük Millet Meclisi’dir.” Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle TBMM’nin daha da etkinlik kazandığını, asıl fonksiyonuna tam olarak kavuştuğunu, denge ve denetleme vasfının tescillendiğini” belirterek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İlaveten kuvvetler ayrımı netleşmiş, kesinleşmiştir. TBMM, Türk milletinin alın teri, göz nuru, cepheden cepheye verdiği kurtuluş mücadelesinin ilelebet yaşayacak iradesinin mümtaz bir tecelligahıdır. Gazi Meclis artık daha güçlü, gerçek işlev ve tarihi mirasına daha da sahip bir mevkiye erişmiştir.

Haberin Devamı

‘Beyhude bir gayret’

Bu nedenle, Millet Meclisimizin açılması ile başlayan sürecin manasını ayrıntıları ile bilmenin, devlet ve millet hayatımızda yeniden karşımıza çıkan benzer tehditlerin ve tehlikelerin doğru anlaşılması bakımından çok önemli olduğuna inanıyorum. En karamsar ortamda, en müşkül anlarda bile Türk milletine gücü yetmeyenlerin, bugün yeni melun yollarla şanslarını bir kez daha denemeye kalkışmaları beyhude bir gayret olacaktır.”

5 vekil iddiası

Kulislerde, CHP’nin, İYİ Parti’ye TBMM’de grup kurması için destek vermesinin yarattığı çalkantının ardından, MHP’li 5 milletvekilinin de İYİ Parti yolunda olduğu iddiası konuşuluyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu konuyu milletvekilleriyle günler öncesinde paylaştığı ortaya çıktı.

9 Nisan’da milletvekilleriyle yemekli toplantıda bir araya gelen Bahçeli’nin, bu konuyu gündeme getirerek “Gidişatı zaman içinde göreceğiz” dediği öğrenildi. MHP’den İYİ Parti’ye geçebileceği konuşulan milletvekilleri olarak Kadir Koçdemir, Atila Kaya, Oktay Vural, Oğuz Tor ve Zihni Açba isimleri ortaya atıldı. Hatta Vural’ın istifa ettiği iddia edildi. Vural bu iddialara anında yanıt vererek, yakın çevresine “Öyle bir şey yok. Milletvekili adaylığı öncesinde suyu bulandırmak için bilinçli çıkarılan dedikodular” değerlendirmesinde bulundu. Milliyet’in ulaştığı bazı isimler de isimlerinin kasıtlı olarak dolaştırıldığını ve iddiaların doğru olmadığını dile getirdiler.

‘FETÖ talimatı’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da “9 Nisan’da Genel Başkanımız divan üyeleri ve milletvekillerine verdiği yemekte İP’e CHP’nin grup kurduracağını açıkça ifade etmişti. Hatta aynı konuşmasında MHP’den 5 milletvekili üzerinde çalışıldığını söylemişti. Erken seçim kararı alınınca şimdi FETÖ hamisiyle FETÖ projesini bir araya getiren bir çatı ittifakı kurma fikri ön plana çıkmış görünüyor. Bu iki parti FETÖ elebaşının talimatları doğrultusunda Cumhur ittifakına rakip olarak seçimlerde FETÖ çatısı FETÖ ittifakı olarak karışımıza çıkacak” ifadelerini kullandı.

-ÖNDER YILMAZ Ankara