Siyaset Türk: Kürt sorununa cesur yaklaşım yok

Türk: Kürt sorununa cesur yaklaşım yok

14.06.2009 - 00:39 | Son Güncellenme:

Demokratik Toplum Kongresi’nde konuşan DTP lideri Ahmet Türk, Kürt sorununda çözümsüzlüğün nedeninin Kürtler olmadığını belirterek, ‘Türkiye’yi yönetenlerin ortaya çözüm koyacak cesur bir yaklaşımları ve projeleri yok’ dedi

Türk: Kürt sorununa cesur yaklaşım yok

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Diyarbakır’da düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi’nde, Kürtlerin demokrasi için büyük bir mücadele verdiğini ve bu mücadelenin başarıya ulaşacağını söyledi. İki gün sürecek kongrede konuşan Türk, Kürt sorununun nedenlerini ve çözüm arayışlarını ortaya koyacaklarını, barış ve demokrasinin önünü açmaya çalışacaklarını belirterek, şunları söyledi:

‘Onurlu mücadele’
“Kürt halkının davasını herkesten önce Kürtler anlayabilir. Toplumumuzun her kesimini bir araya getirebilmeliyiz. Demokratik toplum kongresinin en önemli ayağı halktır. Kürt halkı her zaman direnişini ortaya koymuştur.
22 Temmuz seçimlerinde parlamentoya giden DTP bugüne kadar onurlu bir barış için mücadele vermiştir. Kürt halkının meşru taleplerini gündeme getirmiş, diğer halklar arasındaki onurlu yerini alabilmesi için mücadele etmiştir. Ancak Kürtlerin meşru tarafı olduğu için kimi kesimlerce hedef haline getirilmiştir. Bundan hareketle partimize yönelik bir operasyon geliştirilmiş, 55 arkadaşımız tutuklanmıştır.”

‘Hükümet kararsız’
PKK’nın çatışmasızlık sürecine girmesini barış için önemli bir adım olarak gördüklerini ve çözümsüzlüğün nedeninin Kürtler olmadığını söyleyen Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama endişelerimizi artıran da hükümetin kararsız duruşudur. Kürt sorununun çözümü konusunda çok da umut verici gelişmelerden bahsedemeyiz. Ancak gündeme tam anlamıyla oturduğu bir süreçteyiz. Bu, sorunun kaçınılmaz, ertelenmez bir biçimde olduğunu göstermektedir. Barış hamleleri çözümsüzlüğe neden olanların maskesini düşürecektir. Çağımız dünyası, çatışmasız bir ortama ihtiyaç duymaktadır.”

Haberin Devamı

Mezheplerden tam katılım
Toplantıya DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP’li milletvekilleri, belediye başkanları, eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Diyarbakır Protestan Kilisesi’nden Ahmet Güvener, Süryaniler adına Yakup Gabriel, Yezidi temsilcisi İbrahim Biro, Alevi Birliği Federasyonu’ndan Kemal Bülbül, Şeyh Sait ailesi adına Feyzullah Deniz, terörist Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, eski milletvekilleri, akademisyenler, sanatçılar ve yazarlar katıldı.
DTP tarafından davet edilen HAK-PAR ile KADEP ise kongreye gelmedi. Kongrenin başlangıcında demokrasi şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, salona Türkçe ve Kürtçe pankartlar asıldı.