Siyaset Üç başlıkta iyileştirme talebi

Üç başlıkta iyileştirme talebi

07.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Üç başlıkta iyileştirme talebi

Film yapımcıları ile sinema işletmecileri arasında yaşanan promosyon bilet ve gişe rakamlarının güvenilirliği tartışmasına çözüm getireceği belirtilen Sektör temsilcileri, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 9 Ocak’ta TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülecek. Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Komisyon Başkanı AK Partili Emrullah İşler, toplantı öncesi meslek örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

İşler görüşmelerinde daha çok düzenlemeye ilişkin talep ve önerileri not etti, iletilen konuları bakanlık yetkilileri ile değerlendireceğini bildirdi. Meslek birlikleri temsilcileri ise, 2004’te çıkan ve halen yürürlükte bulunan yasanın sektörün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını, teklifte yer alan düzenlemeleri mevcut yasaya göre sektörün güçlenmesi ve kurumsallaşması açısından önemli bulduklarını ifade etti. Ancak bazı maddelerin yeniden gözden geçirilmesini ve iyileştirmeler yapılmasını talep etti.

Dijital boşluk

Teklifin daha çok yapımcılar ile sinema işletmecileri arasındaki ekonomik boyutlu tartışma olarak görüldüğünü belirtti. Mevcut yasadan kaynaklı sansür tartışmaları, bağımsız yapımların seyirciyle buluşması gibi temel sorunlara yönelik anlamlı bir değişiklik olmadığını söyleyen sektör temsilcileri Milliyet’e talep ve görüşlerini özetle şöyle aktardı:

Haberin Devamı

“15 yılda bir gündeme gelebilen bu yasanının sektörün önümüzdeki 15 yılda karşı karşıya kalabileceği sorunlar hesaba katılarak ele alınması gerekli. Teknolojinin gelişimi ve dijitalleşme yoğunluğu dikkate alınarak bu alandaki mevzuat boşluğu giderilmeli. Destekleme kurullarının oluşumuyla ilgili madde gözden geçirilmeli. Mevcuttaki gibi meslek birliği temsilcilerinin ağırlıklı olduğu bir yapı düşünülmeli. Teklifle mevcuttaki gibi değerlendirme ve sınıflandırma sonucunda uygun bulunmayan filmleri ticari dolaşıma veya gösterime sunulamayacağı hükmü aynen korunuyor. Yani yasaklama anlayışı devam ediyor. ”