Siyaset TBMM TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

TBMM TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

01.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Partili 4 kadın milletvekili Meclis Genel Kurulu’na başörtüsü ile geldi. Konu genel kurulun gündemi olurken, konuşmalar ve eleştirilerin sakin bir üslupla yapılması olumsuzluk yaşanmasını engelledi...

TBMM TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

TBMM Genel Kurulu’nda dün tarihi bir gün yaşandı ve Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Konya Miletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ile Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey, çalışmalara başörtüleriyle katıldı. Büyük olgunluk içerisinde geçen oturuma, CHP’nin tutumu ile farklı partilerden kadınların konuşmaları damga vurdu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bu bir zafer günü değildir. Meclis’e yakışan budur. Kadınları başı açık veya başı kapalı diye kategorize etmek ahlaksızlığın daniskasıdır” dedi.

Tepki de yok, destek alkışı da
TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in yönettiği, 14.00’te açılan Genel Kurul’a ilk giren başörtülü milletvekili Gönül Şahkulubey oldu. Ardından Samançı, Kaçar ve Dalbudak Genel Kurul’daki yerlerini aldı. Ak Parti sıralarında heyecan dalgası yaşanırken, başörtülü vekilleri kutlama kuyruğu oluştu. Bazı milletvekilleri cep telefonuyla başörtülü milletvekillerinin hem fotoğrafını çekti, hem de hatıra fotoğrafı çektirip twitter’dan yayımladı.
Akşener, birleşimi açarken CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, türbanlı vekilleri göstererek itirazda bulunup söz istedi. Bunun üzerine Akşener, ne yapacağına karar vermek için görüşmelere 15 dakika ara vererek, grup başkanvekillerini arka odaya çağırdı.

Zalimin yeni mağduriyet çabası
Akşener, verilen aranın ardından, kıyafet konusunda yeni bir uygulamanın söz konusu olduğunu, talep üzerine bu konuda her gruptan bir milletvekiline söz vereceğini söyledi. CHP grubu adına söz alan İnce, gelinen noktanın özgürlük, kıyafet, demokrasi tartışması olmadığını savunurken, bunun “bir zalimin yeni bir mağduriyet yaratma tartışması” olduğunu ileri sürdü. İnce, şöyle devam etti:
“Şimdi ‘örtünmek dinin emridir’ diyor Başbakan. Peki sadece dinin bir tane mi emri var? Yetimin hakkını yememek, ihalelere fesat karıştırmamak, nifak sokmamak, milleti ayrıştırmamak, açları doyurmak, iş bulmak emri değil mi? Ölülerimizin arkasından kötü konuşmamak değil mi? Meclis’e türbanla gelme mücadelesi veriyorsun ama milletin vergilerinin nasıl harcandığının kontrolü, Sayıştay raporlarının bu Meclis’e gelmesi için ağzınızı açmadınız. Başbakan’a Kevser Suresi’ni öğretin, inşallah bundan sonra seçim meydanlarında ‘soy önemli soy’ demez. İnşallah bundan sonra ‘benim maaşımı şans oyunlarından, loto, toto’dan, iddaa’dan, 7 gün koşturduğunuz beygirlerden, içkiden alınan vergilerden ödemeyin’ dersiniz.
İnce, iktidarın yıllardır toplumu kandırdığını iddia ederek, “Size bu sefer bunu yaptırmayacağız. Meydanlarda ‘benim başörtülü bacım...’ Başörtüsüz senin bacın değil mi? Başörtülüler de bizim bacımız başörtüsüzler de” dedi. İnce’nin bu ifadeleri Ak Partililer tarafından uzun süre hararetle alkışlandı.

MHP’li Demirel: Mobbing yapılıyor
MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, AK Parti’li 4 kadın milletvekiline ve onlar üzerinden diğer kadın milletvekillerine “mobbing” yapıldığını savunarak, “Bizim üzerimizden değil, bizimle siyaset yapılmasını istiyoruz. Onlarla fotoğraf çektirip, twitter’da paylaşıp ‘başörtüsüyle Genel Kurul’dayız’ diye reklam yapacak bir durum da yok. Mahreme giriliyor. Bu hanımefendilerin hayatını akvaryumdaki balık gibi... Bizim mahrem alanımızdan çıkınız.”
Ak Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da Genel Kurul’da Türkiye’nin beklediği bir ortamın bulunduğunu vurguladı.

Arınç: Bu bir zafer günü değildir
Bugün herkesin gözünün Meclis’te olduğunu belirten Bülent Arınç, “Nerede bir kavga çıkacak, nerede çirkin bir söz sarf edilecek diye bekleyen pek çok insan var. Siz bunların hepsini boşa çıkardınız. Ben yüce Meclis’i bu konuda takdirle karşılıyorum” ifadesini kullandı. Arınç “Bu bir zafer günü değildir. Olması gerekendir, olmuştur, tabiidir ve yüce Meclisimiz en büyük olgunlukla bu olayı karşılamıştır” dedi.

Haberin Devamı

TBMM TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

Meclise türbanlı gelen milletvekillerine ilgi büyüktü.

‘Tartışma bitti’

Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar: Demokratik bir şekilde herkes her düşüncesini söyledi. Herkes birbirini saygı duyarak dinledi. Eşim de Meclis’e geldi. Tedirgin hiç olmadık. Bir sorun çıkmayacağını söylüyordum. Türkiye böyle güzel bir tablo daha yaşadı. Tüm gruplar çok güzel bir şekilde duygularını yansıttı, düşünce özgürlüklerini anlattı ve konu kapandı inşallah.
Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak: Çok şükür hiçbir problem ve tepki yaşanmadan çok güzel şekilde geçti. Bizi güzel şekilde karşıladıkları için diğer gruplara ve milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. 14 yıl önce Türkiye’ye yakışmayan görüntüler vardı ancak bugün Türkiye’ye yakışan, özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı, insanların hissettiği gibi giyindiği ve bunun da dışlanmadığı ötekileştirilmediği bir Türkiye’de yaşıyoruz. Mutlu ve gururluyuz. Şafak Pavey gibi diğer kadın milletvekillerinin de artık daha rahat hareket edebilecekleri giyim tarzı konusunda Meclis ortak bir karar çıkartabilir. Türkiye’nin gündeminde artık başörtüsü sorunu yok. Tarihi bir gün, güzel bir gün, şerefli bir gün.

‘Olağanüstü bir şey yapmadık’
Konya Milletvekili Gülay Samancı: Meclis’e yakışır bir duruş sergilendi. Meclis’e gelirken hiçbir tereddüt yoktu gayet olağan bir şey yaptık. Olağanüstü bir şey yapmadık. Türkiye, 2013’te... Demokrasi anlamında hak ve hürriyetler noktasında çok farklı yerlerdeyiz. Bu bakımdan ne tereddüt, ne de kaygı vardı. Allah’a şükür o düşüncelerimizi zaten burada gösterdi ki gerçekten doruyu düşünmüş, doğruyu görmüşüz. Gayet olumlu tepkiler aldık. Bugünden itibaren artık problem çözülmüştür. Tartışma konusu olmaktan çıkmıştır.

Haberin Devamı

Meclis’ten Notlar...

İlk gelen Şahkulubey

* TBMM Genel Kurulu’na ilk gelen başörtülü vekil ise Genel Kurul’un başlama saatinden 5 dakika önce salona giren Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey oldu. Şahkulubey’in ardından Kaçar, Samancı ve Dalbudak da salona girdi.
* Ak Partili milletvekilleri, başörtülü 4 milletvekilini tebrik etmek için kuyruk oluştururken, bazıları hatıra fotoğrafı çektirerek sosyal medyada paylaştı. Bazı CHP milletvekillerinin de başörtülü vekillerin bulunduğu sıraların fotoğraflarını çektiği görüldü.
* Genel Kurul’a ara verildiği sırada CHP’nin sol kanadındaki kadın vekillerin Genel Kurul salonunda durum değerlendirmesi yapmaları dikkat çekti. Partinin sol kanadında yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da Genel Kurul’da partinin bazı ulusalcı vekilleriyle konuya ilişkin sohbet ettiği gözlendi.
* CHP’li Muharrem İnce’nin kürsüye çıkmasının ardından Ak Parti sıralarından tepkiler ve sözlü sataşmalar yükseldi. Ak Partili vekillerin bu müdahalelerine Ak Patrili grup başkanvekilleri, “sakin olun” uyarısı yaptı. İnce’nin, “Yetimin hakkını yememek de İslam şartı” sözleri CHP milletvekillerince alkışlanırken, “Başörtülüsü de başörtüsüzü de bizim bacımız” ifadeleri Ak Parti sıralarından yoğun alkış aldı.
* Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kürsüye çıktığı sırada, CHP sıralarının tamamına yakınının boşaldığı görüldü.
* HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, konuya ilişkin yerinden söz aldı. Böylece HDP’nin TBMM’deki ilk konuşması kadın özgürlüğü üzerine oldu.
* TBMM Bahçesi’nde başörtülü kadın vekillerin görüntüsünü almak isteyen kameramanlar birbiriyle kavga edince, Dalbudak ve Kaçar röportaj vermeden olay yerinden ayrıldı. İki kadın da ezilme tehlikesi yaşadı.
* Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ile karşılaşan eski Kültür ve Turizm Bakanı, Ak Parti Milletvekili Ertuğrul Günay, başörtüsüne işaret ederek, “Çok yakıştı” diye konuştu.
* BDP sıralarında Sırrı Sakık’ın Merve Kavakçı’nın fotoğrafını önüne koyması dikkati çekti.
* Başörtülü Konya Milletvekili Gülay Samancı’nın önünde Kemal Tahir’in, “Esir Şehrin İnsanları” adlı kitabın bulunduğu görüldü.
* Arınç’la CHP’li İnce arasındaki karşılıklı atışmaların ardından diğer grup başkanvekillerinin de ardı ardına söz istemesi üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener, “Biraz ara vereceğim çünkü ben bayılmak üzereyim” diyerek birleşime ara verdi.

Haberin Devamı

Genel Kurul’dan çıkarılmıştı

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda dün ilk kez resmen başörtülü milletvekillerinin görev yapması, akıllara 1999’daki Merve Kavakçı krizini getirdi. Seçimlerin ardından, 2 Mayıs 1999’daki ilk oturumda, Fazilet Partisi’nden vekil seçilen Kavakçı, aksi yöndeki bütün telkinlere rağmen yemin törenine türbanıyla geldi.
Dönemin Milli Savunma Bakanı Hikmet Sami Türk, “Bu üyenin bu kıyafetle Meclis’te bulunması İçtüzüğe aykırıdır. Derhal Meclis’ten çıkarılması gerekir. Aksi takdirde, tutumunuz hakkında söz istiyorum” diyerek dönemin Geçici Meclis Başkanı Ali Rıza Septioğlu’ndan Kavakçı’nın dışarı çıkartılmasını istedi. Septioğlu, “Ne var kıyafetinde” diye karşılık verince dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu da “Birisi sarıkla gelirse de bırakacak mısınız?” diye konuştu. Bu sırada kürsüye gelen Başbakan Ecevit, şunları söyledi:
“Türkiye’de hanımların giyim kuşamına, başörtüsüne, özel yaşamlarına hiç kimse karışmıyor. Ancak burası hiç kimsenin özel yaşam mekanı değildir. Burası devletin en yüce kurumudur. Burada görev yapanlar, devletin kurallarına, geleneklerine uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz.”Dönemin Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise Kavakçı’nın “laik cumhuriyete başkaldırdığını” söylerken, Septioğlu, “Laik cumhuriyetle ne alakası var birader” tepkisini gösterdi.
Tepkiler sonucu Salondan çıkan Kavakçı, bir daha Genel Kurul’a gelemedi. ABD‘de yaptığı evlilikle gündeme gelen Kavakçı, gerekli izinleri almadan ABD vatandaşlığına geçtiği gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldı ve vekilliği düşürüldü.