Siyaset Türbanlı, mini etekli, kızlı, erkekli…

Türbanlı, mini etekli, kızlı, erkekli…

03.12.2013 - 21:32 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; uluslararası nitelikteki bilim olimpiyatlarında başarı gösteren öğrencileri Çankaya Köşkü'nde kabulü sırasında başörtülü ve mini etekli kız öğrenciler konusunda verdiği mesajı, bugün kendine has üslubu içinde “kızlı – erkekli” ifadesini kullanarak farklı bir tartışma konusunda yineledi.

Türbanlı, mini etekli, kızlı, erkekli…

Gül’ün ince üslubu
Cumhurbaşkanı Gül’ün, bazı siyasi çıkışlar nedeniyle toplumun tartışma gündemine giren ve toplumsal gerilime yol açma potansiyeli içeren konularda kendine has bir siyasi mesaj verme üslubu var. Gül, bu mesajları, konuşmalarının içinde yer verdiği bazı ifadelerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer verilen metin ve görüntüler ile de güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Köşk’ün internet sitesine konulan fotoğrafla mesaj verilmişti
Gül, 27 Kasım’da, Çankaya Köşkü’nde uluslararası nitelikteki bilim olimpiyatlarında başarı gösteren yani altın, gümüş, bronz madalya kazanan öğrencileri kabul etmişti. Gül, bu öğrencilerle gurur duyduğunu belirtmişti. Gül’ün, Köşk’te ağırladığı öğrenciler arasında başörtülü olanlar ile mini etek giyerek Köşk’e çıkan genç kızlar da vardı. Bu kabulün fotoğrafına Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde de yer verilerek, Türkiye’nin renkli ve çok boyutlu toplumsal gerçekliği ve özellikleri konusunda dolaylı olarak topluma bir mesaj da verilmişti. Yani devletin zirvesi dolaylı olarak ancak çok net biçimde, “İster başörtüsü taksın ister mini etek giysin başarılı kız öğrenci, devlet katında muteberdir” mesajını kamuoyuna iletmişti. Milliyet.com.tr’nin kamuoyuna duyurduğu bu fotoğraf ilgi görmüştü.

Haberin Devamı

Türbanlı, mini etekli, kızlı, erkekli…


İkinci mesaj: Kızlı - erkekli
Türkiye'nin bilim alanında en önemli ödüllerinden olan TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü, bugün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde gerçekleşen törene; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ödül kazanan bilim insanları, aileleri ve diğer davetliler katıldı. Gül, bu törende, son dönemde bazı açıklamalarla gündeme gelen “kızlı – erkekli” tartışmaları konusunda, bilim olimpiyatlarında kabul ettiği öğrencileri hatırlatarak, yani mesaj verdiği önceki fotoğraf üzerinden ikinci bir mesaj vermeyi tercih etti. Gül, Köşk’ün internet sitesinde de yer verilen ifadelerine göre, şunları söyledi:

“Bu bakımdan geçen hafta mutlu günlerimden birini burada yaşadım. Uluslararası olimpiyatlara katılan Türk öğrencilerin kazandıkları başarılar; yirmiye yakın kızlı-erkekli öğrencinin başarısı. Göğüslerinde altın, gümüş, bronz madalyalarla geldiler, burada onlarla konuştum, sohbet ettim; tek tek sorduğumda gerçekten çok heyecan verici ve gurur verici, binlerce öğrencinin içinden seçilmiş, Türkiye’de ve daha sonra da dünyadan gelen binlerce öğrencinin içinden girdikleri, matematik, fizik, biyoloji, bilgisayar dallarında madalya kazanmaları ve hepsinin gelecekle ilgili düşüncelerini dinleyip onlarla konuştuğumda, bir kez daha Türkiye’nin geleceğinden büyük bir gurur duydum.”

Haberin Devamı

4 büyük ödül

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nca bu yıl iki bilim ödülü, iki özel ödül ve 11 teşvik ödülü ile bir TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verildi. TÜBİTAK bilim ödülüne layık görülen Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu ile Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, TÜBİTAK özel ödülüne layık görülen British Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksek Mühendis Yusuf Altıntaş ile Boston Üniversitesi'nden Prof. Dr. M. Utku Ünver, ödüllerini Gül'ün elinden aldı. TÜBİTAK teşvik ödülleri ise şu isimlere verildi:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sibel Akar, Zirve Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zübeyir Çınkır, Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler, Bilkent Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Coşkun Kocabaş, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selçuk Aktürk, Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Seda Keskin Avcı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Haluk Külah, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zekai Halıcı ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü'nü alan Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Turgay Ünver.

Yazarlar