Siyaset ‘Torba’ gidecek ‘temel’ gelecek

‘Torba’ gidecek ‘temel’ gelecek

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM İç Tüzük değişikliği için start verdi. Meclis tüzüğü yeni sisteme uyumlu hale getirilecek.

‘Torba’ gidecek ‘temel’ gelecek

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, yeni sisteme ve hızına uyması için Meclis İç Tüzük değişikliğinin önümüzdeki yasama yılında süratle hayata geçirilmesi talimatını verdiği öğrenildi. Bu doğrultuda parti içinde özel bir ekip oluşturuldu.

Haberin Devamı

Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre Ak Parti MYK’da, Meclis çalışmaları da masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından gündeme getirilen ilk iki yasal düzenlemenin TBMM’de görüşülme süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alınarak, buna karşı atılacak adımlar masaya yatırıldı.

Öncelikli gündem olacak

Muhalefetin birbiriyle ilgisiz bir çok yasada değişiklik öngören “torba yasa” uygulamasına yönelik tepkisinin de gündeme geldiği değerlendirmeler sırasında Erdoğan’ın da, “torba yasa” uygulamasına sıcak bakmadığını ifade ettiği belirtildi. Erdoğan’ın, hızlı ama kaliteli bir yasama süreci için iç tüzük değişikliğinin yeni yasama yılında öncelikli gündem olmasını istediği bildirildi.

Haberin Devamı

MYK’da bu amaçla aralarında eski bakan ve grup başkanvekillerinin de bulunduğu isimlerden bir iç tüzük komisyonu kurulmasına karar verildi. Söz konusu komisyon geçen dönem Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş başkanlığında parti içinde oluşturulan, “İç Tüzük Komisyonu”nun hazırladığı çalışmayı, yeni sisteme geçişin ardından Meclis’te yaşanan sıkıntıları da dikkate alarak revize edecek. Ak Parti düzenlemelerin komisyon aşamasında her yönüyle tartışılmasını, ancak Genel Kurul’dan da süratle geçirilmesini sağlayacak yönde Meclis İç Tüzüğü değişikliği yapacak.

Hızla yasalaştırılacak

Ak Parti yeni yasama yılında zorunlu kalmadıkça “torba yasa” yöntemine başvurulmayacak. Buna karşın yapılması planlanan iç tüzük değişikliğiyle tüm teklifler, “temel yasa” gibi Genel Kurul’da görüşülecek. Böylece komisyonda tartışılıp olgunlaştırılan düzenlemeler, Genel Kurul’da hızla yasalaştırılabilecek.

Ak Parti kurmayları, “torba yasa” uygulamasını Erdoğan’ın da istemediğini belirterek şu bilgiyi verdi: “Süre sıkışıklığı nedeniyle ilk iki yasa bu şekilde verildi. Bundan sonra torba teklif pek gelmeyecek. Belli bir konuya ilişkin sınırlı sayıda maddeli teklifler olacak. İç tüzük değişikliği ile yasa tekliflerinin komisyonda uzun soluklu tartışılmasına imkan tanınacak. Bakanlar özel olarak çağrılmadıkça komisyona ve Genel Kurul’a katılmayacak. Komisyonda teklife imza atanlar, Genel Kurul’da da komisyon yönetimi düzenlemeyi savunacak.”

Haberin Devamı

Ak Parti, TBMM başkan vekilliğini geri almak istiyor

Ak Parti, mevcut iç tüzük hükmü uyarınca Meclis’te salt çoğunluk olan 301 sandalye gücüne sahip olmadığı için kaybettiği bir TBMM başkan vekilliği kontenjanını da iç tüzük değişikliği yoluyla geri almayı planlıyor.

Mevcut tüzükte Başkanlık Divanı’nın “bir başkan; dört başkan vekili; yedi kâtip üye; üç idare amirinden kurulacağı” hükme bağlanıyor. Dört başkan vekilliğinden ikisinin de TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğuna sahip partiye verilmesi öngörülüyor.

Tüzük değişikliği çerçevesinde, TBMM başkan vekili sayısının artırılması ya da iki TBMM başkan vekili kontenjanına sahip olmak için gerekli, “salt çoğunluk” şartının kaldırılarak, doğrudan “1. partiye 2 TBMM başkan vekilliği verilmesinin” hükme bağlanması düşünülüyor.