Siyaset Tehlikeli tırmanış

Tehlikeli tırmanış

21.10.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:

Terörist Öcalan’a “kötü muamele yapıldığı” iddiaları üzerine Güneydoğu’da birçok kentte eylemler düzenlendi. Doğubayazıt’ta bir kişi öldü. Kepenkler kapatıldı, yollarda lastik yakıldı

Tehlikeli tırmanış

Terörist Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevinde “kötü muameleye maruz bırakıldığı” iddiaları üzerine birçok kentte eylem düzenlendi. Ağrı Doğubayazıt’ta bir kişi yaşamını yitirirken, başta Batman olmak üzere bazı illerde esnaf kepenk açmadı.
DTP’nin Ağrı Doğubayazıt’ta dün düzenlediği izinsiz yürüyüş öncesi DTP ilçe binası önünde Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay’ın da bulunduğu sırada, güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında tartışma çıktı.
Bazı kişilerin taş atmaya başlaması üzerine polis, biber gazı sıkarak göstericileri dağıtmak istedi. Olaylar yayılırken, barikat kuran göstericiler polise taş ve sopalarla saldırdı. Güvenlik kuvvetleri de göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı.
Meryem Ana Caddesi üzerinde aldığı kurşun yarası sonucu yere düşen bir genç, seyyar satıcıların kullandığı el arabasıyla 200 metre mesafedeki Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Kurtarılamadı

Yaralanan gencin Ahmet Özkan (20) olduğu belirtilirken, Kubilay gencin kurtarılamadığını söyledi. Aralarında 5 polisin de bulunduğu 20 kişi de olaylar sırasında yaralandı. Esnaf, olaylar nedeniyle dükkânlarını kapatıtı.

“Silah kullanıldı” iddiası

Ağrı Valiliği, Doğubeyazıt’taki olaylarda zırhlı polis aracına 4 tane mermi isabet ettiğini ve olayın provokasyon olarak nitelendirildiğini açıkladıi. Olaylarda 20 kişi gözaltına alındı.
Şanlıurfa’da AKP önüne siyah çelenk bırakmak isteyen Barış Platformu üyeleriyle polis arasında arbede çıktı.
Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerindeki esnafın büyük bölümü kepenklerini açmadı.

Polis müdürü yaralandı

Nusaybin’deki izinsiz gösteride AKP eski ilçe teşkilatı, Ziraat ve İş Bankası şubeleri hasar gördü. Çıkan arbedede biri polis 4 kişi yaralanırken, 10 kişi gözaltına alındı. İlçe Emniyet Amiri Alim Karakılıç da taşla başından yaralandı.
Batman’da PKK’nın bildiri dağıtması sonucu dün sabah kepenkler açılmadı.

Van’da 31 gözaltı

Hakkâri’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde de esnaf dün kepenk kapatırken, polis halka çikolata dağıttı. Van Erciş’te DTP’nin düzenlediği mitinge yaklaşık 3 bin kişi katılırken, polis yürüyüşe izin vermedi. Kentte toplam 31 kişi gözaltına alındı.
Tunceli’de, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Tunceli Belediye Başkanı DTP’li Songül Erol Abdil’in de yer aldığı bir grup, ellerinde Öcalan posterleri ve “Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız” sloganlarıyla yürüdü.
Adana’da çoğunluğu çocuklardan oluşan gruplar, lastik yakıp caddeleri trafiğe kapattı.
İstanbul’da dün sabaha karşı dört ayrı ilçede 25 araç kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kundaklandı.

Haberin Devamı

Şahin: İddialar yalan
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kanal D’ye yaptığı açıklamada, terörist Abdullah Öcalan’ın cezaevinde kötü muamele gördüğüne ilişkin iddialarla ilgili olarak, “Bunu bir söylenti olarak çıkardılar, büyütüyorlar. Herkesi sağduyuya davet ediyorum” dedi. Öcalan’ın bazı kesimlerce bahane olarak kullanıldığını belirten Şahin, bu konularda hassas olduğunu belirterek, “Böyle bir olumsuz davranış olsaydı ben hemen gerekli tedbirleri alır, bu eylemlerde bulunanlarla ilgili işlem yapardım” diye konuştu.

Avrupa Konseyi’nden Öcalan incelemesi
Cezaevi koşulları son günlerde tartışma konusu yapılan Abdullah Öcalan’ın durumuna yönelik iddialar, Avrupa kurumları tarafından yakından izleniyor. Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 13 Ekim’de Ankara’ya bir heyet göndererek üst düzey temaslarda bulundu.
CPT Başkanı Mauro Palma’nın önderliğindeki dört kişilik heyet, başta Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin olmak üzere çok sayıda görüşme yaptı. Son dönemde artan kötü muamele ve işkence iddiaları ile yabancı tutukluların durumunu da masaya yatıran heyet, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle de bir araya geldi.

Haberin Devamı

Hamburg’da Türk dükkânlarına saldırı
PKK militanları, Fransa’nın başkenti Paris’teki Türk seyahat şirketine saldırdı. Almanya’nın Hamburg kentinde de 3 Türk dükkânına saldırı düzenlendi. Hamburg polisinin bir sözcüsü, saldırıların siyasi amaçlı olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Sözcü, hafta sonunda kimliği belirsiz kişilerin Hamm ilçesinde bir Türk manavı ile bir Türk seyahat bürosunun camlarını kırdığını, manav dükkânının içine yanıcı madde atıldığını bildirdi.

Yazarlar