Siyaset Tartışmalı ifadeyi Türkiye izledi

Tartışmalı ifadeyi Türkiye izledi

15.01.2009 - 01:51 | Son Güncellenme:

Ergenekon’un kilit ismi Tuncay Güney’in 2001’de alınan ifadesi avukatların ısrarı sonucu dava dosyasına konuldu. Görüntülü olarak yayınlanan ifadesinde Güney çok farklı konularda iddialar sıralıyor

Tartışmalı ifadeyi Türkiye izledi

Ergenekon soruşturmasının kilit ismi olarak gündeme gelen Tuncay Güney’in 2001’de gözaltına alındığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği “mülakat” gibi ifadenin görüntülü kaydı, dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık avukatlarına dağıtıldı. Güney’in Ergenekon’u ilk kez dile getirdiğini söylediği ve işkenceye maruz kaldığını iddia ettiği gözaltı sırasında, çok rahat ifadelerle çok farklı konularda çarpıcı iddiaları sıralaması dikkat çekti.
Güney’in Ergenekon soruşturmasını başlatan ifadeleri, sanıklar ve avukatların ısrarı sonucu davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dosyaya konuldu. Mahkeme, kasetleri önce İstanbul Emniyeti’ne sordu. Emniyet, kasetlerin kendilerinde bulunmadığını belirtti. Takibe devam eden mahkeme, kasetlerin Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’nın emanetinde olduğunu tespit etti.
13. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Tuncay Güney’in 8 yıl önce oto kaçakçılığı suçundan gözaltına alındığı sırada polise verdiği mülakata ilişkin 4 DVD’yi sanık avukatlarına dağıttı. Kayıtlar mahkemenin geçen celse aldığı karar uyarınca, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde sanık avukatlarına verildi. Saatler süren ifadenin kayıtları dün gün boyunca televizyon kanallarında yayınlandı.

Ekipler amirinin odası
Görüntülerde Güney, 2 Mart 2001’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde, o dönem ekipler amiri olan Kemal Karademir’in odasında ifade veriyor. Güney’i sorgulayanlar ise şu an Ergenekon’dan tutuklu bulunan eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın yardımcısı olan Ahmet İhtiyaroğlu ve o dönem istihbaratta görevli olan, şu an Eyüp İlçe Emniyet Müdürü Hakan Ünsal Yalçın.
Görüntülerde Güney, rahat bir şekilde oturarak ifade veriyor.
Güney’in ifadesinin ağırlıklı bölümünü Veli Küçük oluşturdu. Güney, ifadesinin bazı bölümlerinde, “Veli Küçük tırışkadan bir general” diyerek Küçük’ü eleştirirken, bazı bölümlerde de Küçük’e övgüler yağdırdı.
Güney, Hizbullah’ın JİTEM tarafından kurulup eğitilmesi, Cem Ersever’in öldürülmesi, Sabancı suikastı, Adnan Oktar’a İsrail desteği, Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesi, Cumhuriyet gazetesinin hisselerinin el değiştirmesi, Ergenekon’un yapılanması gibi çok farklı konularda iddialarda bulunuyor.

Çekirdek kadroyu anlattı
Güney, Ergenekon’u aralarında emekli generaller İsmail Hakkı Karadayı, Necip Torumtay, Teoman Koman, Rasim Betir, Nejad Müldür, Engin Hoş, Güven Erkaya, Veli Küçük, Osman Özbek’in de bulunduğu 12 kişilik çekirdek kadronun yönettiğini öne sürdü.
İP’lilerin, Tuncay Güney’in sorgu kayıtlarında bulunduğunu ancak hiçbir yerde yayınlanmadığını öne sürdükleri ve Fethullah Gülen’le ilgili olduğunu iddia ettikleri 30-40 sayfalık bölümün bu kayıtlarda yer almadığı görüldü.

Haberin Devamı

Tuncay Güney'den şok ifade

Tuncay Güney bombaları

Kasetin şifreleri

Kim bu adam?

Prof. Baltaş: Güney sosyopat
Prof. Dr. Acar Baltaş (Psikolog): “Sosyopatlara güvenilmez, başka insanlara karşı empati duymazlar, kendilerini olduklarından önemli görür, gösterir. Çok kolay yalan söyler ve söylediklerine kendileri de inanırlar. Güney’in sorgudaki rahatlığının yanı sıra bugüne dek verdiği beyanatlara da baktığımızda onun için ‘sosyopat’ ifadesi doğrudur. Konuşurken abartılı jest ve mimikler önemli ipuçları barındırır.
Güney’in polis sorgusundaki rahatlığı dikkat çekici. Elini çok sık yüzüne götürmesi, gözünü sertçe ovması, boynunu kaşıması ve tüm bu hareketleri yaparken de çok net ifadelerle konuşmasını sürdürmesi, yalan söylediğinin göstergesi. Çünkü yalan söyleyen insanlarda el yüze çok sık gider. Aynı şekilde, konuşmanın doğal akıcılığı sürerken ellerin ani hareketlerle kullanılması, havaya sıçraması, söylediği sözlerin altını çizmek istediğini de gösterir. Şu haliyle Güney, tek kale oynuyor, ağzına geleni söylüyor.”

Haberin Devamı

Tartışmalı ifadeyi Türkiye izledi