Siyaset Tek bayrak tamam tek millet olmaz

Tek bayrak tamam tek millet olmaz

07.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari sokaklarında dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti ve yine demokratik özerklikle ilgili açıklamalar yaptı. Daha sonra kaldığı otelde basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Tek bayrak tamam tek millet olmaz

İran’ın PKK’nın o ülkedeki kolu olan PJAK’a yönelik operasyonlarının kabul edilemeyeceğini belirten Demirtaş, İran’da da Kürt sorununu olduğunu söyledi. Demirtaş, Irak, Suriye, Türkiye, İran’nın Kürt sorunu bulunduğunu belirtti. Bu ülkelerin Kürt sorununu şiddetle yöntemiyle bastırmaya çalıştığını iddia eden Demirtaş, “AKP hükümeti İran’ın şiddet politikasına sessiz kalıyor. Çünkü kendisi de şiddet politikasını uygulamıştır” dedi.
Demokratik özerklikle ilgili soruları da cevaplayan Demirtaş, projelerini tüm Türkiye’de anlatmaya devam edeceklerini söyledi. BDP’nin projesinin Türkiye’nin 20-25 bölgeden oluşturulması olduğunu anlatan Demirtaş, demokratik özerkliğin Türkiye’de yanlış anlaşıldığını iddia etti. Demirtaş, şunları söyledi:
“Hükümetin yaklaşımı, özellikle kışkırtmaya dönük provakatif söylemleriyle birlikte demokratik özerklik, Türkiye’de doğru anlaşılmıyor. Dünyada batılı anlamda demokrasilerde de en uygun, en demokratik yönetim biçimidir. Cumhuriyetin demokratikleşmesinin en önemli araçlarından biridir. Bizim önerimiz demokratik özerkliktir.
AKP bunun karşılığında başka bir model önerebilir. Ama hiç kimse tek dille, tek milletle, tek ırkla yürüyeceğiz diyemez. Ülkede teklikten bahsedilecekse bu anlamda biz sınırların birliğinden, tekliğinden yanayız. Ülkenin bir bayrağı vardır. Biz elbette ortak değer olarak bayrağın korunmasından yanayız. Biz birden fazla devlet oluşsun demiyoruz. Ama bu ülkede birden fazla dil vardır, birden fazla halk vardır. Bunların da kabul edilmesi lazım.”

‘Halkımız diline sahip çıkmalı’
Kurdi-Der Hakkari Şubesi’nin 1. Oğan Kongresi’ne de katılan Demirtaş burada yaptığı konuşmada, “Anadilimizi inkar ederek, yok sayarak asimilasyon amacıyla Türkçe öğretilmesini kabul etmiyoruz. Bu nedenle halkımız, her yerde kendi anadiline sahip çıkmalıdır” dedi.