Siyaset TBMM’ye ‘bomba iz dedektörü’ alınacak

TBMM’ye ‘bomba iz dedektörü’ alınacak

19.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM’ye bomba iz dedektörü, mobil X-ray ve termal kamera almak için ihaleye çıkıldı. Havalimanlarında da kullanılan bomba iz dedektörü; C4 gibi patlayıcı maddeleri milyarda bir gramdan tespit etmesiyle biliniyor.

TBMM’ye ‘bomba iz dedektörü’ alınacak

Resmi Gazete’de geçen hafta yayımlanan ilana göre, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), TBMM Genel Sekreterliği İşletme ve Yapım Başkanlığı’nın ihtiyacını karşılamak için çeşitli güvenlik malzemesinin alınması kapsamında, açık teklif usulü ile alım yapmak üzere ihaleye çıktı. Buna göre TBMM’ye, üç adet bomba iz dedektörü, bir adet mobil x-ray, bir adet termal kamera, bir adet endüstriyel endoskop cihazı alınacak. Teklifler, 25 Mart 2019 günü, saat 12.00’ye kadar DMO’ya iletilecek. Teklif mektuplarıyla birlikte gönderilen ihale evrakının incelenmesinden sonra, belgeleri istenilen şartlara uygun olduğu tespit edilenlerin fiyat zarfları açılacak. İstekliler, malzemelerin tamamı için teklifte bulunabilecekleri gibi, her kısım için ayrı ayrı kısmi teklifte de bulunabilecek. Teklif edilen bedelin yüzde 3’ünden az olmamak üzere istekliler tarafından belirlenecek tutarda son teklif verme tarihinden itibaren en az 6 ay süreli geçici teminat verilecek.

Haberin Devamı

TBMM’ye alınacak olan bomba iz dedektörü; dünyada havalimanları, oteller, tren istasyonları ve askeri birlik gibi kritik yerlerde kullanılıyor. Özellikle yaşanan terör saldırılarının ardından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uzunca bir süredir kullanılan bomba iz dedektörü ile yolcuların yanındaki çanta ve bilgisayar gibi eşyalar kontrol ediliyor. Gramın milyarda birine kadar miktarlarda, nanogram boyutundaki patlayıcı maddenin izini bile bulan bomba iz dedektörü, özel kağıdın yüzeylere sürülmesiyle kullanılıyor.