Siyaset Ufuk Uras: "AKP gücünü bizim güçsüzlüğümüzden alıyor"

Ufuk Uras: "AKP gücünü bizim güçsüzlüğümüzden alıyor"

14.01.2009 - 12:21 | Son Güncellenme:

.

Ufuk Uras: AKP gücünü bizim güçsüzlüğümüzden alıyor

ÖZGÜRLÜK ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, “AKP iktidarı gücünü, bizim güçsüzlüğümüzden alıyor. Türkiye insanı artık soluk almak istiyor. Adı üstünde yerel seçimler, adaylarda yerellerden belirlenmeli. Birilerinin iki dudağı arasında atadığı adaylara oy vererek suça ortak olmamalıyız” dedi.
Merkez Nilüfer Belediyesi, Uludağ Ünivresitesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin ortaklara düzenlediği ‘Aydınlarla Yüz Yüze Söyleşileri’nin ilk konukları ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Kültür ve Turizm eski Bakanı, CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Ercan Karakaş oldu. Basın Kültür Sarayı'ndaki Uğur Mumcu Sahnesi'nde düzenlen ‘Yerel seçimlere doğru Türkiye'de siyaset’ konulu toplantıda konuşan Ufuk Uras, Türkiye'de demokrasinin kurumsallaşması için yerel seçimlerde adayların yerel olması gerektiğini söyledi. Günümüzde aday belirlenmesi için yapılan çalışmayı, ‘turnusol kağıdı’na benzeten Uras, ideolojilerine bakılmaksızın adayların genel başkanlar tarafından atanmasınının yanlış olduğunu söyledi.
Ufuk Uras, “AKP iktidarı gücünü, bizim güçsüzlüğümüzden alıyor. Türkiye insanı artık soluk almak istiyor. Adı üstünde yerel seçimler, adaylarda yerellerden belirlenmeli. Birilerinin iki dudağı arasında atadığı adaylara oy vererek suça ortak olmamalıyız” dedi.

‘ERGENEKON'DAKİ GELİŞMELERİ OLUMLU BULUYORUM’
Ergenekon soruşturmasındaki son gözaltılar ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Ufuk Uras, son olayları olumlu bulduğunu söyledi. Türkiye'de Susurluk ile Ergenekon arasındaki bağlantının ortaya çıkartılması ile bu ülkede demokrasinin tesis edilebileceğini ifade eden Uras, “Kazdıkça ortaya çıkan cephanelerin, Cumhuriyet değerleriyle bir ilgisi olduğu kanaatinde değilim. ‘Derin devlet’i ortaya çıkarmak için atılan her adım kamuoyunun bir talebidir. Biz siyasi cinayetlerin son bulmasını istiyorsak, bu Susurluk- Ergenekon bağlantısını iyi kurmamız gerekir. Umarım sonuna kadar gidilir. İtalya'nın, İspanya'nın ve Yunanistan'ın yaptığı gibi biz de bu derin devlet organizasyonunu bu ülkeden def ederiz” diye konuştu.
Ergenekon davası olmak üzere bütün derin devlet meselelerinin sonuna kadar üstüne gidilmesi gerektiğini ifade eden Uras, bunun egemenler arası bir pazarlık konusu olmasına izir verilmemesini istedi. Türkiye’de gerçeklerin öğrenilip, bütün çete örgütlenmelerinin tasfiye edilmesi gerekitğini belirten Uras, bunun için yerel seçimlerin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

‘VENEZUELLA KADAR DUYARLI OLAMADIK’
Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye saldırısını utanç verici olarak değerlendiren Uras, İsrail'in saldırı öncesi Türkiye ve Mısır'ı ziyaret etkmesinin çok anlamlı olduğuna işaret etti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İrsail saldırılarına karşılı tepkili ise ikili anlaşmaları bir an önce sorgulamasını öneren Uras, gerekirse temsilciliklerin bir an önce çekilmesi, İrail pilotlarının, Konya ovasında yaptığı çalışmalara son verilmesini istedi. Diğer yapılanları kamuoyunun gazını almaya yönelik işler olarak yorumlayan Uras, bu konuda somut adım atınılmasının şart olduğunu belirtti.
Bu konuda Türkiye'nin tutum takınmamasının İsrail'e cesaret verdiğini bildiren Uras, “İsrail'in bu cesaretle Filistinli kardeşlerimize saldırdığı çok açık. Ortada sadece laf var. İsrail'i caydırmaya yönelik tek bir icraat olmadığını görüyoruz. Bu da, ülkemiz insanlarını rencide ediyor açıkçası. İsrail saldırıları karşısında Venezüella'nın, Schavez'in gösterdiği duyarlılığın onda birinin gösterilmediğini görüyoruz. Tayyip Erdoğan bunu laf bezirganlığı ile geçiştiriyor. Artık laf değil icraat zamanı. Hükümet gerek aydınların, gerek toplumun sesine, sözüne kulak vermeli” dedi.

KARAKAŞ: SEÇİMLER YEREL, GÜNDEM GENEL
Uras'tan sonra söz alan Ercan Karakaş ise siyasi gündemin son derece hareketli olduğunu söyledi. Karakaş, “Ergenekon, İsrail'in Gazze saldırısı, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik var. Dolayısıyla, seçimler yerel, gündem genel. Yerel seçimlere giderken, yerel yöneticilerin irdelenmesinden daha çok, gördüğüm kadarıyla genel politik konular gündeme gelecek” dedi. Yerel seçimlerin aynı zamanda bir fırsat da yarattığını ifade eden Karakaş, yerel seçimlerin olası erken genel seçimler için çok önemli olduğunu belirtti.

Yazarlar