Siyaset Ülkücülerde 'Ajanlık' tartışması

Ülkücülerde 'Ajanlık' tartışması

18.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ülkücülerde 'Ajanlık' tartışması

Ülkücülerde Ajanlık tartışması


Kemal CAN


"Ülkücü Hareket Hilton'da buluşuyor." Hayli ironik çağrışımlar içeren toplantının amacı, Alternatif Yayınları tarafından yayımlanan ve Hakkı Öznur'un kaleme aldığı altı ciltlik "Ülkücü Hareket" kitap serisinin tanıtımıydı.
Toplantının çağrı metninin "katılacaklar listesi" de, gazete bürolarında alarm yaratacak kadar genişti: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ATP Genel Başkanı Tuğrul Türkeş.
Beklenen olmadı ve katılacağı ifade edilen isimlerin birçoğu toplantıda yoktu. Zaten olması da mümkün değildi. "Ülkücü Hareket" kitabının yazarı Hakkı Öznur, BBP'ye yakın bir isim ve yıllarca bu çizginin yayın organlarında yazılar kaleme almış bir sima. Bu kitap serisinin kısa bir özeti de daha önce BBP'nin yayın organı Gündüz Gazetesi'nde tefrika edilmişti. İşte bu nedenlerle, toplantıya sadece BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu eşliğinde kalabalık bir BBP'li topluluk ev sahipliği yaptı.

"Ajan provokatör"

Toplantıya katılacak isimlerin bir araya gelememesinin bir başka nedeni de kitabın içinde yer alan bazı bölümlerdeki özel bilgiler. Kitabın "Komplolar ve provokasyonlar" başlıklı üçüncü cildindeki, "Ajan Provokatörler" bölümünde bir isim dikkat çekiyor. Necdet Sevinç.
Necdet Sevinç, MHP'nin yarı resmi yayın organı niteliğindeki ve MHP başkanlık divanının neredeyse tamamının köşe yazdığı Kurultay Gazetesi'nin şimdiki Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarı.
"Ülkücü Hareket" kitabında, Necdet Sevinç'ten şöyle bahsediliyor:
"1977'de Hergün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Sevinç'in, ülkücü hareketten ihraç edilmesine sebep olan yayınlamış olduğu 'Ülkücüye Notlar' adlı el kitabıydı."
1979'da, o zaman Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) Genel Başkanı olan Şevkat Çetin'in Hergün Gazetesi'nde yer alan açıklaması da şöyle:
"Ülkücü Gençlik'in yabancı liderlere özenmeyi bir düşlülük saydığını düşünemeyecek kadar şaşkınlaşan tertipçiler, ülküdaşlarımıza Hitler'i, Mussolini'yi, Goebbels'i, Hess'i örnek olarak göstermişlerdir. Provokasyon teksirinde bazı milliyetçi yazarların kitapları da kaynak olarak gösterilmiş tertibin daha inandırıcı olmasına gayret edilmiştir."
İşin daha da ilginç tarafı, o tarihte bu açıklamaları yapmış olan Şevkat Çetin, şimdi de MHP Genel Başkan Yardımcısı olması.
Kitabın "Ajan Provokatörler" bölümünde yer alan bir diğer isim de, Alparslan Türkeş'in sağlığında partide etkili olan ve daha sonra Tuğrul Türkeş'le birlikte davranan Akkan Süver.

"Ecevit meselesi"

"Ülkücü Hareket" kitabının birinci cildinin yedinci bölümünün başlığı ise şöyle: "Ecevit iktidarda, zulüm işbaşında."
DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in Milliyet'te yer alan görüşlerinin yoğun biçimde tartışıldığı bir günde tanıtımı yapılan bu kitapta, "ülkücülerin, Ecevit'e bakışı"nın bu şekilde yer alması da ilginç bir zamanlama olarak işaret edildi.
Toplantıda ayaküstü sohbet ettiğimiz BBP'liler, çok çarpıcı bir görüşü dile getiriyorlardı. "Daha önce sol kendi içinde bir tartışma yaşadı, 'yeni sol - gelenek', şimdi ülkücü harekette de böyle bir tartışma başlayacak."
Toplantının sunuşlarını yapan BBP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Lütfü Şehsuvaroğlu'nun "Bu hareket mirasyediler elinde harcanacak bir hareket değildir" sözleri de bunun işaretini verir gibiydi.
Rahşan Ecevit'in çıkışıyla MHP'nin koalisyon görüşmelerinde "aşırı tavizkar" tavrını ülkücü camiada yeniden tartışmaya açtı. MHP, yöneticileri de gelinen bu noktada, bu eleştirilerin "tabanda daha da yoğunlaşacağını" kabul ettiğini not etmek gerek. İşte, BBP de tam bu yumuşak karna vurmayı düşünüyor.