Siyaset Türk - İş Genel Başkanı, Gül'e önerdi

Türk - İş Genel Başkanı, Gül'e önerdi

23.05.2014 - 13:32 | Son Güncellenme:

"Bunlara katil muamelesi yapılması lazım"

Türk - İş Genel Başkanı, Güle önerdi

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma'daki maden kazasının ardından bugün Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, maden işçilerinin sorunlarını anlattı. Soma'daki facianın sorumlularının bir an evvel en ağır cezayı alması gerektiğini belirten Atalay, "Bunlara katil muamelesi yapılması lazım. Normal yasalara göre bunların en fazla alacağı ceza 15 sene. 301 canın, 432 yetimin olduğu bir ortamda 15 sene ceza, doğru bir ceza değil. Bu yasa ile ilgili düzenleme yapılmalı" dedi.

Haberin Devamı

KÖŞK'E ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Gül, bugün Atalay başkanılğındaki Türk - İş heyetini kabul etti. Soma faciası üzerinde durulan görüşmede, Atalay, maden işçilerinin sorunlarını Gül'e anlattı. Atalay, Köşk7e çıkmadan önce de gazetecilerle biraraya geldi. Atalay, ülkeyi yönetenlerin son yarım asırdır işçi lehine karar çıkarmadığını belirterek, "Meclis patron ve sermaye ağırlıklı. Bu mecliste işçiler lehine bir karar çıkması dünde beklenmedi, bugünde beklenmez" dedi.

PARA KAZANMA HIRSI

Atalay, yetkililerin bu ocaklardan yılda en fazla 2,5 milyon ton kömür çıkarıldığına yönelik sözlerini anımsatarak, "Bu ocaklarda 3,5 milyon ton kömür çıkartılıyor. Bu iş sağlığını güvenliğini, havalandırmayı hiçe saymaktır. Bunu devlet de biliyor, patron da biliyor. Bu ülkede para kazanma hırsı gözünü bürümüş patronlar 'daha çok nasıl kar elde edebilirim, daha çok nasıl kazanırım, bunu kazanırken işçi güvenliğinden, sağlığından nasıl fedakarlık yapabilirim' bugüne kadar bunun hesabını yaptılar. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini hiç hesaba katmadılar" dedi.

Haberin Devamı

YATAGAN ÖZELLEŞTİRMESİ DURMALI

Atalay, gündemdeki özelleştirmelere de değinerek "Taşeronlaşma denilen bela biran önce ülkenin gündeminden düşmeli. Yatağan özelleştirmesini durdurmalı. Cumhurbaşkanı Denetleme Kurulu'nun raporunu, sendikalarımızın taslaklarını gündemlerine almalı. Bunlarla ilgili kanunlar çıkarmalı" diye konuştu.

KATİL MUAMELESİ YAPILMALI

Soma'daki facianın sorumlularının bir an evvel en ağır cezayı alması gerektiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:
"Bunlara katil muamelesi yapılması lazım. Normal yasalara göre bunların en fazla alacağı ceza 15 sene. 301 canın, 432 yetimin olduğu bir ortamda 15 sene ceza, doğru bir ceza değil. Bu yasa ile ilgili düzenleme yapılmalı. Bu işin sorumluları kimse ihaleyi veren mi, denetlemeyen mi, patron mu, kimse bir an evvel en ağır cezayı almalı, bununla ilgili kamuoyu rahatlamalı.

SOMA'DAN DAHA TEHLİKELİ MADENLER VAR

Atalay, şu uyarıda da bulundu:

"Sonrasında bu madenden daha tehlikeli madenlerin olduğunu 3 gündür yaptığımız çalışmalardan biliyoruz. Bir an evvel, bu madenlerin çalışmaları durdurulmalı, devletin bütün kurumları buraları denetlemeli. Bu süre zarfında çalışan arkadaşların ücretleri devlet tarafından ödenmeli. Madenler güvenli hale gelince ocaklar çalışmaya başlamalı. Bu sendikaların, Türk-İş'in talebi."