Siyaset Türkçeyi korumak beka meselesidir

Türkçeyi korumak beka meselesidir

28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyada kullanılan dilin Türkçe için tam bir felaket olduğunu belirterek, "Türkçemizi korumak ve geliştirmek için verdiğimiz mücadele esasında bir milli mücadeledir, bir beka meselesidir" dedi.

Türkçeyi korumak beka meselesidir

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada kullanılan dilin Türkçe için tam bir felaket habercisi olduğunu belirterek, "Bugün milletimizin henüz bir asır önce yazılan Mehmet Akif şiirlerini, Ömer Seyfettin hikayelerini, hatta Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini anlayamaması dilimize yapılan suikastın büyüklüğünü gözler önüne sermektedir" dedi.

Haberin Devamı

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı anısına RTÜK tarafından düzenlenen "Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni"nde konuşan Erdoğan, şu mesajları verdi:

DİLİ BOZMAK DA TERÖRDÜR: Terör sadece insanların canına, malına, özgürlüğüne kast etmekle olmaz. Milletlerin varlığının ve devamlılığının teminatı olan dilini, edebiyatını, kültürünü bozmak da bir çeşit terördür. Türkiye maalesef her iki teröre birden maruz kalmıştır. Dilini yaşatamayan bir milletin inancı dahil benliğini oluşturan değerlerini birer birer kaybederek yok olması kaçınılmazdır.

HOR GÖRÜLDÜ: Türkiye 1930’lu yıllara geldiğinde sözde dilde sadeleştirme faaliyetleri tefrid derecesinde neticelerin doğmasına sebep oldu. Güya Türkçemizi yabancı kelimelerden arındırma bahanesiyle asırlardın benliğimize şekil veren nice kelime dilimizden dışlandı, hor görüldü. Kadim medeniyetimiz kesintiye uğratılmaya çalışıldı.

Haberin Devamı

Türkçeyi korumak beka meselesidir

ECDADIN İZLERİNİ SİLME HAYALİ: Hayali kurulan şey aslında devletimizin müesseselerinden de, milletimizin gönlünden de ecdadın bütün izlerini silmekti. Cemil Meriç, Necip Fazıl, Peyami Safa gibi birçok münevverimizin uydurukça diye tabir ettiği bu yeni kelimeler milli hançerimize uymadığı gibi düşünce ufkumuzu da daraltmıştır. Aleni, bariz, aşikâr, ayan, sarih, üryan, berrak kelimeleri yerine günümüzde sadece ‘açık’ kelimesini kullanmaya mahkum olmamız başka nasıl izah edilebilir?

DİLİMİZE SUİKAST: Hele sosyal medya denen mecralarda kullanılan dil Türkçemiz için tam bir felaket habercisidir. Bu meseleyi ciddiyetle ele almazsak fikri muhtevamızın kısırlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını üzülerek ifade etmek isterim. Bugün milletimizin henüz bir asır önce yazılan Mehmet Akif şiirlerini, Ömer Seyfettin hikayelerini, hatta Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini anlayamaması dilimize yapılan suikastın büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Türkçemizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz mücadele esasında bir milli mücadeledir, bir beka mücadelesidir. Diğer mücadelelerimiz gibi dilimizi koruma gayretini de başarıyla neticelendireceğiz.

Haberin Devamı

Demirören Medya'ya 2 ödül

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen törende 23 farklı kategorideki ödüller sahiplerini buldu. Törende Demirören Medya da iki ödül aldı. Söyleşi-Yorum kategorisinde CNNTürk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programıyla Ahmet Hakan Coşkun, Sağlık-Yaşam kategorisinde ise yine CNNTürk'te yayınlanan Yeşil Doğa programıyla Güven İslamoğlu ödül alan isimler oldu. Coşkun ve İslamoğlu'na ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.